4.7.2016
ID: 3384upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Za spáchanie trestného činu už nebudú trestaní len ľudia, ale od 1. 7. 2016 aj právnické osoby (PO). Práve 1. 7. 2016 vstúpil do účinnosti zákon o trestnej zodpovednosti PO, ktorý prináša rôzne tresty od zrušenia firmy cez peňažné pokuty či zákaz účasti na verejnom obstarávaní. Právnu normu schválil parlament ešte v minulom volebnom období 13. novembra 2015. Hlasovalo za ňu 119 poslancov.

VLÁDA

Novým šéfom SIS má byť A. Šafárik
30. júna (TASR) - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) má byť Anton Šafárik. Vo funkcii tak nahradí Jána Valka. Personálnu výmenu dnes odobrila vláda.

Dokončila výmenu prednostov okresných úradov
30. júna (TASR) – Vláda dokončila výmenu prednostov okresných úradov v súvislosti s koaličnými dohodami. Nové vedenie získajú od 1. júla aj úrady v Trenčíne, Bánovciach nad Bebravou a Rožňave.

Ministri schválili program slovenského predsedníctva 
30. júna (TASR) - Vláda dnes schválila program slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Dokument pozostáva z troch častí, sú to politický rámec predsedníctva, jeho priority a agendy jednotlivých rezortov. "Na predsedníctvo sme pripravení organizačne, technicky. Verím, že o tom všetkých presvedčíme," vyhlásil po rokovaní kabinetu šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Vyčlenila 200 vojakov pre bezpečnosti podujatí počas SK PRES
30. júna (TASR) – Na bezpečnosť podujatí počas predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ budú dohliadať aj vojaci. Vláda dnes schválila vyčlenenie celkom 200 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR.


NÁRODNA RADA

Poslanci budú R.Fica odvolávať v stredu,po ňom príde na rad opäť R.Kaliňák
1. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR budú odvolávať premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na mimoriadnej schôdzi v stredu (6.7.) o 10.00 h. Hneď po nej bude pokračovať prerušené rokovanie o návrhu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Oznámil to dnes na tlačovej konferencii predseda parlamentu Andrej Danko.


PREZIDENT

Ohrozené málotriedky a menšinové školy nezaniknú
29. júna (TASR) - Málotriedky, ale aj plnoorganizované školy (so všetkými ročníkmi od 1. po 9.) s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, ktorým hrozil pre nízky počet žiakov od septembra zánik, budú fungovať ďalej. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu školského zákona, ktorá udeľuje takýmto školám výnimku.

Platy učiteľov sa od septembra zvýšia o šesť percent
29. júna (TASR) – Učitelia na základných, stredných a vysokých školách budú mať od septembra 2016 vyšší plat o šesť percent. Prilepšenie im prináša novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.


OSTATNÉ

MS SR: V trestných kódexoch mení ustanovenia o boji proti extrémizmu a rasizmu
27. júna (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo do medzirezortného pripomienkovania novelu trestných kódexov. Mení paragrafy týkajúce sa extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov. Cieľom je podľa rezortu účinnejší boj proti nim.

SÚDNA RADA SR: Za ad hoc sudcu ESĽP zvolila Ladislava Duditša
27. júna (TASR) – Súdnej rade SR sa dnes nepodarilo uzavrieť otázku kandidátov na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. V tajnej voľbe uspel Ladislav Duditš, ktorého podporilo 15 z celkovo 18 členov Rady. Slovensko má predložiť troch až piatich nominantov na medzinárodné súdne posty. Do dnešnej voľby bol prihlásený iba Duditš, ktorého predložili členovia Súdnej rady SR Imrich Volkai a Jozef Maručšák. Predsedníčka rady Jana Bajánková oznámila, že bude musieť vyhlásiť ďalšiu voľbu na doplnenie kandidátky.

MS SR: Civilný mimosporový poriadok prináša zásadné zmeny aj nové typy konaní
28. júna (TASR) – Zásadné zmeny v doterajších mimosporových súdnych konaniach, ako aj nové typy takýchto konaní prináša Civilný mimosporový poriadok. Je jedným z troch nových procesných kódexov civilného práva, ktoré vstúpia do platnosti od 1. júla.

Koalícia pripravuje zmeny na zvýšenie dôveryhodnosti polície či prokuratúry
28. júna (TASR) - Koalícia pripravuje zmeny, ktoré majú posilniť verejnú kontrolu na polícii či prokuratúre. Chce nimi zvýšiť dôveryhodnosť orgánov činných v trestnom konaní. Upraviť by sa mal aj spôsob menovania policajného prezidenta. Most-Híd by chcel, aby do menovania bol zapojený aj prezident SR. Informoval o tom po rokovaní Koaličnej rady predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Zmeny by mali byť pripravené do konca júla.

Súdna rada SR žiada nových sudcov, ministerka spravodlivosti ich zatiaľ nepridá
28. júna (TASR) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) justícii nateraz nepridá ďalšie sudcovské miesta. Oznámila to členom Súdnej rady SR na jej utorkovom (27.6.) zasadnutí. Najvyšší sudcovský orgán žiada od minulého roka posily v podobe 100 nových sudcov. Rade vyplynul počet z analýzy vypracovanej jej expertmi. Uznesenie s takouto požiadavkou prijali členovia Rady i v utorok aj napriek odmietavému postoju ministerky.

ÚS: Posúdi ústavnosť zákona o pobyte cudzincov
29. júna (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR preskúma ústavnosť niektorých ustanovení zákona o pobyte cudzincov. Návrh, ktorý podal Najvyšší súd (NS) SR zastúpený predsedníčkou senátu Elenou Berthotyovou, ústavní sudcovia dnes prijali na ďalšie konanie.

MS SR: Ministerstvo pod vedením L. Žitňanskej realizovalo zadefinované priority
30. júna (TASR) – Ministerstvu spravodlivosti SR sa pod vedením ministerky Lucie Žitňanskej (Most-Híd) darí realizovať zadefinované priority vlády. Pri príležitosti prvých 100 dní pôsobenia kabinetu to skonštatoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Rezort podľa neho presadzuje opatrenia smerujúce k dôveryhodnejšej a otvorenejšej justícii, ku kvalitnejšiemu a transparentnému podnikateľskému prostrediu a lepšej vymožiteľnosti práva.

Na predsedníckom stole bude aj systém prepojenia trestných registrov
30. júna (TASR) – Rezort spravodlivosti počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude pokračovať v rokovaniach o novele európskeho systému prepojenia trestných registrov (tzv. ECRIS). TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

MS SR: Správny súdny poriadok zavádza nové inštitúty a typy konaní
30. júna (TASR) – Súdy sa od začiatku júla začnú riadiť novými kódexmi civilného práva, ktoré prinášajú do súdnej praxe množstvo zmien. Popri Civilnom sporovom poriadku a Civilnom mimosporovom poriadku nadobúda účinnosť i Správny súdny poriadok. Prehľad jeho najdôležitejších noviniek prinieslo ministerstvo spravodlivosti.

Právnické osoby oddnes čelia trestnej zodpovednosti, štátu sa to netýka
1. júla (TASR) - Za spáchanie trestného činu už nebudú trestaní len ľudia, ale od dnešného dňa aj právnické osoby (PO). Práve dnes vstúpil do účinnosti zákon o trestnej zodpovednosti PO, ktorý prináša rôzne tresty od zrušenia firmy cez peňažné pokuty či zákaz účasti na verejnom obstarávaní. Právnu normu schválil parlament ešte v minulom volebnom období 13. novembra 2015. Hlasovalo za ňu 119 poslancov.

POŠTA: Výpis z registra trestov si na pošte vybavia aj právnické osoby
2. júla (TASR) - Od dnešného dňa môžu klienti Slovenskej pošty (SP) vybaviť až na 601 poštách výpis z registra trestov na právne účely už aj pre právnické osoby. Doteraz pracoviská Integrované obslužné miesta občanov (IOMO) poskytovali výpis z registra trestov iba pre fyzické osoby. TASR o tom informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

MS SR: Predložilo na pripomienkovanie objemný balík legislatívnych zmien
2. júla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti pripravilo objemný balík legislatívnych zmien. Okrem nových právnych úprav osobného bankrotu a exekúcií doň ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) zaradila i dvojicu celkom nových právnych noriem – zákon prinášajúci nový typ platobného rozkazu a nový protischránkový zákon.

MZ SR: T.Drucker chce pre vývoz liekov meniť legislatívu,predložil novelu zákona
3. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce pre chýbajúce lieky pre slovenských pacientov meniť legislatívu. Novela zákona o liekoch prináša viacero opatrení, ktoré majú zabrániť ich reexportu. Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. Po novom preto budú môcť tie hradené z verejného zdravotného poistenia vyvážať len ich výrobcovia a nie distribučné firmy. Odhaduje sa, že asi 130 z nich lieky do lekární nedodávalo. Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od januára 2017. Za jej nedodržanie bude môcť ministerstvo zdravotníctva udeliť pokutu 100.000 eur, v niektorých prípadoch až jeden milión eur. Distribučné firmy či lekárne tiež môžu prísť pre nedodržiavanie o povolenia na prevádzku.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk