23.1.2017
ID: 3579upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, bude mať právo ponechať si sumu 10.000 eur. Táto bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Jej výšku navrhlo ministerstvo spravodlivosti. Text vládneho nariadenia predložilo do pripomienkovania.

VLÁDA

Súhlasí s uľahčením vytvárania spoločných tried v SOŠ
18. januára (TASR) – Vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov by malo byť v budúcnosti ľahšie. Uľaviť zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu chce podpredsedníčka SNS Eva Smolíková novelou školského zákona. Tú dnes odobrila vláda.

Súhlasí so zákazom kumulovania funkcií pre rektorov a dekanov
18. januára (TASR) – Rektori verejných vysokých škôl a dekani ich fakúlt by mali mať zo zákona zakázané kumulovať svoje pozície s inými vedúcimi funkciami. V návrhu novely zákona o vysokých školách to navrhuje koaličná poslankyňa Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Vláda dnes vyjadrila s jej návrhom súhlas.


NÁRODNA RADA 

Výbor odobril občianske preukazy namiesto elektronických kariet poistencov
17. januára (TASR) - Elektronické preukazy poistencov, ktoré mali byť pôvodne realitou ešte predvlani, nebudú nakoniec vôbec. Termín ich zavedenia sa najprv posúval a teraz ich vydávanie ministerstvo zdravotníctva navrhlo zrušiť úplne. Vyplýva to z návrhu novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorú dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR a odporučili schválenie právnej normy aj v pléne na prvej tohtoročnej schôdzi.

Výbor odobril jednoduchšie cezhraničné vymáhanie pohľadávok v rámci EÚ
17. januára (TASR) – Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach má byť v krajinách Európskej únie (EÚ) ľahšie. Zmenu prináša návrh zákona o európskom príkaze na zablokovanie účtov z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR a odporučili právnu normu schváliť aj v pléne. Slovensko tak pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo.

Uľahčenie vytvárania spoločných tried v SOŠ poslanci podporujú
17. januára (TASR) - Vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov by malo byť v budúcnosti ľahšie. Uľaviť zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu chce podpredsedníčka SNS Eva Smolíková novelou školského zákona. Právnu normu dnes schválili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR a odporučili ju odobriť aj v pléne.

Kultúrny výbor odmieta prezidentovo veto, zákon o cirkvách má NRSR opäť schváliť
17. januára (TASR) - Poslanci kultúrneho parlamentného výboru trvajú na sprísnení podmienok na registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti. Odporúčajú preto opätovne schváliť návrh zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS, ktorý vetoval prezident SR Andrej Kiska.

Opozičný návrh na reguláciu množenia psov výborom neprešiel
17. januára (TASR) - Návrh zaviesť právnu úpravu na kontrolu množenia psov a ustanoviť podmienky chovu za účelom ich množenia dnes na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR tesne neprešiel. Stanovisko výboru má odporúčací charakter, o definitívnom osude právnej normy z dielne SaS rozhodne plénum.

Poslanci podporujú prísnejšie pravidlá na bezúhonnosť pedagógov
17. januára (TASR) - Nové pravidlá pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov pri výkone ich činnosti tak, aby aj zahladenie odsúdenia za určité trestné činy znemožňovalo ich prácu, poslanci podporujú. Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR dnes takmer jednohlasne odobrili návrh novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch od poslancov Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Juraja Drobu a Natálie Blahovej (všetci SaS) a odporučili ho schváliť v pléne.

Pripomienky A. Kisku k jasličkovému zákonu výbor nepodporil
17. januára (TASR) - Pripomienky prezidenta Andreja Kisku k novele zákona o sociálnych službách, pre ktoré právnu normu vrátil do parlamentu, dnes Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR nepodporil. Plénu odporučil schváliť právnu normu, ktorá je známa aj ako jasličkový zákon, v pôvodnom znení len s posunutím účinnosti.

Výbor odmietol výhrady A. Kisku k štátnej službe, uznesenie však neprijal
17. januára (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR dnes o jediný hlas nepodporil pripomienky prezidenta Andreja Kisku k novele zákona o štátnej službe. Odporúčanie plénu odobriť právnu normu v pôvodnom znení však výbor nedal, keďže v hlasovaní sa na stranu opozície pridal Peter Kresák (Most-Híd).

Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
17. januára (TASR) - Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa dnes podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Návrh počíta s tým, že predsedovia krajov a ich poslanci zvolení na jeseň 2017 budú mať jednorazovo funkčné obdobie až do roku 2022 tak, aby sa od toho termínu mohli krajské a komunálne voľby konať v jeden deň. Posledné slovo bude mať plénum.

Mediálny výbor odobril kandidátov na členov Rady RTVS a RVR
17. januára (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá odobril kandidátov na členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ako aj Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR).


OSTATNÉ

Výška nepostihnuteľnej hodnoty obydlia pri osobnom bankrote má byť 10.000 eur
16. januára (TASR) – Každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot, bude mať právo ponechať si sumu 10.000 eur. Táto bude predstavovať takzvanú nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Jej výšku navrhlo ministerstvo spravodlivosti. Text vládneho nariadenia predložilo dnes do pripomienkovania.

MS SR: Orgány verejnej moci a advokáti budú komunikovať so súdmi elektronicky
16. januára (TASR) – Orgány verejnej moci budú so súdmi komunikovať už len prostredníctvom elektronických podaní. Takúto plošnú povinnosť navrhuje zaviesť Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Ide o súčasť novely sudcovských zákonov, ktoré sú od 10. januára v pripomienkovaní.

Takmer dvesto sudcov sa stále súdi so štátom pre údajnú platovú diskrimináciu
16. januára (TASR) – Takmer 200 sudcov sa stále súdi so štátom pre údajnú platovú diskrimináciu v minulosti. Celkovo si na súdoch uplatňujú bezmála 25 miliónov eur. TASR o tom informovalo Ministerstvo spravodlivosti SR.

Ústavný súd SR odmietol sťažnosť Slovenských elektrární voči rozhodnutiu NS
18. januára (TASR) - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) potvrdil rozhodnutie, podľa ktorého je zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) neplatná. Súd v polovici minulého týždňa odmietol sťažnosť Slovenských elektrární (SE) voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v minulosti odmietol dovolanie v prípade Gabčíkovo.

MS SR: Zriadilo znalecký odbor pre oblasť extrémizmu
19. januára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zriadilo znalecký odbor pre oblasť extrémizmu. Noví súdni znalci by mali pomôcť dôslednejšiemu vyšetrovaniu tohto druhu trestnej činnosti.

Školskú reformu chce ministerstvo predložiť vláde v priebehu apríla až mája
19. januára (TASR) - Dokument, ktorý bude hovoriť o školskej reforme, by mal byť pripravený v najbližšom období. V priebehu apríla až mája sa má Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania dostať na rokovanie vlády spolu s prvým akčným plánom. Ten bude obsahovať jednotlivé kroky reformy. V akčných plánoch sa budú nachádzať aj informácie o tom, koľko finančných prostriedkov bude treba na realizáciu jednotlivých krokov reformy. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

MS SR: Pokute za dopravný priestupok sa sudcovia nevyhnú disciplinárnym konaním
19. januára (TASR) – Sudcovia sa už nebudú môcť vyhnúť pokute za dopravný priestupok miernejším disciplinárnym konaním. Postarať sa chce o to Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. To navrhuje, aby v prípade spáchania priestupkov sudcovia už neboli disciplinárne zodpovední. Možnosť dvojakého postihu ruší v rámci balíka zmien v sudcovských kódexoch, ktorý predstavilo 10. januára a v súčasnosti je v pripomienkovaní.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk