15.3.2016
ID: 3248upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovenským okresným a krajským súdom sa v minulom roku podarilo znížiť množstvo agendy, ktorou sú zaťažené. Právoplatne vybavili celkom 1,29 milióna prípadov, čo je o 23.000 viac, ako vlani prijali. Konštatovalo to ministerstvo spravodlivosti (MS), ktoré zverejnilo štatistiky o zaťaženosti súdov a dĺžke súdneho konania za rok 2015.

VLÁDA

Financovanie vysokých škôl by sa malo odvíjať od výsledkov akreditácie
9. marca (TASR) - Váha výsledkov komplexnej akreditácie pri financovaní vysokých škôl, či výskumnej činnosti by sa mala zvýšiť. A to tak, že lepšie odmeňované by boli najlepšie univerzity. Tvrdí to Akreditačná komisia (AK) v správe o činnosti za obdobie rokov 2014 a 2015, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.


NÁRODNA RADA

V parlamente bude 77 nových a 73 staronových poslancov
10. marca (TASR) - V Národnej rade SR budeme mať 77 nových poslancov, zvyšných 73 už v parlamente v minulom volebnom období sedelo. Najviac nováčikov prichádza so SNS (15), najmenej s Mostom-Híd (1). Vyplýva to z výsledkov sobotňajších parlamentných volieb.

Poslanci si slávnostne prevzali osvedčenia o zvolení do parlamentu
11. marca (TASR) - Osvedčenie o zvolení do Národnej rady (NR) SR si dnes prevzali z rúk predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Bárányho poslanci. Ako prvý dostal osvedčenie líder víťaznej strany Smer-SD Robert Fico.


OSTATNÉ

EK je so Slovenskom v konaní pre smernicu o obetiach trestných činov
8. marca (TASR) – Európska komisia (EK) je so Slovenskom v konaní vo veci porušenia právnych predpisov. Slovensko ju neinformovalo o tom, ako do legislatívy zapracovalo európsku smernicu o ochrane obetí trestných činov. Pre TASR to povedala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

MS SR: Súdy vlani právoplatne vybavili takmer 1,3 milióna prípadov
8. marca (TASR) – Slovenským okresným a krajským súdom sa v minulom roku podarilo znížiť množstvo agendy, ktorou sú zaťažené. Právoplatne vybavili celkom 1,29 milióna prípadov, čo je o 23.000 viac, ako vlani prijali. Konštatovalo to ministerstvo spravodlivosti (MS), ktoré zverejnilo štatistiky o zaťaženosti súdov a dĺžke súdneho konania za rok 2015.

TIS: Súdy nápor v hlavných agendách nezvládali, vybavenosť bola len 88 %
9. marca (TASR) – Súdom sa v minulom roku podarilo vysporiadať s veľkým počtom hromadných podaní z minulosti, v hlavných agendách však nápor nezvládali. Na margo najnovších štatistík, ktoré zverejnilo ministerstvo spravodlivosti, to skonštatoval analytik Transparency Interational Slovensko Samuel Spáč. Ministerstvo spravodlivosti SR v utorok (8. 3.) oznámilo, že súdy v roku 2015 vybavili o 23.000 viac prípadov, ako prijali. Pomer vybavených a došlých vecí tak dosiahol 101,81 percenta, informovala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. „Je to síce pravda, ale ak sa pozrieme len na prípady v hlavných agendách, tak tam boli súdy podstatne menej úspešné a pomer medzi vybavenými vecami a nápadom je len 88 percent,“ reagoval Spáč.

MS SR: Prípravné vzdelávanie absolvovalo 55 záujemcov o funkciu sudcu
10. marca (TASR) – O sudcovskú kariéru prejavilo záujem 55 právnikov z mimo justičného prostredia. Toľko ich absolvovalo prípravné vzdelávanie, ktoré vo februári organizovala Justičná akadémia (JA) SR. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti.

SÚDY: Najvyšší súd môže byť exekvovaný, zamietli všetky jeho námietky
11. marca (TASR) – Na Najvyšší súd (NS) už môžu prísť exekútori, aby siahli na jeho majetok. Okresný súd (OS) Bratislava I. zamietol jeho námietky i v druhom exekučnom konaní, ktoré je voči nemu vedené. Informoval o tom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk