5.9.2016
ID: 3451upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pre slovenských sudcov nie je samozrejmé, že popri rozhodnutí o vine a treste tiež rozhodnú o odškodnení osôb poškodených trestnou činnosťou páchateľa. V tretine rozsudkov odkázali v tomto roku poškodených na civilné konanie, ktoré môže trvať roky. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú poskytlo TASR Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

VLÁDA

Minister dopravy Roman Brecely dnes podal demisiu
30. augusta (TASR) – Minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) dnes poslal písomne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi svoju demisiu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Inkubátor má pomôcť firmám v priemyselnom parku vo Vranove nad Topľou
30. augusta (TASR) – Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní vo Vranove nad Topľou podporila vytvorenie inkubátora a inovačného centra vo vranovskom priemyselnom parku Ferovo. Inkubátor, na ktorý vyčlenila 500.000 eur, má pomôcť firmám, ktoré sa tam rozhodnú investovať.

Zatiaľ najviac pracovných miest má vzniknúť v okrese Vranov nad Topľou
Hlavnými témami dnešného výjazdového rokovania vlády, ktorá vo Vranove nad Topľou schválila akčný plán (AP) rozvoja okresu, boli podnikanie, tvorba pracovných miest, vzdelávanie, ale aj podpora cestovného ruchu. AP počíta do roku 2020 s vytvorením 2545 pracovných miest. „Zisťujeme, že tu je veľký podiel dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí sa veľmi ťažko uplatňujú na trhu práce,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podmienky pri evidencii nezamestnaných by mali byť prísnejšie
31. augusta (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády SR vo Svidníku uviedol, že je potrebné sprísniť podmienky pri evidencii nezamestnaných. Zamestnávatelia majú podľa neho totiž často problém s obsadením voľných pracovných miest.

Vo svidníckom okrese pribudne vďaka akčnému plánu 1418 pracovných miest
31. augusta (TASR) – Vláda SR na dnešnom výjazdovom rokovaní vo Svidníku schválila akčný plán (AP) rozvoja okresu Svidník, ktorý počíta do roku 2020 s vytvorením 1418 nových pracovných miest. Z celkovej odhadovanej finančnej investície na roky 2016 - 2020 vo výške minimálne 63 miliónov eur predpokladá AP krytie z verejných zdrojov v objeme 46 miliónov eur a 17 miliónov eur z ostatných zdrojov. Celková výška regionálneho príspevku podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov bude 3,06 milióna eur.

Delegáciu Slovenska na 71. VZ OSN v New Yorku povedie prezident SR
30. augusta (TASR) – Delegáciu Slovenska na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedie prezident SR Andrej Kiska. O návrhu účasti delegácie dnes rokovala vláda, ktorá odsúhlasila, že zástupcami Kisku v New Yorku budú minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a stály predstaviteľ SR pri OSN František Ružička.

Odvolala z postu štátneho tajomníka, budúceho ministra dopravy Á. Érseka
31. augusta (TASR) - Vláda SR odvolala na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní vo Svidníku Árpáda Érseka (Most-Híd) z postu štátneho tajomníka rezortu dopravy. Érsek bude totiž po dohode vo vládnej koalícii dnes popoludní vymenovaný za nového ministra dopravy.


NÁRODNA RADA

Transparenty, provokácie aj obštrukcia môžu poslanca stáť tisíce eur
29. augusta (TASR) - Transparenty, letáky aj mobily by mali zmiznúť z rokovacej sály parlamentu. Poslanci by mali dostať časové limity na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty. To sú zmeny, ktoré navrhujú koaliční poslanci Andrej Danko (predseda NRSR), Tibor Bernaťák (obaja SNS), Martin Glváč (Smer-SD), Gábor Gál a Andrej Hrnčiar (obaja Most-Híd) v Rokovacom poriadku Národnej rady SR.

Poslanci majú na stole trest pre M. Šimkovičovú, hrozí jej pokuta 1000 eur
1. septembra (TASR) - Pokuta 1000 eur a pokarhanie. To hrozí nezaradenej poslankyni Národnej rady (NR) SR Martine Šimkovičovej za to, že hlasovala za iného poslanca. Takýto návrh predložil do parlamentu Mandátový a imunitný výbor NR SR, plénum sa nim bude zaoberať už na septembrovej schôdzi. Návrh výboru je zaradený až na záver rokovania.

OĽaNO navrhuje zavedenie nového trestného činu nevyplatenia faktúry
1. septembra (TASR) – Vytvoriť trestnoprávnu ochranu pre živnostníkov voči veľkým firmám, ktoré im nevyplácajú faktúry za vykonanú prácu, je cieľom poslancov opozičného hnutia OĽaNO Igora Matoviča, Eduarda Hegera, Jozefa Viskupiča, Mareka Krajčího a Eriky Jurinovej. Navrhujú zaviesť do Trestného zákona novú skutkovú podstatu trestného činu nevyplatenia faktúry.

V. Remišová chce vziať samospráve právo veta pri voľbe riaditeľa školy
1. septembra (TASR) - Obce alebo vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, by mali prísť o právo odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy či školského zaradenia. Právo veta im dal zákon z minulého roka. Zrušiť ho chce poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) novelizáciou zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve.

ĽSNS chce dvakrát zmeniť ústavu, kvôli ochrane dreva a počtu poslancov
1. septembra (TASR) - Dostať ochranu dreva do Ústavy SR a znížiť počet poslancov Národnej rady (NR) SR zo 150 na 100. To sú základné ciele dvoch noviel najvyššieho zákona štátu, ktoré na septembrové rokovanie parlamentu predložila opozičná ĽSNS.

Liberáli chcú z hľadiska životného prostredia hodnotiť aj hlbinné vrty
3. septembra (TASR) - Zaviesť povinnosť vykonať hodnotenie v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie aj pre hlbinné vrty. To je hlavná myšlienka návrhu novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktorú na septembrovú schôdzu NR SR predložili poslanci Anna Zemanová a Martin Klus (obaja SaS).

Sme rodina chce zadefinovať neprispôsobivé osoby a možnosť ich vykázania
3. septembra (TASR) - Práceschopný občan, ktorý dlhodobo nepracuje alebo je dlhodobo nezamestnaný, nemá iný zdroj príjmov okrem sociálnych dávok, nepodniká, nepripravuje sa na budúce povolanie, prijal z verejných zdrojov viac finančných prostriedkov vo forme sociálnych dávok, ako do verejných zdrojov prispel vo forme odvodov a daní a v období posledných piatich rokov opakovane spáchal istý trestný čin alebo priestupok. Takto chce zadefinovať neprispôsobivé osoby v novom zákone opozičné hnutie Sme rodina. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovom zasadnutí.

SaS chce posilniť obce pri rozhodovaní o reklamných stavbách
4. septembra (TASR) - Posilniť samosprávne kompetencie obcí a miest a stanoviť jednoduchšie pravidlá pre usmerňovanie vzhľadu exteriérov v jednotlivých lokalitách zo strany obcí. To je základný cieľ návrhu novely stavebného zákona, ktorý na septembrové rokovanie Národnej rady SR predložili poslanci opozičnej SaS.

Opozícia žiada poskytovať údaje o študentoch aj ústrediu práce
4. septembra (TASR) - Zavedenie povinnosti pre ministerstvo školstva poskytovať údaje z centrálneho registra študentov okrem Sociálnej poisťovni aj Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny SR je cieľom návrhu novely zákona o vysokých školách. Právnu normu predložili na septembrovú schôdzu NR SR opoziční poslanci Eugen Jurzyca, Martin Poliačik, Branislav Gröhling (všetci SaS) a Miroslav Beblavý (nezaradený).

Nezaradení poslanci volajú po hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov
4. septembra (TASR) - Zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných predstaviteľov za nezákonné používanie verejných zdrojov a zakotvenie zásady dobrého hospodára ako základného kritéria pre posudzovanie porušenia zákonnosti. To je základný cieľ návrhu novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorý na septembrovú schôdzu NR SR predložili nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.


OSTATNÉ

MS SR: V tretine trestných rozsudkov odkázali sudcovia poškodených na civilný súd
30. augusta (TASR) – Pre slovenských sudcov nie je samozrejmé, že popri rozhodnutí o vine a treste tiež rozhodnú o odškodnení osôb poškodených trestnou činnosťou páchateľa. V tretine rozsudkov odkázali v tomto roku poškodených na civilné konanie, ktoré môže trvať roky. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú poskytlo TASR Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk