28.1.2016
ID: 3198upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na účty slovenských sudcov prichádzajú doplatky za rok 2015. Domovské súdy im ich vyplácajú na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý označil vlaňajšie zmrazenie platov za protiústavné. "Vyplácanie doplatkov prebieha v réžii jednotlivých súdov," informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti (MS) Alexandra Donevová. Celkovo štát podľa nej sudcom dopláca 6,3 milióna eur.

VLÁDA

Odsúhlasila rekonštrukciu budovy pre styčný tím NATO vo Vajnoroch
20. januára (TASR) – Priestory pre novovytvorený styčný tím NATO (jednotku NFIU) by mali byť k dispozícii do konca septembra 2016. Vláda SR dnes odsúhlasila začatie verejného obstarávania na rekonštrukciu priestorov vo vojenskom areáli v Bratislave – Vajnoroch.


Pozn.:

GP SR: Vyčísľuje doplatky prokurátorom za protiústavné zmrazenie platov 
19. januára (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR ešte nevie, koľko musí doplatiť prokurátorom za protiústavné zmrazenie ich platov v roku 2015. Doplatky v súčasnosti vyčísľuje. O tom, že tretie zmrazenie sudcovských platov za sebou je v rozpore s ústavou, rozhodlo plénum Ústavného súdu SR 25. novembra 2015. Nález bol zverejnený 29. decembra, čím sa stal vykonateľným. Vzťahuje sa aj na zhruba 900 prokurátorov.

ÚS SR zamietol návrh Š. Harabina na obnovu disciplinárneho konania
19. januára (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes odmietol pre neprípustnosť návrh Štefana Harabina na obnovu konania v súvislosti s jeho disciplinárnym trestom z roku 2011, keď bol predsedom Najvyššieho súdu (NS) SR. ÚS ho vtedy uznal vinným zo závažného disciplinárneho priestupku, keďže opakovane neumožnil vykonať na NS vládny finančný audit. Uložený disciplinárny trest bol vo forme zníženia jeho funkčného platu o 70 percent na jeden rok.

NS SR: Občianskoprávne kolégium vlani zaznamenalo 40-percentný nárast agendy
19. januára (TASR) – Množstvo podaní smerujúcich na Občianskoprávne kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR sa v roku 2015 zvýšil o 40 percent. Vyplýva to zo štatistických údajov, ktoré TASR poskytol hovorca súdu Boris Urbančík.

MS SR: Súdy vyplácajú sudcom doplatky za protiústavné zmrazenie platov
19. januára (TASR) – Na účty slovenských sudcov prichádzajú doplatky za rok 2015. Domovské súdy im ich vyplácajú na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý označil vlaňajšie zmrazenie platov za protiústavné. "Vyplácanie doplatkov prebieha v réžii jednotlivých súdov," informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti (MS) Alexandra Donevová. Celkovo štát podľa nej sudcom dopláca 6,3 milióna eur.

Spojené štáty zavádzajú nové vízové pravidlá pre Európanov
21. januára (TASR) – Spojené štáty začali dnes zavádzať zmeny podľa zákona o zlepšení bezvízového programu (VWP) a zabránení cestovania teroristom, ktorý Kongres schválil v decembri minulého roka. Informovalo o tom Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

NS SR: Štefan Minárik končí na Najvyššom súde SR
22. januára (TASR) - Bývalý sudca Štefan Minárik skončí v júni svoje pôsobenie ako generálny štátny radca na Najvyššom súde (NS) SR. Ešte vlani sa s ním na tom dohodla jeho predsedníčka Daniela Švecová. Najvyšší súd to dnes oznámil vo verejnom stanovisku pre organizáciu Via Iuris.

Žiadosť o ochranu pôvodu stupavského "zelé" čaká na zverejnenie vo vestníku EÚ
24. januára (TASR) – Žiadosť o vydanie európskeho ochranného označenia pôvodu pre "stupavské zelé" je už v druhej etape konania, prebiehajúcej na úrovni Európskej komisie(EK). Žiadosť bola na komisiu podaná 26. októbra 2015, ďalším krokom by malo byť jej oficiálne zverejnenie v Úradnom vestníku EÚ. Podľa vedúceho tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andreja Králika však nemožno odhadnúť, kedy sa tak stane.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk