22.12.2015
ID: 3154upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

V konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR už môžu občania využívať elektronické služby. Umožnil im to projekt Elektronizácia služieb ÚS SR spolufinancovaný z eurofondov. Jeho cieľom je aj väčšia dostupnosť informácií o konaniach pre ich účastníkov a elektronizácia interných procesov, čím sa zrýchli a zefektívni priebeh konaní pred ÚS.

VLÁDA

Zahraničnej a európskej politike SR bude dominovať predsedníctvo v EÚ
16. decembra (TASR) - Budúcoročnej zahraničnej a európskej politike Slovenska bude dominovať historicky prvé predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Na posilnenie polície a armády SR vynaloží viac ako štvrť miliardy eur 
16. decembra (TASR) – Slovensko v rámci protiteroristických opatrení posilní v nasledujúcich rokoch svoju políciu a armádu. Rozhodla o tom vláda na dnešnom zasadnutí. Opatrenie si v nasledujúcich troch až štyroch rokoch vyžiada viac ako 250 miliónov eur.

Schválila zvýšenie obstarávacej ceny rekonštrukcie SNG 
16. decembra (TASR) - Vláda dnes odobrila zvýšenie obstarávacej ceny rekonštrukcie a dostavby areálu Slovenskej národnej galérie (SNG) na 48.718.937 eur s DPH. Rovnako tiež predĺženie obdobia realizácie prác na roky 2016 až 2018.

Hlavné mesto dostane 15 miliónov eur na zabezpečenie príprav predsedníctva
16. decembra (TASR) - Hlavné mesto Bratislava dostane na zabezpečenie príprav predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie 15 miliónov eur. Rozhodla o tom dnes vláda.

Na rekonštrukciu bratislavského Divadla Aréna pôjde 4,5 milióna eur
16. decembra (TASR) - Ministerstvo financií uvoľní 4,5 milióna eur Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) na rekonštrukciu Divadla Aréna v Bratislave. Rozhodla o tom dnes vláda. Z toho 2,5 milióna eur pôjde v budúcom roku, zvyšok v roku 2017. Na financovaní sa bude podieľať aj BSK.

Povodne spôsobili na Slovensku v prvom polroku trojmiliónovú škodu
16. decembra (TASR) – V prvom polroku 2015 sa na Slovensku nevyskytla povodeň s celorepublikovým rozsahom a dlhodobým trvaním. Krajina čelila väčšinou prívalovým povodniam. Konštatuje sa to v Správe o priebehu a následkoch povodní na území SR v období od decembra 2014 do konca júna 2015, ktorú dnes zobrala na vedomie vláda.

Schválila zonáciu Národného parku Slovenský raj
16. decembra (TASR) - Viacročný proces prehodnotenia Národného parku Slovenský raj sa zavŕšil. Vláda SR dnes schválila jeho zonáciu, ktorou prešiel ako prvý z národných parkov na Slovensku. Účinnosť nariadenia vlády, ktorým sa vyhlasujú zóny, je od 1. júna 2016.

Premiér sa zúčastní na poslednom tohtoročnom summite EÚ
16. decembra (TASR) - Premiér Robert Fico sa 17. a 18. decembra zúčastní na poslednom tohtoročnom summite Európskej únie. Účasť slovenskej delegácie na ňom dnes schválila vláda.

Platy hasičov a horských záchranárov sa zvýšia o štyri percentá
16. decembra (TASR) – Platy viac ako 4500 hasičov a horských záchranárov sa od budúceho roku zvýšia. Vláda SR dnes schválila nariadenie, ktoré dvíha o štyri percentá tarify príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS).


NÁRODNÁ RADA

Plénum prelomilo veto a opäť odobrilo zákon upravujúci platy zdravotníkov
15. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes opätovne 78 hlasmi schválili zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje platy zdravotníkov. Právnu normu vrátil do parlamentu prezident Andrej Kiska a žiadal vypustiť paragrafy upravujúce výšku mzdových koeficientov pre jednotlivé zdravotnícke profesie. Poslanci mu nevyhoveli a novelu schválili v pôvodnom znení.

Darcovia krvi od vysokých doplatkov za lieky oslobodení nebudú
15. decembra (TASR) - Dobrovoľných darcov krvi, ktorí sú držiteľmi minimálne striebornej Janského plakety, oslobodenie od vysokých doplatkov za lieky nečaká. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti od Viliama Novotného (nezaradený).


PREZIDENT

Vrátil parlamentu novelu zákona upravujúcu platy zdravotníkov
14. decembra (TASR) - O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti budú poslanci NR SR znovu rokovať. Legislatívnu úpravu, ktorú parlament prijal 25. novembra, poslal prezident Andrej Kiska poslancom na opätovné prerokovanie s návrhom, aby zákon schválili so zmenami.

Podpísal zákon o športe, jeho financovanie sa zmení
15. decembra (TASR) - Financovanie športu sa zmení. Prezident SR Andrej Kiska podpísal nový zákon o športe, ktorý má priniesť doň viac peňazí. A to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo. Právna norma garantuje minimálnu čiastku na šport.

A. Kiska opäť nepodpísal novelu zákona o platoch zdravotníkov
18. decembra (TASR) - Platy zdravotníkov sa od januára upravia. A to aj napriek tomu, že prezident Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Poslanci ju opätovne schválili 15. decembra, keď odmietli prezidentove pripomienky.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Schválila nový etický kódex sudcov
17. decembra (TASR) – Súdna rada SR dnes schválila nové Zásady sudcovskej etiky. Podľa predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej jej členovia prijali moderné, jasné a jednoznačne vymožiteľné pravidlá správania sa sudcov, ktoré formou i obsahom vychádzajú z medzinárodne overených najlepších skúseností.

NS SR: Štefan Harabin bude pôsobiť v novom senáte
18. decembra (TASR) – Sudca Najvyššieho súdu (NS) SR a jeho bývalý predseda Štefan Harabin bude pôsobiť v novom senáte. O jeho preradení rozhodla predsedníčka súdu Daniela Švecová v rámci rozvrhu práce NS na rok 2016. Informoval o tom hovorca súdu Boris Urbančík.

Ústavný súd SR spustil elektronické služby pre občanov
19. decembra (TASR) – V konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR už môžu občania využívať elektronické služby. Umožnil im to projekt Elektronizácia služieb ÚS SR spolufinancovaný z eurofondov. Jeho cieľom je aj väčšia dostupnosť informácií o konaniach pre ich účastníkov a elektronizácia interných procesov, čím sa zrýchli a zefektívni priebeh konaní pred ÚS.

Súdna rada požiadala o bezodplatný prevod časti Miestodržiteľského paláca
19. decembra (TASR) – Súdna rada SR nechce sídliť v Miestodržiteľskom paláci v prenájme. Nové reprezentatívne priestory pre svoje sídlo sa snaží získať bezplatne do vlastníctva. Sťahovanie z budovy ministerstva spravodlivosti na Župnom námestí v Bratislave sa preto odďaľuje.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk