9.5.2016
ID: 3328upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Výber sudcov by mal od júna prebiehať podľa prísnejších pravidiel. Navrhované zmeny predstavilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ktoré predložilo do legislatívneho procesu vyhlášku ustanovujúcu podrobnosti o výberovom konaní na funkciu sudcu.

VLÁDA

Menovala R. Urbanoviča za predsedu komisií pre cezhraničnú spoluprácu
4. mája (TASR) – Cezhraničnú spoluprácu Slovenska s jeho susedmi – Českom, Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou bude mať v najbližších rokoch na starosti štátny tajomník ministerstva vnútra Rudolf Urbanovič. Do funkcie predsedu slovenskej časti štyroch medzivládnych komisií ho dnes menovala vláda SR.

Slovensko vyškolilo pred predsedníctvom v Rade EÚ 1092 zamestnancov
4. mája (TASR) – Zamestnanci štátnej správy sú kvalitne pripravení na predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v hodnotiacej správe, ktorú dnes schválila vláda.


NÁRODNA RADA

OĽaNO-NOVA opäť skúša obmedziť hazard dlžníkom a poberateľom dávok
2. mája (TASR) - Dlžníci na sociálnom poistení, zdravotnom poistení a na daniach, ako aj poberatelia dávok v hmotnej núdzi by nemali mať prístup do herných prevádzok. Navrhujú to poslanci OĽaNO-NOVA v novele zákona o hazardných hrách, ktorú predložili na májovú schôdzu parlamentu.

Poslancov čaká na májovej schôdzi 67 bodov, aj správa o predsedníctve
3. mája (TASR) - Poslancov Národnej rady SR čaká na májovej schôdzi 67 bodov, z ktorých 56 je opozičných, zvyšok sú koaličné a rôzne správy. Oznámil to po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd).

Nezaradení poslanci chcú rodičom garantovať miesto v škôlke
4. mája (TASR) - Rodičia by mali mať pre deti od troch rokov garantované miesto v škôlke alebo v detskej skupine. Zabezpečiť by im ho mala obec. Ak to nedokáže, mala by to rodičom vynahradiť finančne. Navrhujú to nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík v návrhu zákona o zabezpečení predškolskej starostlivosti, ktorý predložili na májovú schôdzu Národnej rady SR.

Opozícia chce stanoviť minimálny rozsah stránkových hodín na úradoch
4. mája (TASR) - Stanoviť minimálny povinný rozsah stránkových hodín niektorých subjektov štátnej správy a územnej samosprávy na najmenej tri dni v týždni, v úhrne najmenej 18 hodín. To je jeden z cieľov návrhu zákona o minimálnom povinnom rozsahu stránkových hodín, ktorý na májovú schôdzu NR SR predložili poslanci SaS a Igor Matovič z OĽaNO-NOVA. Právna norma má tiež stanoviť fixný čas stránkových hodín vždy na stredu v čase medzi 14. a 18. hodinou.

Asistentov si zaevidovalo 125 poslancov, maximum využili šestnásti
4. mája (TASR) - Celkom 125 poslancov Národnej rady SR zo 150 si už vybralo svojich asistentov. Údaje zverejnila internetová stránka parlamentu s tým, že zatiaľ 16 členov snemovne využilo maximálny limit a zamestnalo po troch asistentoch. Zvyšných 25 členov snemovne stále plateného pomocníka nemá.


OSTATNÉ

Ombudsmanka preskúma bezbariérovosť v nemocniciach či u policajtov
3. mája (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová preskúma tento rok bezbariérovosť v nemocniciach či na policajných staniciach. Zapojiť chce do toho aj ľudí, žiada aby jej poslali postrehy a skúsenosti s bariérami v týchto priestoroch.

MS SR: Predstavilo zmeny pravidiel výberu nových sudcov
6. mája (TASR) – Výber sudcov by mal od júna prebiehať podľa prísnejších pravidiel. Navrhované zmeny predstavilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ktoré dnes predložilo do legislatívneho procesu vyhlášku ustanovujúcu podrobnosti o výberovom konaní na funkciu sudcu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk