1.8.2016
ID: 3422upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Aj na Najvyššom súde (NS) SR by mal byť výkon súdnictva oddelený od správy majetku. Je to cieľom rýchlej novely zákona o súdoch, ktorú predložilo ministerstvo spravodlivosti. Podľa hovorcu NS Borisa Urbančíka tým Najvyšší súd dobieha stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde SR či v Súdnej rade SR, kde verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku a túto činnosť zabezpečujú obslužné útvary – kancelárie.

OSTATNÉ

Ministerstvo chce znížiť spotrebu igelitiek, ročne ich Slovák minie 466
26. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia chce znížiť spotrebu plastových tašiek. V novele zákona o odpadoch navrhuje ich spoplatnenie. Obchodníci by ich tak nemohli k nákupom dávať zadarmo, zároveň majú viesť aj evidenciu. Na jedného Slováka pripadá podľa organizácie Envi-pak ročne spotreba 466 tašiek, kým priemerná spotreba v EÚ je okolo 200 tašiek na občana.

MS SR: Mení podmienky dohľadu nad činnosťou znalcov, tlmočníkov a prekladateľov
26. júla (TASR) – Dohľad nad činnosťou súdnych znalcov, tlmočníkov a prekladateľov sa bude musieť zaobísť bez fyzickej prítomnosti kontrolórov na ich pracoviskách. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vyhovelo protestu prokurátora a predložilo na pripomienkovanie zmenu vykonávacej vyhlášky k dotknutému statusovému zákonu.

MZ SR: Ošetrovateľstvo zastreší od augusta nová ministerská sestra
26. júla (TASR) - Na ministerstve zdravotníctva pribudol v júni nový odbor ošetrovateľstva. Túto oblasť zastreší nová tzv. ministerská sestra, po ktorej už roky volá sesterská komora. Do funkcie riaditeľky odboru nastúpi od augusta, potvrdila TASR hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Jej meno zatiaľ ministerstvo nezverejnilo, vyberalo ju spomedzi kandidátov komory.

MZVaEZ: S autorizáciou ESTA ešte nemáte automaticky povolenie na vstup do USA
26. júla (TASR) – To, že cestujúcemu do USA bola schválená elektronická autorizácia ESTA ešte neznamená, že mu bude automaticky povolený i vstup na územie krajiny. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) na svojej internetovej stránke. "ESTA je len autorizácia na nástup do lietadla alebo lode smerujúcej do USA. Samotná schválená ESTA negarantuje povolenie vstupu na územie USA a konečné rozhodnutie o vstupe je na úradníkovi amerického úradu colnej a hraničnej ochrany (Customs and Border Protection) pri vstupnej kontrole," uvádza rezort diplomacie.

SÚDY: Počet rozvedených manželstiev bol vlani opäť pod hranicou 10.000
26. júla (TASR) – Slovenské súdy rozviedli vlani 9786 manželstiev, čo je najmenej za posledných sedem rokov. Vyplýva to zo štatistickej ročenky za rok 2015, ktorú zverejnilo ministerstvo spravodlivosti.

Najzaťaženejší boli vlani prokurátori Okresnej prokuratúry v Rožňave
28. júla (TASR) - Najzaťaženejšou prokuratúrou na Slovensku bola minulý rok Okresná prokuratúra Rožňava, keď tu v priemere vybavil prokurátor mesačne 20 vecí. Ako dnes informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Andrea Predajňová, vyplýva to z údajov štatistickej ročenky GP SR za rok 2015.

GP SR: Najviac stíhaní cudzinci na Slovensku sú občania Česka
30. júla (TASR) - V prvom polroku tohto roka bolo na Slovensku najviac stíhaných cudzincov z Českej republiky, a to 154 osôb. Podľa štatistiky Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR) bolo v prvom polroku tohto roka ukončené trestné stíhanie voči 625 cudzincov na území Slovenskej republiky. Obžalovaných bolo 404 osôb.

Najvyšší súd bude mať svoj obslužný útvar, podobne ako iné štátne orgány
31. júla (TASR) – Aj na Najvyššom súde (NS) SR by mal byť výkon súdnictva oddelený od správy majetku. Je to cieľom rýchlej novely zákona o súdoch, ktorú predložilo ministerstvo spravodlivosti. Podľa hovorcu NS Borisa Urbančíka tým Najvyšší súd dobieha stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde SR či v Súdnej rade SR, kde verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku a túto činnosť zabezpečujú obslužné útvary – kancelárie.

Lehota na navrhovanie kandidátov na dodatočného sudcu VS EÚ je predĺžená
31. júla (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková predĺžila lehotu, počas ktorej možno navrhovať kandidátov na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (VS EÚ). Po novom je do 15. augusta, pôvodne mala uplynúť už v pondelok (1.8.). Krok Bajánková zdôvodnila požiadavkou oprávnených predkladateľov. „Rozhodujú ako kolektívny orgán a v tomto období členovia čerpajú dovolenku,“ uviedla vo štvrtok (28.7.) v oznámení zverejnenom na internetovej stránke rady.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk