26.10.2015
ID: 3084upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ľudia, ktorí čelia exekúciám, budú mať na účte viac peňazí. Od januára 2016 sa zvýši základná suma, ktorá sa v takýchto prípadoch odráta zo mzdy a nepodlieha zrážkam. Rozhodla o tom vláda. Na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca novelizovala nariadenie vlády o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia.

VLÁDA

Zvýšila chránený základ pre ľudí postihnutých exekúciami zrážkami zo mzdy
21. októbra (TASR) – Ľudia, ktorí čelia exekúciám, budú mať na účte viac peňazí. Od januára 2016 sa zvýši základná suma, ktorá sa v takýchto prípadoch odráta zo mzdy a nepodlieha zrážkam. Rozhodla o tom dnes vláda. Na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca novelizovala nariadenie vlády o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia.

SR prispeje ku kontrole rešpektovania všeobecného zákazu jadrových skúšok
21. októbra (TASR) - Slovensko bude spolupracovať na príprave inšpektorov novej Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Vláda dnes súhlasila s uzavretím dohody s prípravnou komisiou organizácie. Tá bude sídliť vo Viedni. Ešte tak musí urobiť parlament a ratifikovať ju prezident.

Schválila, aby boli Turany a Gabčíkovo vyhlásené za mestá 
21. októbra (TASR) - Po pätnástich rokoch sa rozšíri počet miest na Slovensku. Vláda dnes rozhodla, že takýto štatút získajú hneď dve obce - Gabčíkovo v okrese Dunajská Streda a Turany v okrese Martin. Národnej rade SR odporučila, aby ich vyhlásila za mestá. Podľa zákona tak zákonodarný zbor môže učiniť vždy k 1. januáru.

Spoločnosť TIPOS zatiaľ podporí sedem projektov na pomoc utečencom
21. októbra (TASR) - Štátna lotériová spoločnosť TIPOS vyčlenila predbežne 500.000 eur na humanitárnu a integračnú pomoc utečencom. Mimovládne a rozvojové organizácie predložili sedem projektov, v ktorých požadujú okolo 350.000 eur. Vyplýva to z informácie o možnej podpore zo strany verejného sektora aktivitám mimovládnych organizácií pri humanitárnej a integračnej podpore utečencom predložených "Výzvou k ľudskosti", ktorú dnes schválila vláda.

Opozícii zámer nevyšiel, minister Juraj Draxler ostáva vo funkcii
21. októbra (TASR) - Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ostáva vo vládnej funkcii. Zámer opozície vysloviť mu nedôveru dnes podľa očakávania nevyšiel. Za odvolanie Draxlera na mimoriadnej schôdzi parlamentu hlasovalo len 35 poslancov zo 110 prítomných.


NÁRODNÁ RADA

Zasadnutia parlamentu bude možné sledovať už aj vo väčšine smartfónov
19. októbra (TASR) - Zasadnutia parlamentu bude možné sledovať už aj vo väčšine smartfónov. Národná rada SR je vôbec prvým parlamentom v Európe, ktorý sprístupnil priamy prenos rokovaní a tlačových besied poslancov z presscentra aj do mobilných telefónov a tabletov.

Poslanci budú v stredu odvolávať z funkcie J. Draxlera
19. októbra (TASR) - Ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) budú v stredu (21.10.) v parlamente odvolávať z funkcie. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini zvolal mimoriadnu schôdzu na podnet skupiny opozičných poslancov. Schôdza sa začne o 13.00 h.

M. Fedor žiada prísnejšie tresty pre prevádzačov
22. októbra (TASR) - Zvýšenie trestných sadzieb pre prevádzačov zo súčasných jeden až päť rokov na tri až osem rokov. To je cieľ návrhu novely Trestného zákona, ktorý na novembrovú schôdzu Národnej rady SR predložil nezaradený poslanec a člen Siete Martin Fedor. Zvýšená sadzba sa má týkať trestného činu organizovania nedovoleného prekročenia štátnej hranice.

OĽaNO chce sviatky zo stredu týždňa presúvať na piatok
22. októbra (TASR) - Ak deň vybraného štátneho sviatku alebo sviatku pripadá na utorok, stredu či štvrtok v pracovnom týždni, mal by sa presunúť na piatok ako deň pracovného pokoja. V novele zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch to navrhujú poslanci OĽaNO. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

Vyššie platby pre leteckých záchranárov mieria do parlamentu
22. októbra (TASR) - Plánované zvýšenie platieb pre leteckých záchranárov zamestná poslancov parlamentu. Výbor NR SR pre zdravotníctvo má na stole ekonomickú analýzu zvýšenia ročných platieb pre ambulancie Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) a prerokuje ju na zasadnutí v pondelok (26.10.).

Nevyplatenie faktúry má byť novým trestným činom, navrhuje OĽaNO
23. októbra (TASR) - Skutková podstata trestného činu nevyplatenia faktúry by mala pribudnúť do zoznamu deliktov v Trestnom zákone. Navrhujú to poslanci OĽaNO v novele Trestného zákona, ktorú predložili na novembrovú schôdzu parlamentu. Ich cieľom je trestať neplatičov faktúr živnostníkov za ich vykonanú prácu.

Na post komisára pre deti sa prihlásili štyria uchádzači
23. októbra (TASR) - Celkovo štyri mená kandidátov na post komisára pre deti boli do dnešnej 16.00 h doručené do parlamentu. Dvaja uchádzači majú zase záujem stať sa komisárom pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. To, či spĺňajú podmienky, posúdi Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Samotná voľba komisárov by mala byť v pléne na novembrovej schôdzi.


PREZIDENT

Niektorí členovia súdnej rady sa angažujú v sporoch osobnej povahy
23. októbra (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska je sklamaný z toho, že niektorí členovia Súdnej rady SR sa angažujú v sporoch osobnej povahy namiesto vážnych a užitočných úvah. Preto pretrváva nízka dôvera verejnosti v súdnictvo. Prezident bude rešpektovať akékoľvek osobné rozhodnutie členov jeho Poradného výboru, ktorých sa rozhodnutie Súdnej rady SR týka. Zároveň však konštatuje, že toto rozhodnutie súdnej rady sa týka otázky, ktorú nemá v kompetencii. TASR informoval Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Previerkami NBÚ prešlo ďalších 14 kandidátov na sudcov
19. októbra (TASR) – Preverovaním Národného bezpečnostného úradu prešlo ďalších 14 kandidátov na sudcov. Členovia Súdnej rady dnes na neverejnom zasadnutí rozhodli o tom, že všetci z nich splnili predpoklady na sudcovskú spôsobilosť. Informovala o tom predsedníčka rady Jana Bajánková.

SÚDNA RADA: Posúdi disciplinárny návrh na Š. Harabina pre jeho výroky
20. októbra (TASR) – Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin môže čeliť až trom disciplinárnym stíhaniam. S návrhom na ďalšie prišli v pondelok (19.10.) členovia Súdnej rady Ján Kľučka, Elena Berthotyová a Dušan Čimo. Rada sa bude zaoberať výrokmi na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu (NS) Daniely Švecovej, prezidenta SR Andreja Kisku a Trestnoprávneho kolégia NS SR. Kľučka, Berthotyová a Čimo sa domnievajú, že Harabin nimi porušil povinnosť sudcu zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť výkonu funkcie sudcu.

SÚDNA RADA SR: J. Babjak a Z. Ďurišová musia opustiť poradný výbor prezidenta
20. októbra (TASR) – Sudcovia Ján Babjak a Zuzana Ďurišová nemali prijať pozvanie prezidenta SR Andreja Kisku do poradného výboru na preskúmanie vhodnosti kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Na pondelkovom (19.10.) zasadnutí to skonštatovala Súdna rada SR. Babjaka a Ďurišovú vyzvala, aby svoje členstvo ukončili.Väčšina členov rady si osvojila argumenty, ktoré vo svojom náleze skonštatoval Ústavný súd. Teda, že členstvo v takomto poradnom výbore je nezlučiteľné s výkonom funkcie sudcu. Z 15 prítomných členov rady podporilo takéto uznesenie 11, štyria boli proti.

MS SR: Súdy musia pri zmenkových konaniach zohľadniť otázky ochrany spotrebiteľa
20. októbra (TASR) – Slovenské súdy by viac nemali rozhodovať odlišne o nárokoch uplatnených voči spotrebiteľom. Občianskoprávne a Obchodnoprávne kolégium Najvyššieho súdu dnes prijalo v tejto veci zjednocujúce stanovisko. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti.

D. ŠVECOVÁ: Najvyšší súd potrebuje viac sudcov, zatiaľ o nich nepožiadal
22. októbra (TASR) – Najvyšší súd SR potrebuje nevyhnutne personálne posilniť. Skonštatovala to jeho predsedníčka Daniela Švecová, ktorá na dnešnej tlačovej konferencii hodnotila prvý rok svojho pôsobenia vo funkcii. Švecová priblížila, že súčasný tabuľkový počet sudcov – 85, bol Najvyššiemu súdu stanovený už pred desaťročím. Odvtedy sa však podstatne zvýšil počet spisov, ktoré sem prichádzajú. „Optimálne by bolo aspoň o desať sudcov viac,“ uviedla Švecová. O nové sudcovské miesta však zatiaľ nepožiadala.

Sudcovia J. Babjak a Z. Ďurišová odídu z poradného výboru prezidenta SR
22. októbra (TASR) – Sudcovia Juraj Babjak a Zuzana Ďurišová budú rešpektovať rozhodnutie Súdnej rady SR a ukončia svoje pôsobenie v poradnom výbore prezidenta SR Andreja Kisku na preskúmanie vhodnosti kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Obaja to potvrdili TASR.

Brusel schválil a preplatí nákup 33 nových električiek pre Košice
22. októbra (TASR) - Európska únia (EÚ) preplatí Slovensku nákup 33 nových električiek, ktoré sa od minulého roka postupne nasadzujú v Košiciach. Popri končiacich projektoch rekonštrukcie električkových tratí ide o ďalší projekt, ktorý prispieva k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy (MHD) v tomto meste.

D. ŠVECOVÁ: Vhodná budova pre NS SR sa zatiaľ nenašla, situácia je akútna
25. októbra (TASR) – Vhodná budova, ktorá by sa mohla stať sídlom Najvyššieho súdu (NS) SR, sa stále nenašla. Informovala o tom predsedníčka súdu Daniela Švecová. V decembri minulého roka dal premiér Robert Fico verejný prísľub, že vyrieši nevyhovujúce priestorové podmienky Najvyššieho súdu SR. „Rokovania neustále prebiehajú,“ oznámila Švecová na tlačovej konferencii v piatok (23.10.).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk