16.1.2017
ID: 3567upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Svojich práv sa budú môcť občania Slovenska domáhať už aj elektronicky podanou sťažnosťou. Rozšírenie možností prináša návrh novely zákona o sťažnostiach, ktorý schválila vláda. Zavedenie elektronickej sťažnosti je jednou zo zmien, ktoré navrhol Úrad vlády (ÚV) SR. Doplní listinnú podobu sťažnosti, ÚV tak reaguje na proces informatizácie spoločnosti a snaží sa realizovať úpravy smerujúce k efektívnemu vybavovaniu sťažností.

VLÁDA

Sťažnosti bude možné podávať už aj elektronicky
Bratislava 11. januára (TASR) – Svojich práv sa budú môcť občania Slovenska domáhať už aj elektronicky podanou sťažnosťou. Rozšírenie možností prináša návrh novely zákona o sťažnostiach, ktorý dnes schválila vláda. Zavedenie elektronickej sťažnosti je jednou zo zmien, ktoré navrhol Úrad vlády (ÚV) SR. Doplní listinnú podobu sťažnosti, ÚV tak reaguje na proces informatizácie spoločnosti a snaží sa realizovať úpravy smerujúce k efektívnemu vybavovaniu sťažností.

Na výcvikovú misiu do Pobaltia odíde asi 152 slovenských vojakov
11. januára (TASR) - Slovenskí vojaci budú v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Pobaltí v tomto roku pôsobiť v Lotyšsku. Do tejto krajiny ich pôjde do 152. Ich vyslanie dnes odobrila vláda.

Odsúhlasila zlúčenie volieb a jednokolovú voľbu predsedov VÚC
11. januára (TASR) – Vláda SR súhlasí so zmenou volebných pravidiel pri voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Ministri dnes odsúhlasili návrhy koaličných poslancov za stranu Smer-SD a Most-Híd na novelu Ústavy SR a zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktoré sú v parlamente v druhom čítaní.

Dodržiavanie jazykových práv národnostných menšín malo limity a rezervy
11. januára (TASR) – Jazykové práva národnostných menšín sa v niektorých prípadoch v uplynulých dvoch rokoch nedodržiavali a v niektorých oblastiach nedostatočne využívali. Konštatuje to Úrad vlády SR, ktorý v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny vypracoval správu o stave používania jazykov národnostných menšín za roky 2015 a 2016. Dokument dnes schválila vláda.

S digitálnym rozhlasovým vysielaním by sa mohlo začať od roku 2019
11. januára (TASR) - Digitálne rozhlasové vysielanie by sa na Slovensku mohlo začať v rokoch 2019 až 2021. Počíta s tým stratégia jeho zavádzania, ktorú dnes schválila vláda. S experimentálnym vysielaním už začali spoločnosti Towercom a Avis. Prechodom na digitálne vysielanie by sa mala odstrániť hlavná technická prekážka rozvoja rozhlasového vysielania, ktorou je nedostatok frekvencií.

Podpredsedníčkou Správy štátnych hmotných rezerv bude L. Gocníková
11. januára (TASR) - Podpredsedníčkou Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky bude Lucia Gocníková. Do funkcie ju dnes vymenovala vláda.

Cudzinci z tretích krajín získajú sezónnu prácu aj bez prechodného pobytu
11. januára (TASR) – Cudzinci z krajín mimo Európskej únie budú môcť na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu. Predpokladá to novela zákona o pobyte cudzincov, ktorú dnes schválila vláda.

Podporila návrh podpísať revíziu Dohovoru RE o filmovej koprodukcii
11. januára (TASR) - Slovenská republika má záujem podporiť rozvoj medzinárodnej filmovej koprodukcie. V tomto duchu dnes vláda SR vyjadrila súhlas s uzatvorením reevidovaného Dohovoru Rady Európy (RE) o filmovej koprodukcii.


NÁRODNA RADA 

K. Macháčková a M. Beblavý chcú ešte v roku 2017 zrušiť VÚC bez náhrady
12. januára (TASR) - Vyššie územné celky (VÚC) by mohli zaniknúť už v roku 2017, a to bez náhrady. Legislatívu v tomto znení predložili na najbližšie zasadnutie Národnej rady SR nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý. Dohromady ide o novelizáciu 28 zákonov, vrátane novely Ústavy SR a noviel ústavných zákonov.


OSTATNÉ

MZ SR: Návrh posilnených kompetencií sestier by mohol byť hotový koncom januára
10. januára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce motivovať sestry, aby neodchádzali pracovať do zahraničia, ale zostali na Slovensku. Tvrdí, že ich v systéme chýba asi 6000. Plánuje im posilniť kompetencie, vypracovaný koncept chce predstaviť v najbližšom období. Rezort by ho mal mať hotový koncom tohto januára. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

PREMIÉR: Zmeníme parametre pri nájomných bytoch, zvýšime limity pri EKS
11. januára (TASR) - Vláda SR chce zmeniť parametre pri výstavbe nájomných bytov tam, kde je to potrebné, ale aj zvýšiť limity pre mestá a obce, od ktorých musia nakupovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS). Aj na týchto témach sa dnes dohodli predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a zástupcovia ZMOS-u, ktorí sa stretli na pracovnom obede.

MZ SR: Poplatky za návštevu pohotovostí sa zvýšia
11. januára (TASR) - Poplatok za používanie ambulantných aj ústavných pohotovostí sa zvýši. V prípade nemocničných pohotovostí by mal vzrásť minimálne na päť eur a v ambulanciách na dve až tri eurá. Vyplýva to z dnešných vyjadrení šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD).

MS SR: Predložilo na pripomienkovanie balík zmien v sudcovských zákonoch
10. januára (TASR) – Sudcovské prostredie prejde zmenami. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) dnes predložilo na pripomienkovanie balík úprav v sudcovských zákonoch. Rieši najmä tri základné okruhy - zavádza hromadný výber sudcov, profesionálne hodnotiace komisie pre hodnotenie práce sudcov a tiež dohľad Súdnej rady nad disciplinárnymi konaniami sudcov.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk