11.1.2016
ID: 3176upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci Národnej rady SR, ktorí sa po marcových voľbách už nedostanú do parlamentu, si aj po zániku ich mandátu prilepšia o niekoľko tisíc eur. Poslancom totiž patrí aj po zániku mandátu plat v závislosti od toho, ako dlho zastávali mandát. Vyplýva to zo zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

VLÁDA

PREMIÉR: Do Macedónska plánujeme vyslať 25 policajtov 
5. januára (TASR) - Slovensko vyhovie žiadosti macedónskeho ministra vnútra o pomoc pri ochrane ich hranice, ako aj pri zabezpečovaní verejného poriadku v Macedónsku. Na budúcu stredu (13.1.) by vláda podľa premiéra Roberta Fica mala odsúhlasiť vyslanie 25 policajtov s príslušným vybavením. Odísť majú 1. februára.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci sa ešte do parlamentu vrátia, čaká ich slávnostné zasadnutie
8. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa predsa len pred voľbami vrátia do svojich lavíc. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) totiž plánuje zvolať slávnostné zasadnutie pléna k ukončeniu VI. volebného obdobia.

Prísnejšie majetkové priznania aj etický kódex by mohol prijať nový parlament
8. januára (TASR) - Prísnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov aj etický kódex by mohol prijať budúci parlament. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini, ktorý si ich prijatie dával za cieľ po nástupe do funkcie. Jeho zámer však nevyšiel. Majetkové priznania sa nesprísnili, hoci návrhy v pléne boli, a etický kódex z novely Rokovacieho poriadku NR SR pred hlasovaním vypadol. Pellegrini nenaplnené plány mrzia.

Viera Tomanová sa k 1. januáru vzdala poslaneckého mandátu
9. januára (TASR) - Exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová sa k 1. januáru 2016 vzdala mandátu poslankyne Národnej rady SR. Pre TASR to dnes potvrdil šéf komunikácie parlamentu Martin Dorčák. Tomanová tak urobila z dôvodu, že bola v decembri minulého roku zvolená za komisárku pre deti. Táto funkcia je nezlučiteľná s mandátom poslanca.

Parlament by mohol ročne prijímať menej zákonov, myslí si P. Pellegrini
9. januára (TASR) – Proces prijímania zákonov v parlamente by sa mohol v budúcom volebnom období spomaliť a parlament by mohol ročne prijímať o čosi menej právnych noriem. Želal by si to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD), podľa ktorého je dnes snemovňa "extrémnym chrličom zákonov".

Legislatívne najaktívnejším poslancom bol za štyri roky Miroslav Kadúc
9. januára (TASR) - Legislatívne najaktívnejším poslancom Národnej rady SR končiaceho sa volebného obdobia bol Miroslav Kadúc (nezaradený), ktorý sa v roku 2012 dostal do parlamentu na kandidátke OĽaNO. Aktuálne už do parlamentu nekandiduje. Z údajov dostupných na stránke NR SR vyplýva, že Kadúc bol autorom, resp. spoluautorom 108 právnych noriem.

Poslanci, ktorí vo voľbách neuspejú, si ešte o niekoľko tisíc eur prilepšia
10. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR, ktorí sa po marcových voľbách už nedostanú do parlamentu, si aj po zániku ich mandátu prilepšia o niekoľko tisíc eur. Poslancom totiž patrí aj po zániku mandátu plat v závislosti od toho, ako dlho zastávali mandát. Vyplýva to zo zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Najzvedavejším poslancom volebného obdobia bol Pavol Zajac
10. januára (TASR) - Najzvedavejším poslancom Národnej rady SR (NR SR) v rámci končiaceho sa volebného obdobia bol podpredseda KDH Pavol Zajac. Z údajov dostupných na stránke NR SR vyplýva, že v rámci parlamentného inštitútu Hodina otázok položil Zajac členom vlády či generálnemu prokurátorovi za štyri roky 157 otázok.


PREZIDENT

Odvolal 14 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov
5. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska zaslal na návrh Súdnej rady SR odvolací dekrét 14 sudcom, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Koná tak v súlade so svojím vyhlásením z 29. apríla 2015, kedy povedal, ako bude postupovať pri odvolávaní sudcov nad 65 rokov. Kiska následne listom informoval predsedov súdov, že ku koncu roka odvolá sudcov nad 65 rokov na návrh súdnej rady.

Andrej Kiska udelil 15 osobnostiam vyznamenania, tri in memoriam
7. januára (TASR) - Štátne vyznamenania udelil dnes prezident SR Andrej Kiska 15 osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky. Slávnostný akt sa odohral v Rytierskej sále Bratislavského hradu.


Pozn.:

Zákon o občianstve pripravil o slovenský pas doteraz 1276 ľudí
10. januára (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil za päť a pol roka (od 17. 7. 2010 do 8. 1. 2016) o slovenský pas 1276 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (399). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk