30.5.2016
ID: 3349upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Rozhodnutia vo veci maloletých sa budú vykonávať podľa nových a podrobnejších postupov. Pripravilo ich ministerstvo spravodlivosti (MS), ktoré do medzirezortného pripomienkového konania predložilo príslušný návrh novej vyhlášky.

VLÁDA

Oficiálnym kandidátom SR na generálneho tajomníka OSN je M. Lajčák
25. mája (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák je jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). Vláda dnes schválila jeho nomináciu na tento post a tak sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska.
     
Schválila šesťpercentný rast platov učiteľov
25. mája (TASR) – Učitelia by si mali od 1. septembra platovo polepšiť. Pedagógov v regionálnom, ale aj vo vysokom školstve čaká šesťpercentné zvýšenie platov, ktoré sa premietne do platových taríf. Zabezpečuje ho novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú dnes schválila vláda.

Málotriedky nebudú musieť plniť kvóty minimálneho počtu žiakov v triedach
25. mája (TASR) – Málotriedky, ktoré nespĺňajú novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach, nezaniknú. Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes schválila vláda SR.


NÁRODNA RADA

Advokátskym koncipientom sa prax na tri roky neskráti
24. mája (TASR) - Advokátski koncipienti nebudú mať skrátenú dĺžku praxe z piatich rokov na tri. Väčšina poslancov Národnej rady SR dnes nepodporila návrh novely zákona o advokácii od členov klubu OĽaNO-NOVA, ktorý mal dĺžku praxe posunúť na úroveň väčšiny krajín EÚ.

Plénum odobrilo dohodu týkajúcu sa jadrových skúšok
24. mája (TASR) - Slovenská republika bude spolupracovať na príprave inšpektorov novej Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Poslanci Národnej rady SR dnes 108 hlasmi odobrili Dohodu medzi vládou SR a Prípravnou komisiou pre Organizáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok o vzájomnej spolupráci pri výcviku a realizácii činností komisie týkajúcich sa inšpekcií na mieste, ktorú ešte musí ratifikovať prezident.

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa nateraz sprísňovať nebude
24. mája (TASR) - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa nateraz sprísňovať nebude. Poslanci totiž dnes odmietli novelu právnej normy z dielne OĽaNO-NOVA. Hnutie navrhovalo, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

Opozícia neuspela, vyšetrovacie výbory v parlamente nebudú
24. mája (TASR) - Vyšetrovacie výbory sa na pôde Národnej rady SR zriaďovať nebudú. Väčšina poslancov NR SR dnes nepodporila zmenu Ústavy SR od OĽaNO-NOVA, ktoré mali rozšíriť doterajšiu kontrolnú činnosť výborov.

Zámer opozície obmedziť dlžníkom prístup k hazardu neprešiel
24. mája (TASR) - Dlžníkom na sociálnom poistení, zdravotnom poistení a na daniach, ako aj poberateľom dávok v hmotnej núdzi sa prístup k hazardu neobmedzí. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh novely zákona o hazardných hrách od OĽaNO-NOVA, ktorí žiadali, aby takíto dlžníci nemali prístup do herných prevádzok.

Nebrzdené vozíky nebudú oslobodené od technickej kontroly
24. mája (TASR) - Nebrzdené prípojné vozidlá sa budú musieť naďalej podrobovať pravidelnej technickej kontrole. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách od SaS a OĽaNO-NOVA, ktorý mal nebrzdeným vozíkom udeliť výnimku.

Zámer nezaradených poslancov garantovať miesto v škôlke neprešiel
25. mája (TASR) - Rodičia zatiaľ nebudú mať pre deti od troch rokov garantované miesto v škôlke alebo v detskej skupine. Väčšina poslancov Národnej rady SR dnes nepodporila návrh zákona o zabezpečení predškolskej starostlivosti od nezaradených poslancov Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej a Simony Petrík, ktorí chceli, aby miesto v škôlke zabezpečila obec. Ak by to nedokázala, mala by to rodičom vynahradiť finančne.

Stranám zrejme zakážu ozbrojovanie a vytváranie ozbrojených zložiek
25. mája (TASR) - Politické strany zrejme budú mať zakázané ozbrojovanie a vytváranie ich ozbrojených zložiek. Rovnako by mali mať zakázané používať štátne príspevky za voľby a mandát na financovanie a podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín. Poslanci dnes totiž posunuli do druhého čítania novelu zákona o politických stranách z dielne SaS. Ide o jediný návrh z 57 opozičných, ktorý prešiel na tejto schôdzi do ďalšieho legislatívneho procesu.

SaS opäť neuspela, bezplatné sterilizácie nebudú
25. mája (TASR) - Ženy, ktoré budú chcieť podstúpiť sterilizáciu, budú musieť naďalej za tento zákrok platiť. Lucia Nicholsonová a Natália Blahová (SaS) dnes na pôde Národnej rady SR podobne ako v minulosti nepresadili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá dávala matkám s minimálne štyrmi deťmi alebo matkám starším ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

L. Nicholsonová chce zabrániť spätnému vyplácaniu prídavku na dieta
25. mája (TASR) - Zamedziť spätnému vyplácaniu prídavku na dieťa, ak pominú dôvody na jeho pozastavenie. To je cieľom návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý v úvode šiesteho rokovacieho dňa štvrtej schôdze Národnej rady SR predstavila podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS).

Kotlebovci chcú zrušiť stranám príspevky od štátu
26. mája (TASR) - Činnosť politických strán a hnutí by mala byť financovaná výlučne z dobrovoľných príspevkov členov a sympatizantov. Myslia si to poslanci za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Preto v novele zákona o politických stranách a politických hnutiach navrhujú zrušiť stranám štátne príspevky od štátu.

Nové sídlo Súdnej rady SR má chrániť väzenská a justičná stráž
26. mája (TASR) - Nové sídlo Súdnej rady SR, ktoré je v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave, má od októbra chrániť Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). V novele zákona o ZVJS to navrhuje poslanec koaličného Mosta-Híd Gábor Gál. Právnu normu predložil na júnové rokovanie Národnej rady SR.

OĽaNO-NOVA: Zasadnutia obecnej rady a komisie by mali byť povinne veřejné
29. mája (TASR) - Zasadnutia obecnej rady a komisie obecného zastupiteľstva by mali byť povinne verejné. Navrhujú to poslanci Národnej rady SR z OĽaNO-NOVA v novele zákona o obecnom zriadení. V právnej norme umožňujú aj možnosť neverejného zasadnutia týchto poradných orgánov v samospráve.


OSTATNÉ

MS SR: Predstavilo nové pravidlá pre výkony rozhodnutí vo veciach maloletých
24. mája (TASR) – Rozhodnutia vo veci maloletých sa budú vykonávať podľa nových a podrobnejších postupov. Pripravilo ich ministerstvo spravodlivosti (MS), ktoré dnes do medzirezortného pripomienkového konania predložilo príslušný návrh novej vyhlášky.

MS SR: Rozširuje Analytické centrum s cieľom zlepšiť výkon spravodlivosti
24. mája (TASR) – Poskytnúť relevantné a solídne údaje bude úlohou analytikov, ktorých na ministerstve spravodlivosti sústreďuje ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd). Tá sa podujala dobudovať existujúce Analytické centrum.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk