31.10.2016
ID: 3515upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. To bude od februára úloha nového zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon) z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes 121 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

VLÁDA

Nadnárodné firmy budú daňovým úradom v EÚ poskytovať správu o podnikaní
26. októbra (TASR) - Nadnárodné spoločnosti by mali daňovým úradom v členských krajinách EÚ každoročne poskytovať správu s bližšími informáciami o svojom podnikaní. Vyplýva to z novely zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, o ktorej by dnes mala rokovať vláda.

Splnomocnencom vlády pre implementáciu schengenského acquis bude J. Buček
26. októbra (TASR) – Splnomocnencom vlády SR pre zabezpečenie plnenia úloh v súvislosti s implementáciou schengenského acquis sa stane Jozef Buček. Do funkcie ho dnes vymenovala vláda. Ujme sa jej od 1. novembra.

Prijala Akčný plán ochrany práv národnostných menšín a etnických skupín
26. októbra (TASR) – Zabezpečiť efektívny, prehľadný a spoľahlivý systém ochrany a podpory práv príslušníkov národnostných menšín a etnických skupín vrátane posilnenia jeho inštitucionálneho zabezpečenia. To je cieľ Akčného plánu ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020, ktorý dnes schválila vláda.

Obec Červený Kláštor bude od budúceho roka kúpeľným miestom
26. októbra (TASR) - Obec Červený Kláštor (okres Kežmarok) bude od januára 2017 kúpeľným miestom. Vláda dnes odsúhlasila nariadenie, ktorým sa vydáva štatút kúpeľného miesta. Kúpeľná tradícia sa na území Pienin obnovila v roku 2012 vybudovaním kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka.


NÁRODNA RADA

Plénum schválilo protischránkový zákon, sľubuje väčšiu transparentnosť
25. októbra (TASR) - Zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. To bude od februára úloha nového zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon) z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes 121 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci schválili nový typ elektronického platobného rozkazu
25. októbra (TASR) – Zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia, poznačenú druhotnou platobnou neschopnosťou, je cieľom nového zákona o upomínacom konaní z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes 107 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právna norma prináša pre podnikateľov od februára nový typ elektronického platobného rozkazu.

Poslanci schválili zriadenie Kancelárie Najvyššieho súdu SR
25. októbra (TASR) – Aj na Najvyššom súde (NS) SR bude od januára výkon súdnictva oddelený od správy majetku, a to zriadením Kancelárie NS SR. Poslanci Národnej rady SR dnes 99 hlasmi schválili novelu zákona o súdoch dobiehajúcu stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde či v Súdnej rade SR. Tam verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku a túto činnosť zabezpečujú obslužné útvary – kancelárie. Tú bude mať aj NS SR.

Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia
25. októbra (TASR) - Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.

Hliadky vo vlakoch skončia, poriadok ustráži polícia či poverené osoby
25. októbra (TASR) – Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude môcť od februára vykonávať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom. Takúto zmenu zákona o dráhach dnes 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Rezort spravodlivosti zmenil právnu normu cez nový zákon o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Zdravotníci získali štatút chránenej osoby, útokov na nich je stále viac
25. októbra (TASR) - Zdravotnícki pracovníci budú lepšie chránení počas výkonu svojho povolania. Poslanci v parlamente im dnes totiž schválili štatút chránenej osoby, a to zákonom o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Poslanci odobrili prísnejšie opatrenia proti extrémizmu
25. októbra (TASR) – Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Napomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú dnes 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Zmenu zahrnulo ministerstvo spravodlivosti do nového zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Premlčacia doba pri sexuálnom zneužívaní sa nepredĺži
25. októbra (TASR) - Premlčanie trestného stíhania pri trestnom čine znásilnenia a trestnom čine sexuálneho násilia sa nepredĺži. Poslanci Smeru-SD, Mosta-Híd, SNS, Sme rodina a ĽSNS totiž nepodporili pozmeňujúci návrh Eriky Jurinovej (OĽaNO-NOVA) k zákonu o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ. Návrh tak nezískal v pléne dostatočnú podporu.

Plénum schválilo podrobnejší proces výberu kandidátov na sudcov ÚS
26. októbra (TASR) - Podrobnejší proces výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR bude súčasťou Rokovacieho poriadku Národnej rady SR. Poslanci parlamentu dnes schválili novelu tejto právnej normy vrátane pozmeňujúceho návrhu koaličného poslanca Petra Kresáka (Most-Híd), ktorý pravidlá procedúry zavádza.

Transparenty z pléna zmiznú, poslanci a ministri dostanú časové limity
26. októbra (TASR) - Transparenty, letáky aj zvukovo-obrazové prezentácie zmiznú z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR. Poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri budú mať na svoje vystúpenia k návrhom obmedzený čas. Prezident SR, predseda NR SR a premiér obmedzenia nedostanú. Šéf parlamentu navyše bude môcť iniciovať disciplinárne konanie voči "neposlušným" poslancom. To sú zmeny v rokovacom poriadku parlamentu, ktoré dnes schválili poslanci NR SR 79 hlasmi.

Podmienky registrácie cirkvi a náboženskej spoločnosti sa zrejme sprísnia
26. októbra (TASR) - Podmienky registrácie cirkvi alebo náboženskej spoločnosti za zrejme sprísnia. Poslanci dnes totiž posunuli do druhého čítania novelu o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS.

Kontrola množenia psov a podmienky ich chovu sú v druhom čítaní
26. októbra (TASR) - Zaviesť právnu úpravu na kontrolu množenia psov a ustanoviť podmienky chovu za účelom ich množenia je cieľom návrhu novely zákona od SaS, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Prijatie novely zákona o podmienkach držania psov v tomto znení bude znamenať, že predaj z neregistrovaného chovu bude nelegálny.

Príspevok na opatrovanie sa na sumu minimálnej mzdy nezvýši
26. októbra (TASR) - Opatrovateľský príspevok sa na sumu minimálnej mzdy zvyšovať nebude. Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA dnes neuspeli s návrhom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Poslanci odmietli niekoľko návrhov zákonov opozičnej SaS
26. októbra (TASR) - Opozičná strana SaS neuspela dnes v parlamente s niekoľkými návrhmi zákonov. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli návrh na zvýšenie rodičovského príspevku a príspevku na starostlivosť o dieťa, ako aj návrh na zavedenie nových ukazovateľov týkajúcich sa hospodárenia štátneho rozpočtu.

Mimovládky financované zo zahraničia v osobitnom registri nebudú
27. októbra (TASR) - Mimovládne organizácie (MVO) pôsobiace na Slovensku, ktoré sú priamo či nepriamo napojené na financovanie zo zahraničia, nedostanú povinnosť registrovať sa do novovytvoreného Registra zahraničných agentov. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby od poslancov ĽSNS.

Kollárovcom neprešlo zníženie kvóra pre referendum ani pravidlá lobingu
27. októbra (TASR) - Kvórum potrebné na platnosť výsledkov referenda sa nezníži. Naďalej zostáva 50-percentné. Hnutie Sme rodina totiž v hlasovaní v pléne neuspelo s novelou Ústavy SR, ktorá ho mala znížiť na 30 percent. Hlasovaním ukončili poslanci 10. schôdzu Národnej rady SR, ktorá trvala deväť dní.

Plénum odmietlo predĺžiť povinnosť zverejňovať zmluvy z 5 na 10 rokov
27. októbra (TASR) - Povinnosť pre štát, štátne organizácie či štátne firmy zverejňovať zmluvy, objednávky a faktúry na internete po dobu piatich rokov, sa predlžovať nebude. Plénum dnes nepodporilo návrh novely infozákona od opozičných poslancov z SaS, OĽaNO-NOVA a nezaradených, ktorí chceli lehotu zmeniť na desať rokov.

Hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov sa zavádzať nebude
27. októbra (TASR) - Verejní funkcionári nebudú mať hmotnú zodpovednosť za škodu spôsobenú pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci od opozičného hnutia OĽaNO-NOVA.

Nové pravidlá pre obce na boj s hazardom neprešli
27. októbra (TASR) - Obce nové pravidlá na boj s hazardom neodstanú. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh novely zákona o hazardných hrách od OĽaNO-NOVA, podľa ktorého mohli obce napr. zakázať iba niektoré hazardné hry. V súčasnosti môžu zakázať buď všetky, alebo žiadnu.

Informovanie o dotáciách štátnych firiem nebude podrobnejšie
27. októbra (TASR) - Štát nebude musieť podrobne zverejňovať podmienky, za akých dáva žiadateľom finančnú podporu. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely infozákona od Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA), ktorý počítal aj s tým, že štát by mal označiť prijímateľa podpory a zverejniť aj odmietnuté žiadosti. Zároveň mal zostaviť čiernu listinu žiadateľov, ktorí nedodržali podmienky pridelenia podpory a v budúcnosti už podporu nemali dostávať.

Príspevok na starostlivosť nebudú môcť poberať rodičia do 6. roku dieťaťa
27. októbra (TASR) – Rodičia nebudú môcť poberať príspevok na starostlivosť o dieťa staršie ako tri roky. Parlament dnes totiž odmietol návrh zákona o príspevku o starostlivosť o dieťa, ktoré na rokovanie predložilo opozičné hnutie OĽaNO-NOVA.

Za 1.polrok súdy odobrili 696 žiadostí o použitie ITP, všetky boli zákonné
27. októbra (TASR) - Na všetky krajské súdy a Špecializovaný trestný súd bolo v prvom polroku 2016 podaných spolu 731 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), pričom súdy vyhoveli 696 z nich. Vyplýva to z trojice správ o použití ITP za prvých šesť mesiacov tohto roka, ktoré vypracovali Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Trojicu správ dnes poslanci zobrali na vedomie s tým, že všetky odposluchy boli zákonné.


PREZIDENT

Na dofinancovanie zdravotníctva pôjde 35 miliónov eur
25. októbra (TASR) - Štát dá na dofinancovanie zdravotníctva 35 miliónov eur. Sadzba poistného za štátnych poistencov sa na posledné dva mesiace v roku zvýši zo súčasných 4,3 na 4,96 percenta z vymeriavacieho základu. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.


OSTATNÉ

MS SR: Uvažuje o zavedení centrálneho hromadného výberu nových sudcov
26. októbra (TASR) – Výber nových sudcov by mohol v budúcnosti prebiehať hromadne. S myšlienkou zavedenia centrálneho hromadného výberového konania kandidátov na sudcov prišla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Jej ministerstvo zverejnilo predbežnú informáciu o príprave legislatívnej zmeny, ktorá by zaviedla takýto model.

MS SR: Začalo s prípravou zákona o ochrane obetí trestných činov
27. októbra (TASR) – Úroveň ochrany obetí trestných činov sa na Slovensku zvýši. Ministerstvo spravodlivosti (MS) začalo s prípravou osobitného zákona zameraného na túto problematiku. Odstraňuje transpozičný deficit, keď do právneho poriadku SR nebola zapracovaná smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ z roku 2012, ktorou sa stanovujú minimálne normy v oblasti práv, podpory a ochrany obetí trestných činov.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk