9.11.2016
ID: 3521upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach má byť v krajinách Európskej únie ľahšie. Veritelia získali nový nástroj vo forme európskeho príkazu na zablokovanie účtov. Slovensko pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo.

VLÁDA

Cezhraničné vymáhanie pohľadávok sa zjednodušuje
2. novembra (TASR) – Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach má byť v krajinách Európskej únie ľahšie. Veritelia získali nový nástroj vo forme európskeho príkazu na zablokovanie účtov. Slovensko pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo.

Elektronické preukazy poistencov nebudú, využiť sa majú občianske
2. novembra (TASR) - Elektronické preukazy poistencov, ktoré mali byť pôvodne realitou ešte vlani, nebudú nakoniec vôbec. Termín ich zavedenia sa najprv posúval a teraz ich vydávanie ministerstvo zdravotníctva navrhlo zrušiť úplne. Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorú dnes schválila vláda.

PPP projekt výstavby novej nemocnice v Bratislave sa zruší
2. novembra (TASR) - Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave prostredníctvom PPP projektu sa spolu so súťažným dialógom zruší. Návrh ministerstva zdravotníctva dnes schválila vláda. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už predminulý mesiac avizoval, že PPP projekt sa pri súčasnom nastavení nedá realizovať.


OSTATNÉ

Súdna rada v Luxemburgu otvorila kontradiktórne konanie k listu o R. Procházkovi
31. októbra (TASR) - Súdna rada v Luxemburgu otvorila kontradiktórne konanie k listu o Radoslavovi Procházkovi a jeho nominácii na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Ide o list, ktorým sa na Súdnu radu pred niekoľkými týždňami obrátila strana Sloboda a Solidarita (SaS) a v ktorom upozorňuje na nevhodnosť kandidáta na post sudcu. Kontradiktórne konanie k obsahu listu otvorila Súdna rada ako voči Slovenskej republike, tak aj samotnému kandidátovi. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

SAK: So súdmi bude povinne elektronicky komunikovať 1386 advokátskych kancelárií
5. novembra (TASR) – Do prvej fázy elektronizácie slovenského súdnictva sa v úvode zapojí zrejme len menšia časť advokátov. Povinnosť komunikovať so súdmi od nového roku cez aktivované elektronické schránky sa bude týkať iba konateľov obchodných spoločností zapísaných v zozname vedenom Slovenskou advokátskou komorou (SAK).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk