22.2.2016
ID: 3227upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

V Komisii pre vydávanie záväzných stanovísk generálneho prokurátora bude vládu zastupovať Štefan Grman. Grman je generálnym riaditeľom sekcie vládnej legislatívy Úradu vlády SR a tajomníkom Legislatívnej rady vlády.

VLÁDA

Slovensko sa tento rok začne prezentovať jednotnou značkou
17. 2. (TASR) - Verejnosť sa tento rok oboznámi s tým, ako vyzerá jednotná značka Slovenska pre jeho prezentáciu v zahraničí. Vláda schválila materiál, ktorý sa venuje dôslednej implementácii vytvorenej značky do praxe. Na tento účel vyhlásilo vlani ministerstvo zahraničných vecí verejné obstarávanie. Jeho víťaz - spoločnosť Creative Department vypracovala na základe požiadaviek príbeh, obsahovú identitu, slogan v šiestich jazykových mutáciách, ako aj vizuálnu identitu značky či komplexný brandbook a dizajnový manuál.

Zástupcom vlády v komisii generálneho prokurátora bude Štefan Grman
17. 2. (TASR) -  Komisii pre vydávanie záväzných stanovísk generálneho prokurátora bude vládu zastupovať Štefan Grman. Grman je generálnym riaditeľom sekcie vládnej legislatívy Úradu vlády SR a tajomníkom Legislatívnej rady vlády.


OSTATNÉ
     
Štatitický úrad uskutočnil 2. skúšku spracovania výsledkov hlasovania vo voľbách do NR SR
16. 2. (TASR) - Na ôsmich krajských pracoviskách a ústredí Štatistického úradu SR sa uskutočnila druhá skúška spracovania výsledkov hlasovania vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa budú konať 5. marca 2016.

Medzinárodne certifikované skúšky z češtiny možno absolvovať už aj v Bratislave
17. 2. (TASR) - Slováci, ktorí majú záujem absolvovať medzinárodne certifikované skúšky z češtiny, už nemusia cestovať do Českej republiky. Skúšky sa v tomto roku prvýkrát uskutočnia aj v Bratislave, a to v sobotu 9. apríla. Ešte predtým môžu záujemcovia absolvovať v hlavnom meste SR aj prípravný kurz.

Verejná ochrankyňa práv napadla odňatie práva voliť v prípade odsúdených za závažné zločiny
17. 2. (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová navrhuje v súvislosti s marcovými parlamentnými voľbami pozastaviť platnosť ustanovenia volebného zákona, ktoré neumožňuje voliť väzňom odsúdeným za spáchanie obzvlášť závažných zločinov. Zároveň ombudsmanka požiadala Ústavný súd SR o posúdenie súladu zákona s ústavou.

Rozhodnutie o ústavnosti zákona o kolektívnom vyjednávaní má padnúť 16. marca
17. 2 (TASR) -Ústavný súd SR zatiaľ nerozhodol vo veci ústavnosti novely zákona o kolektívnom  vyjednávaní. Po odročení dnešného verejného zasadnutia pléna ÚS padne verdikt 16. marca.

Okresný súd rozhoduje sa o tom, či bude pokračovať exekúcia Najvyššieho súdu SR
18. 2. (TASR) - Okresný súd Bratislava I rozhoduje o tom, či bude pokračovať exekúcia Najvyššieho súdu SR, ktorú iniciovali jeho dve sudkyne Elena Kováčová a Jana Zemková. V súčasnosti vyhodnocuje námietky najvyššieho orgánu súdnej moci.

Š. Harabin navrhol zastavenie prvého disciplinárneho konania voči nemu
18. 2. (TASR) - Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin navrhol disciplinárnemu senátu pod vedením Juraja Floroviča, aby zastavil disciplinárne konanie, ktoré voči nemu iniciovala súčasná šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

Na Slovensku sa vynakladá nízky objem financií na školstvo
19. 2. (TASR) - Slovensko by malo na školstvo vynakladať väčší objem finančných prostriedkov. Prioritne by sa malo zamerať na rozšírenie predškolského vzdelávania či zvýšenie platov učiteľov i vedúcich pracovníkov školy. Vyplýva to z dvoch štúdií Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj o zdrojoch v slovenskom školstve či o prehľadoch v oblasti odborného vzdelávania a prípravy, ktoré prezentovali zástupcovia OECD v Bratislave.

Pracovné víza do USA platia po novom na päť rokov
19. 2. (TASR) - Pracovné víza do USA možno po novom získať na päť rokov. Zmenu dĺžky udelenia víz pre Slovákov zabezpečilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s konzulkou Spojených štátov amerických na Slovensku Selenou Nelson-Salcedo prostredníctvom verbálnych nót. Tie sú účinné od januára 2016.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk