15.8.2016
ID: 3436upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súčasná súdna prax nezabezpečuje, že sa dieťa dozvie o konaní, ktoré sa ho týka a že každému dieťaťu, ktoré je schopné formulovať svoje názory, bude poskytnutá možnosť byť vypočuté v takomto konaní. Vyhlásila to verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová po rokovaní s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). Predmetom ich debaty bola Správa ombudsmanky o uplatňovaní základného práva dieťaťa byť vypočuté v súdnom konaní.

OSTATNÉ

Slovákom v krajine mimo EÚ môže pomôcť i veľvyslanectvo iného členského štátu
8. augusta (TASR) – Ak Slováci v krajine mimo EÚ bez svojho diplomatického zastúpenia stratia osobné veci, doklady, prípadne sa stanú obeťou trestného činu, majú právo požiadať o pomoc veľvyslanectvo alebo konzulát iného členského štátu. Informuje o tom oficiálna stránka Európskej komisie (EK).

ÚDZS potvrdil pokutu 15.000 eur pre VšZP za chyby pri zazmluvňovaní
9. augusta (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) musí pre pochybenia pri uzatváraní zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej a lekárenskej starostlivosti zaplatiť pokutu 15.000 eur. Rozhodol o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tie pre firmy tety bývalého šéfa poisťovne Marcela Foraia.

Opravné termíny maturitnej skúšky budú od 6. do 9. septembra
9. augusta (TASR) - Celkovo 1220 neúspešných maturantov z 331 škôl bude v opravnom termíne od 6. do 9. septembra 2016 písať externé maturitné testy. Podmienkou prihlásenia sa na opravný termín bolo, že žiaci nesmú byť neúspešní z viac ako dvoch predmetov v riadnom, resp. v náhradnom termíne maturít. Opravný termín sa bude konať na vybraných 55 stredných školách na Slovensku, výsledky dostanú žiaci a školy v dňoch od 8. do 15. septembra.

NKÚ preverí vyplácanie odmien na Najvyššom súde SR
9. augusta (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR preverí hospodárenie a nakladanie s verejnými prostriedkami na Najvyššom súde (NS) SR. O realizácii prierezovej kontroly dnes diskutoval šéf úradu Karol Mitrík s predsedníčkou NS Danielou Švecovou.

Aj nárok na daňový bonus je predmetom kontrol, daniari odhalili podvod
10. augusta (TASR) – Daňoví kontrolóri zo Zvolena preverovali daňové priznania, v ktorých si daňovníci uplatňovali bonus na dieťa. V takmer 70 prípadoch zabránili jeho neoprávnenému vyplateniu v celkovej výške viac ako 60.000 eur. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

ÚS SR nerozhodol o sťažnosti zadržaného údajného čečenského teroristu
11. augusta (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v Košiciach na dnešnom verejnom pojednávaní nerozhodol o sťažnosti Hamzata Sh., ktorý namieta porušenie svojich práv vzatím do vydávacej väzby rozhodnutím Krajského súdu v Košiciach. Senát súdu odročil pojednávanie na 6. októbra 2016, kedy vyhlási rozhodnutie.

J.DUBOVCOVÁ: Súdy vypočujú priamo len málo detí, ich názor prezentuje opatrovník
11. augusta (TASR) - Súčasná súdna prax nezabezpečuje, že sa dieťa dozvie o konaní, ktoré sa ho týka a že každému dieťaťu, ktoré je schopné formulovať svoje názory, bude poskytnutá možnosť byť vypočuté v takomto konaní. Vyhlásila to dnes verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová po rokovaní s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). Predmetom ich debaty bola Správa ombudsmanky o uplatňovaní základného práva dieťaťa byť vypočuté v súdnom konaní.

Len s občianskym preukazom môžete cestovať aj do krajín mimo EÚ
11. augusta (TASR) – Slováci môžu s občianskym preukazom vydaným formou ID karty cestovať okrem krajín EÚ aj na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Macedónskej republiky, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a Gibraltáru. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej webovej stránke. "Pri cestách na územie iných štátov je potrebný cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu," uvádza. Zároveň upozorňuje, že v prípade využitia leteckej dopravy môžu niektoré letecké spoločnosti vo svojich prepravných podmienkach stanoviť podmienku predloženia cestovného pasu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk