21.11.2016
ID: 3532upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovenské vysoké školy by sa v budúcnosti mohli nechať akreditovať aj medzinárodne akceptovanými akreditačnými orgánmi iných krajín. Slovenská Akreditačná komisia (AK) bude mať možnosť výsledok takejto akreditácie argumentmi spochybniť. Navrhuje to ministerstvo školstva v tézach Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania pre oblasť vysokého školstva, ktoré zverejnilo. Návrh téz teraz predkladá na odbornú diskusiu.

VLÁDA

Schválila stratégiu prevencie kriminality na roky 2016 - 2020
16. novembra (TASR) – Pokračovať v rozvíjaní a zdokonalení systému prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti je cieľom stratégie, ktorú pre roky 2016 až 2020 vypracovala Rada vlády SR pre prevenciu kriminality. Dokument dnes schválila vláda.

Ministerstvá životného prostredia a obrany rozbehnú sanáciu 6 skládok
16. novembra (TASR) – Štát preberie zodpovednosť za šesť lokalít, ktoré sú ekologickou záťažou. Vláda dnes rozhodla o tom, že zodpovednými za ich likvidáciu sa stanú ministerstvo životného prostredia a ministerstvo obrany. Určenie príslušného ministerstva je potrebné pre čerpanie finančných prostriedkov z európskych fondov.

Novou štátnou tajomníčkou ministerstva školstva bude Oľga Nachtmannová
16. novembra (TASR) – Novou štátnou tajomníčkou ministerstva školstva sa stane Oľga Nachtmannová. Do funkcie ju dnes vymenovala vláda SR na návrh ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

Regionálny rozvoj sa presunie z ministerstva dopravy na úrad vlády
16. novembra (TASR) - Koordinácia úloh v oblasti regionálneho rozvoja by sa mala od budúceho roka presunúť z ministerstva dopravy na úrad vlády. Vyplýva to z návrhu novely kompetenčného zákona, ktorý dnes schválila vláda. Kabinet navrhuje Národnej rade (NR) SR prerokovať právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní. Zmena má byť účinná už od 1. januára 2017.


NÁRODNA RADA

Výbor pre kultúru podporuje sprísnenie registrácie cirkví
Podmienky registrácie cirkvi alebo náboženskej spoločnosti by sa mali sprísniť. Počíta s tým návrh novely zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS, ktorý dnes odobrili členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá a odporučili jeho schválenie v pléne na novembrovom zasadnutí parlamentu.


OSTATNÉ

ZSS: Žiada NR SR navýšiť rozpočet súdov v záujme zlepšenia vymožiteľnosti práva
18. novembra (TASR) – Združenie sudcov Slovenska (ZSS) žiada poslancov slovenského parlamentu, aby prehodnotili vládny návrh rozpočtu súdnictva a zvýšili výdavky v tejto oblasti. V prehlásení Celorepublikovej rady ZSS to uviedol prezident združenia Juraj Sopoliga.

Vysoké školy budú môcť akreditovať aj zahraničné komisie, navrhuje MŠVVaŠ
18. novembra (TASR) – Slovenské vysoké školy by sa v budúcnosti mohli nechať akreditovať aj medzinárodne akceptovanými akreditačnými orgánmi iných krajín. Slovenská Akreditačná komisia (AK) bude mať možnosť výsledok takejto akreditácie argumentmi spochybniť. Navrhuje to ministerstvo školstva v tézach Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania pre oblasť vysokého školstva, ktoré zverejnilo tento týždeň. Návrh téz teraz predkladá na odbornú diskusiu.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk