6.6.2016
ID: 3362upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR zrealizoval kontrolu pôsobnosti dozorných rád vybraných právnických osôb, ktorých zriaďovateľom je jedna zo samospráv. Cieľom bolo preveriť plnenie povinností dozorných rád. Zistenia kontrolórov poukázali na fakt, že dozorné rady vykonávali svoje povinnosti často len formálne.

NÁRODNA RADA

Poslanci OĽaNO-NOVA chcú zmenou voľby šéfa NKÚ posilniť jeho nezávislosť
30. mája (TASR) – Spôsob voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) by sa mal zmeniť. Počíta s tým návrh novely zákona o NKÚ, ktorý predložili na júnové rokovanie Národnej rady SR poslanci OĽaNO-NOVA. Základnými cieľmi navrhovaných zmien sú posilnenie nezávislosti vedenia NKÚ, zvýšenie transparentnosti obsadenia vedúcich postov v tomto úrade, ako aj sprísnenie kvalifikačných a osobnostných predpokladov pre kandidátov na vedúce funkcie NKÚ.

Poslanci z SaS navrhujú zrušiť povinnosť ľudí hlásiť ich pobyty v zahraničí
30. mája (TASR) – Skupina opozičných poslancov zo strany SaS Peter Osuský, Ondrej Dostál, Lucia Nicholsonová, Martin Poliačik a Martin Klus navrhuje zrušiť povinnosť občanov hlásiť ich prechodný pobyt a pobyt v zahraničí dlhší ako 90 dní. Táto povinnosť by sa podľa nich mala zmeniť len na právo pobyt ohlásiť, pokiaľ si to budú sami želať. Príslušným návrhom zákona by sa mala Národná rada (NR) SR zaoberať na svojej najbližšej schôdzi, ktorá sa uskutoční v júni.

Koalícia chce k poslaneckým návrhom pripomienkové konanie pre verejnosť
30. mája (TASR) - Poslanecké návrhy, ktoré prejdú do druhého čítania, by mali ísť do pripomienkového konania. V ňom by sa k návrhom mohla vyjadriť aj verejnosť. Navrhujú to koaliční poslanci Martin Glváč (Smer-SD), Tibor Bernaťák (SNS), Gábor Gál (Most-Híd) a Andrej Hrnčiar (#Sieť) v novele rokovacieho poriadku NR SR.

SaS: Poplatky za prvý zápis vozidla by nemali závisieť od výkonu motora
2. júna (TASR) - Výška správnych poplatkov za prvý zápis držiteľa motorového vozidla by nemala závisieť o výkonu motora. Myslia si to poslanci Národnej rady SR za SaS Miroslav Ivan, Jana Kiššová, Alojz Baránik a Jozef Rajtár. Navrhujú preto zmeny v zákone o správnych poplatkoch.

M. Poliačik požiadal kluby o skupinu na sprísnenie majetkových priznaní
2. júna (TASR) - Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) požiadal šéfov poslaneckých klubov NR SR o vytvorenie pracovnej skupiny na sprísnenie majetkových priznaní verejných činiteľov. Kluby by mali do skupiny nominovať svojich členov. Zatiaľ Poliačikovi neodpovedali. "Predpokladám, že sa mi ozvú do začiatku júnovej schôdze," poznamenal šéf výboru.

Poslanci sa opäť pozrú na čierne stavby, riešenie ponúka Sme rodina
5. júna (TASR) - Poslancov Národnej rady SR opäť čaká problematika čiernych stavieb. Svoje riešenie na júnovú schôdzu Národnej rady SR ponúka opozičné hnutie Sme rodina. Jeho poslanci predložili návrh novely stavebného zákona, ktorá má zaviesť povinnosť odstrániť stavbu alebo akýkoľvek objekt zhotovený bez stavebného povolenia na cudzom pozemku, bez písomného súhlasu majiteľa pozemku.


OSTATNÉ

ZDRAVIE: Študenti končiaci školu majú povinnosti voči zdravotným poisťovniam
30. mája (TASR) - Študenti po ukončení štúdia na strednej alebo vysokej škole majú povinnosť nahlásiť svojej zdravotnej poisťovni, kto bude za nich ďalej platiť zdravotné odvody. Upozorňuje na to Union zdravotná poisťovňa (ZP). Ak zmenu platiteľa poistného neoznámia, hrozí im sankcia vo výške 331 eur od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), pri opakovanom porušení povinností môže ÚDZS uložiť pokutu až vo výške dvojnásobku takto uloženej pokuty.

SÚDNA RADA: Slávnostne otvorila priestory v Miestodržiteľskom paláci
30. mája (TASR) – Po 15 rokoch od svojho vzniku sa Súdna rada Slovenskej republiky dočkala vlastného sídla. Od dnešného dňa ním je Miestodržiteľský palác na Hlavnom námestí v centre Bratislavy.

SÚDNA RADA SR: Zdvojené funkcie jej členov nepovažuje za etický problém
31. mája (TASR) – Sedem členov Súdnej rady SR, ktorí sú zároveň predsedami súdov, neporušuje súbehom týchto dvoch funkcií sudcovskú etiku. Na takomto závere sa dnes uzniesla Súdna rada. Uznesenie prešlo iba tesne, keď ho podporilo 10 zo 17 prítomných členov.

SÚDNA RADA: Nepredloží nominácie do parlamentnej komisie na kontrolu odposluchov
31. mája (TASR) – Súdna rada SR nevyhovela žiadosti predsedu výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť o navrhnutie dvoch členov do komisie pre kontrolu používania informačno-technických prostriedkov. Na tohtotýždňovom dvojdňovom zasadnutí prijala uznesenie, že kandidátov nominovať nebude.

SÚDNA RADA: Odporúča vyplatiť odmeny všetkým zamestnancom v justícii
1. júna (TASR) – Vyplatiť odmeny všetkým zamestnancom justície. S takýmto odporúčaním sa obrátila Súdna rada na ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd). Uznesenie prijali jej členovia na utorkovom (31.5.) zasadnutí.

L. ŽITŇANSKÁ: Nezasiahne v súvislosti so zdvojenými funkciami členov Súdnej rady
3. júna (TASR) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) nezasiahne voči siedmim členom Súdnej rady, ktorí sú zároveň vo vedení súdov, aj keď zákon takúto duplicitu vylučuje. Stále vidí priestor, aby sa konflikt vyriešil vnútri samosprávneho súdneho orgánu.

NKÚ: Dozorné rady plnia svoje povinnosti často len formálne
3. júna (TASR) –  Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR zrealizoval kontrolu pôsobnosti dozorných rád vybraných právnických osôb, ktorých zriaďovateľom je jedna zo samospráv. Cieľom bolo preveriť plnenie povinností dozorných rád. Zistenia kontrolórov poukázali na fakt, že dozorné rady vykonávali svoje povinnosti často len formálne. Kontrolná akcia sa uskutočnila v troch neziskových organizáciách a siedmich obchodných spoločnostiach so sídlom v Trnavskom kraji. TASR o tom informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

ÚDZS udelil vlani pokuty poistencom a platiteľom poistného vo výške 390.000 eur
5. júna (TASR) – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pokutoval minulý rok poistencov a platiteľov poistného za nedodržanie povinností. Udelil sankcie vo výške asi 390.000 eur. Vyplýva to z výročnej správy úradu za minulý rok.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk