13.9.2016
ID: 3462upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slováci už nebudú musieť povinne hlásiť úradom ich prechodný pobyt v zahraničí, ktorý je dlhší ako 90 dní. Parlament dnes totiž 141 hlasmi schválil opozičnú novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR. Navrhli ju poslanci SaS a menia ňou spomínanú povinnosť na právo.

VLÁDA

Novým prednostom Okresného úradu v Galante bude František Juhos
7. septembra (TASR) - Vláda na svojom dnešnom výjazdovom zasadnutí vo Veľkom Krtíši schválila výmenu na poste prednostu Okresného úradu (OÚ) v Galante. Doterajšiu prednostku Júliu Gálovú nahradí od budúceho týždňa František Juhos.

Akčný plán rozvoja okresu Poltár podporí tvorbu 750 pracovných miest
7. septembra (TASR) - Zníženie miery nezamestnanosti v okrese Poltár podporou vytvorenia 750 nových pracovných miest do roku 2020 je hlavným cieľom akčného plánu, ktorý dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Poltári schválil s pripomienkou vládny kabinet.

Akčný plán rozvoja okresu V. Krtíš podporí tvorbu 822 pracovných miest
7. septembra (TASR) - Hlavným cieľom akčného plánu, ktorý dnes na svojom popoludňajšom výjazdovom rokovaní vo Veľkom Krtíši schválila vláda, je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Veľký Krtíš podporou vytvorenia asi 822 pracovných miest do roku 2020. Akčný plán rozvoja okresu Veľký Krtíš predložil na rokovanie vládneho kabinetu rezort dopravy.


NÁRODNA RADA

Výbor odobril zníženie pokút za jazdu bez diaľničnej známky
5. septembra (TASR) - Pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky by sa mala od októbra znížiť z 300 eur na 150 eur. Zmenu prináša návrh novely zákona o diaľničnej známke, ktorý dnes takmer jednohlasne odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili právnu normu schváliť aj v pléne na septembrovej schôdzi.

Zákaz stranám ozbrojovať sa a vytvárať ozbrojené zložky výborom neprešiel
5. septembra (TASR) - Návrh zakázať politickým stranám ozbrojovať sa a vytvárať ozbrojené zložky dnes Ústavnoprávnym výborom NR SR neprešiel. Novelu zákona o politických stranách predložila opozičná SaS, konečné slovo bude mať plénum na septembrovom zasadnutí. Napriek tomu, že sa tento opozičný zákon dostal ešte v máji do druhého čítania, na výbore ho dnes podporili len členovia poslaneckého klubu SaS.

Slovensko sa v rámci Rozvojovej banky mení z prijímateľa na darcu
7. septembra (TASR) – Slovenská republika sa vo vzťahu k Rozvojovej banke Rady Európy (RE) mení z prijímateľského štátu na štát donorský. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí súhlasili s pristúpením Slovenska k Tretiemu protokolu k Všeobecnej dohode o výsadách a imunitách Rady Európy.

Nový typ elektronického platobného rozkazu je v druhom čítaní
7. septembra (TASR) – Zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia, poznačenú druhotnou platobnou neschopnosťou, je cieľom návrhu nového zákona o upomínacom konaní z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Právna norma prináša pre podnikateľov nový typ elektronického platobného rozkazu.

Plénum podporuje zriadenie Kancelárie Najvyššieho súdu SR
7. septembra (TASR) – Aj na Najvyššom súde (NS) SR bude výkon súdnictva oddelený od správy majetku. Je to cieľom rýchlej novely zákona o súdoch, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. NS SR má tak dobehnúť stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde či v Súdnej rade SR, kde verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku a túto činnosť zabezpečujú obslužné útvary – kancelárie. Tú má mať po novom aj NS SR.

Zákaz hliadok vo vlakoch posunuli poslanci do druhého čítania
7. septembra (TASR) – Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude môcť v budúcnosti mať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom. Takúto zmenu zákona o dráhach dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Rezort spravodlivosti mení právnu normu cez návrh nového zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Prísnejšie opatrenia proti extrémizmu prešli do druhého čítania
7. septembra (TASR) – Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Napomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Zmenu zahrnulo ministerstvo spravodlivosti do návrhu nového zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Protischránkový zákon plénum podporuje, prešiel do druhého čítania
7. septembra (TASR) - Zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. To je úloha nového zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon) z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR 124 hlasmi poslali do druhého čítania.

O členstvo v Rade pre vysielanie a retransmisiu bojuje päť uchádzačov
7. septembra (TASR) – Nového člena Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) budú poslanci parlamentu vyberať spomedzi piatich záujemcov. Tajná voľba by sa mala uskutočniť už na aktuálnej, septembrovej schôdzi.

Novým predsedom pôdohospodárskeho výboru je P. Antal
8. septembra (TASR) - Novým predsedom parlamentného pôdohospodárskeho výboru sa stal poslanec Peter Antal. Vo funkcii nahradil Gabriela Csicsaia (obaja Most-Híd), za ktorého nastúpil dnes do parlamentu ako náhradník. Do čela výboru ho zvolili poslanci, ktorí mu v tajnej voľbe dali 100 hlasov.

Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu sa stal Zoltán Pék
8. septembra (TASR) – Novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa stal nominant koaličného Mostu-Híd Zoltán Pék. Rozhodli o tom dnes poslanci NR SR, keď Pékovi v tajnej voľbe odovzdali 91 hlasov.

Pracovná skupina na sprísnenie majetkových priznaní stále nezasadala
8. septembra (TASR) - Pracovná skupina, ktorá by mala riešiť sprísnenie majetkových priznaní verejných funkcionárov, stále nezasadala. Dôvodom je, že SNS ešte nedelegovala poslanca, ktorý bude za ňu v skupine rokovať. Na zasadnutí parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií to povedal jeho predseda a iniciátor skupiny Martin Poliačik (SaS).

Nové sídlo Súdnej rady SR bude chrániť väzenská a justičná stráž
8. septembra (TASR) - Nové sídlo Súdnej rady SR, ktoré je v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave, bude od októbra chrániť Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Vyplýva to z novely zákona o ZVJS od koaličného poslanca Gábora Gála (Most-Híd), ktorú dnes 126 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Slováci už nebudú musieť hlásiť úradom dlhší prechodný pobyt v zahraničí
8. septembra (TASR) - Slováci už nebudú musieť povinne hlásiť úradom ich prechodný pobyt v zahraničí, ktorý je dlhší ako 90 dní. Parlament dnes totiž 141 hlasmi schválil opozičnú novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR. Navrhli ju poslanci SaS a menia ňou spomínanú povinnosť na právo.

Slovensko bude mať zastúpenie v centre vojenského zdravotníctva NATO
8. septembra (TASR) – Slovensko vyšle jedného vojaka do Centra výnimočnosti vojenského zdravotníctva NATO v Budapešti (MilMED COE). Vyplýva to z aktualizácie vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ, ktorú dnes odobrili poslanci Národnej rady SR.

Prevoz mŕtvych tiel po odbere orgánov by mohol hradiť ÚDZS
8. septembra (TASR) - Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu by mohol po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Počíta s tým návrh zákona o odberoch a transplantáciách orgánov z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Poslanci podporujú obmedzenie vývozu liekov zo Slovenska do zahraničia
8. septembra (TASR) - Lieky hradené z verejného zdravotného poistenia by mali vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o liekoch, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Právna norma má riešiť chýbajúce lieky pre slovenských pacientov.

V dozorných radách zdravotných poisťovní majú byť aj ľudia z NBS a NKÚ
8. septembra (TASR) - V dozorných radách zdravotných poisťovní majú po novom sedieť aj zamestnanci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Národnej banky Slovenska (NBS). Zmenu prináša návrh novely zákona o zdravotných poisťovaniach, ktorý rozširuje okruh potenciálnych členov rád. Právnu normu dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

G. Csicsaia nahradil v poslaneckom kresle P. Antal, zložil sľub
8. septembra (TASR) - Gabriela Csicsaia (Most-Híd) nahradil v kresle poslanca Národnej rady SR primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal (Most-Híd). Plénum to potvrdilo dnes hlasovaním a Antal zložil ústavou predpísaný sľub.

Plénum vytvorilo 31 skupín priateľstva a vybralo ich predsedov
9. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes vytvorili 31 skupín priateľstva a určili ich predsedov. Ide o vytvorenie skupín priateľstva v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie.

Majetkové priznanie podalo takmer 600 verejných funkcionárov
10. septembra (TASR) - Majetkové priznania za minulý rok podalo 596 verejných funkcionárov. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií musel spracovať približne 10.000 strán priznaní. Informácie o majetku verejných činiteľov zverejnil na webstránke Národnej rady SR.


OSTATNÉ

SÚDY: Začali výber nových sudcov pomocou prísnejších pravidiel
6. september (TASR) – Po kratšej prestávke sa opäť rozbehla personálna obmena v justícii. Súdy začali s obsadzovaním voľných sudcovských miest, ktoré určila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Prvé z výberových konaní, ktoré sa uskutočňujú už podľa prísnejších pravidiel, sa začalo v pondelok (5. 9.) na Okresnom súde (OS) v Rožňave.

SÚDY: Vydanie údajného teroristu so statusom utečenca do Ruska je prípustné
8. septembra (TASR) – Krajský súd v Košiciach dnes rozhodol o prípustnosti vydania Hamzata Sh. do Ruskej federácie, kde je obvinený z terorizmu. Pôvodom Čečenec Hamzat Sh., ktorého pred rokom zadržala slovenská polícia na hranici s Ukrajinou, má vo Švédsku priznaný status utečenca. Od zadržania je vo väzbe v Košiciach.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk