18.4.2016
ID: 3278upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zvýšenie dôvery verejnosti k súdnej moci, efektívnosti súdnictva, zlepšenie vymáhateľnosti práva a odstránenie prieťahov v konaní. To sú základné ciele, ktoré si pred seba postavila nová vláda v oblasti spravodlivosti a súdnictva. V schválenom programovom vyhlásení uviedla, že sa bude usilovať o zvýšenie dôvery verejnosti v rozsahu, ktorý by bol zárukou všeobecnej akceptovateľnosti súdnej moci ako garanta zákonnosti a spravodlivosti a sudcov ako odborných a morálnych autorít. "Súdna moc musí byť vykonávaná efektívne," konštatuje.

VLÁDA

Vláda schválila programové vyhlásenie
13. apríla (TASR) - Vláda dnes schválila svoje programové vyhlásenie, ktoré vychádzalo z programových priorít kabinetu na roky 2016 až 2020, dohodnuté koaličnými partnermi. Rozdelené je do viacerých oblastí, ktorých cieľom je posilnenie spoločenskej a politickej stability; pružne reagovať na príležitosti a negatíva vonkajšieho prostredia; plynule pokračovať v podpore hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajiny; prehĺbiť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť Slovenska a posilniť úlohu štátu a ochranu verejného záujmu. Kabinet následne predstaví programové vyhlásenie Národnej rade SR a požiada ju o dôveru. Schôdza by sa mala začať v pondelok 18. apríla.

Vláda: Jej cieľom bude dôveryhodnejšie, efektívnejšie súdnictvo bez prieťahov
13. apríla (TASR) – Zvýšenie dôvery verejnosti k súdnej moci, efektívnosti súdnictva, zlepšenie vymáhateľnosti práva a odstránenie prieťahov v konaní. To sú základné ciele, ktoré si pred seba postavila nová vláda v oblasti spravodlivosti a súdnictva. V dnes schválenom programovom vyhlásení uviedla, že sa bude usilovať o zvýšenie dôvery verejnosti v rozsahu, ktorý by bol zárukou všeobecnej akceptovateľnosti súdnej moci ako garanta zákonnosti a spravodlivosti a sudcov ako odborných a morálnych autorít. "Súdna moc musí byť vykonávaná efektívne," konštatuje.


NÁRODNA RADA

NRSR: Stálym zástupcom pri Európskom parlamente sa stala V. Šipošová
11. apríla (TASR) - Stálym zástupcom Národnej rady SR pri Európskom parlamente sa stala Vanda Šipošová. TASR to potvrdila šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. Post získala Šipošová vo výberovom konaní, do ktorého sa prihlásilo 19 záujemcov. O jej výbere rozhodli podľa Čižmárikovej výborná znalosť strategických a hodnotových dokumentov EÚ, politiky EÚ, zahraničných vzťahov a protokolu a orientácia v európskych štruktúrach. Tiež prax v európskych inštitúciách, v štátnej správe so zameraním na zahraničné vzťahy, diplomatický protokol, a na spoluprácu s členskými štátmi Európskej únie.

A. Zemanová chce posunúť niektoré lehoty v novom zákone o odpadoch
11. apríla (TASR) - Termín na spustenie systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov, čo je zodpovednosť za výrobok od uvedenia na trh až po jeho likvidáciu, sa má posunúť o pol roka na 1. januára 2017. Zmenu lehoty navrhuje v novele zákona o odpadoch opozičná poslankyňa Anna Zemanová (SaS). Súčasný zákon schválil parlament ako odpadovú reformu v marci 2015.

Poslanci majú na riadnom rokovaní stráviť od mája do decembra 60 dní
13. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR by mali od mája do decembra tohto roku stráviť v pléne 60 rokovacích dní. Vyplýva to z návrhu harmonogramu schôdzí na rok 2016, ktorý má TASR k dispozícii. Prvá klasická schôdza s legislatívnymi návrhmi má začať 17. mája.


OSTATNÉ

MÉDIÁ: Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila výnimky zo zákona o vysielaní
12. apríla (TASR) – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí rozhodovala o výnimke novely zákona o vysielaní a retransmisii, o ktorú požiadalo do 31. marca 16 programových služieb trinástich vysielateľov.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk