6.1.2016
ID: 3170upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prokuratúra funguje od začiatku roka podľa zmenených pravidiel. Priniesla ich veľká novela statusového zákona, na ktorej príprave sa podieľala samotná Generálna prokuratúra. Reforma prináša okrem iného silnejšie právomoci pre jej šéfa.

Nové právne predpisy sa vyhlasujú už aj cez internetovú eZbierku
3.1.2016 – Verejnosť má právne predpisy k dispozícii v záväznej podobe už i na internete. Ministerstvo spravodlivosti spustilo od 1. januára Elektronickú zbierku zákonov, ktorá je súčasťou nového právneho a informačného portálu Slov-Lex.

Informácie na opakované použitie sa sprístupňujú podľa nových pravidiel

3.1.2016 – Sprístupňovanie informácií na opakované použitie bude prebiehať podľa nových pravidiel. Priniesla ich novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorá je účinná od začiatku tohto roka.

Prokuratúra funguje podľa zmenených pravidiel

2.1.2016 – Prokuratúra funguje od začiatku roka podľa zmenených pravidiel. Priniesla ich veľká novela statusového zákona, na ktorej príprave sa podieľala samotná Generálna prokuratúra. Reforma prináša okrem iného silnejšie právomoci pre jej šéfa. Po skončení sedemročného funkčného obdobia generálneho prokurátora jeho úrad doteraz viedol prvý námestník. Po novom generálny prokurátor zostane vo funkcii až do zloženia sľubu jeho nástupcom. Podľa prokuratúry sa takto odstránia pochybnosti o legitimite úkonov dočasného šéfa prokuratúry.

Systém elektronického monitorovania odsúdených vstúpil do ostrej prevádzky
1.1.2016 - Presne po desiatich rokoch od nadobudnutia účinnosti nových trestných kódexov sa dostáva do praxe projekt Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO). Jeho hlavným cieľom je výraznejšie presadiť alternatívny trest domáceho väzenia, ktorého udeľovaniu sa sudcovia doteraz vyhýbali.

Nový autorský zákon pomôže autorom aj verejnosti
1.1.2016 - Šírenie kultúry, vzdelania a vedy zabezpečí nový autorský zákon z dielne ministerstva kultúry. Nahradil doterajšiu legislatívu pochádzajúcu z roku 2003.

Na cigaretových škatuľkách sa tento rok objavia varovné obrázky
1.1.2016 - Cigaretové škatuľky budú okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia obsahovať aj varovné obrázky. S novými varovaniami majú byť na trh uvádzané od mája 2016.
      
Platy zdravotníkov sa od nového roka upravia
1.1.2016 - Platy zdravotníkov sa od januára upravia. Zmenu v mzdách prináša novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Právna norma upravuje platy vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov.

Slovenská rozvojová spolupráca sa riadi novými pravidlami
1.1.2016 - Slovensko už neposkytuje oficiálnu rozvojovú pomoc, ale rozvojovú spoluprácu. Predchádzajúci zákon platil od roku 2007, pričom odvtedy podľa rezortu diplomacie prešla táto agenda v globálnom, regionálnom i národnom meradle významnými zmenami. V súčasnosti je výška dotácií na úrovni 5,5 až 6 miliónov eur.

Informácie o spolupráci farmafiriem a lekárov sa dostanú na web
1.1.2016 - Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť od nového roka transparentnejšie. Ministerstvo zdravotníctva si to sľubuje od novely zákona o liekoch. Právna norma zavádza nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov.

Takmer štvrtina aktívnych sudcov naďalej požaduje od Slovenska 40 miliónov eur
31.12.2015 - So štátom sa súdi naďalej takmer štvrtina aktívnych sudcov, ktorí žiadajú za údajnú platovú diskrimináciu v minulosti takmer 40 miliónov eur. Vyplýva to z prehľadu, ktorý TASR poskytlo Ministerstvo spravodlivosti SR.

Zo 17 nových sudcov v tomto roku sú traja z prostredia mimo súdov
30.12.2015 - Súdy sa otvorili v tomto roku ostatným právnickým profesiám iba v malej miere. Z celkovo 17 nových sudcov, ktorí sa stali súčasťou sudcovského stavu, pochádza 14 z prostredia súdov. Iba traja právnici sa dostali do sudcovského talára zvonku.

Zlepšilo zverejňovanie súdnych rozhodnutí na internete
29.12.2015 - Verejnosť by mala mať lepší prehľad o rozhodovacej činnosti súdov. Má to zabezpečiť portál InfoSúd, ktorý spustilo do prevádzky Ministerstvo spravodlivosti SR. Momentálne je tu zverejnených už viac ako 1,65 milióna rozsudkov, uznesení, rozhodnutí, platobných či trestných rozkazov.

Sudcovské previerky sa osvedčili a v praxi fungujú
29.12.2015 - Sudcovské previerky sa v praxi osvedčili. Rok po ich zavedení to zhodnotil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). „Ide o inštitút, ktorý sa osvedčil a v praxi funguje,“ uviedol pre TASR minister. „Dôkazom toho sú prví menovaní sudcovia, ktorí týmto preverovaním prešli,“ doplnil.
     
Sviatky obmedzili rozhodovanie slovenských súdov na tri týždne
28. 12.2015 - Súdy počas tohoročných vianočných a novoročných sviatkov nemajú prázdniny. Ich rozhodovacia činnosť je však utlmená. Obdobie, keď pojednávajú v zníženej miere, trvá tri týždne.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk