30.1.2017
ID: 3583upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

O post verejného ochrancu práv sa uchádzajú traja kandidáti. Máriu Patakyovú navrhuje Most-Híd, podporu má aj u Smeru-SD a SNS. Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA navrhli Janku Šípošovú. Tretím kandidátom je Anton Čulen, nominujú ho poslanci za ĽSNS s podporou nezávislého poslanca Petra Marčeka. Oznámil to dnes odbor komunikácie Národnej rady SR po uplynutí termínu na predkladanie návrhov.

VLÁDA

Vojaci absolvujú viacero cvičení v pobaltských krajinách a v Poľsku
25. januára (TASR) – Slovenskí vojaci v 1. polroku tohto roka absolvujú viacero cvičení v pobaltských krajinách a v Poľsku. V priebehu apríla a júna pôjde do 150 slovenských vojakov na dve medzinárodné cvičenia do Lotyšska. V priebehu mája až júna ďalších asi 35 vojakov do Litvy. A do Estónska v tom istom termíne približne 15 príslušníkov OS SR. Do Poľska v júni zas zavíta asi 10 slovenských vojakov. Vyplýva to z návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných vojsk na území SR a vyslaním slovenských vojakov do zahraničia na účel vojenských cvičení, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

Ochrana vtáctva na Hornej Orave si vyžiada asi 2,1 milióna eur
25. januára (TASR) - Opatrenia na ochranu vzácnych vtáčích druhov na Hornej Orave by si mali do roku 2046 vyžiadať vyše 2,1 milióna eur. Väčšina prostriedkov má pochádzať z eurofondov. Program starostlivosti o Chránené vtáčie územie Horná Orava, ktorý dnes schválila vláda, má pomôcť zlepšiť súčasný stav 21 druhov vtáctva a zachovať priaznivý stav dvoch druhov.

Slovensko sa pripojí k Deklarácii o bezpečných školách
25. januára (TASR) – Deklarácia o bezpečných školách poskytuje krajinám príležitosť vyjadriť politickú podporu pre zlepšenie ochrany študentov, učiteľov, škôl a univerzít počas ozbrojeného konfliktu. Uvádza sa v Návrhu na pripojenie Slovenskej republiky k Deklarácii o bezpečných školách, ktorý dnes schválila vláda. Na rokovanie vlády SR ho predložil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR  Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).


NÁRODNA RADA 

Pri zmene pohlavia by školy mali vydať nové doklady, navrhujú liberáli
23. januára (TASR) – V prípade, ak fyzická osoba podstúpi zmenu pohlavia, školy by mali byť povinné jej vydať nové doklady o vzdelaní. Navrhujú to opoziční poslanci za SaS Martin Poliačik, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Juraj Droba v novele zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a v novele zákona o vysokých školách, ktoré predkladajú na februárovú schôdzu parlamentu.

Aj v roku 2017 dostanú kluby na jedného poslanca 35 eur mesačne
23. januára (TASR) - Poslanecké kluby v Národnej rade SR dostanú podobne ako v minulosti aj v roku 2017 na každého svojho člena 35 eur mesačne. Rozhodol o tom predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Školský výbor odobril uľahčenie vytvárania spoločných tried v SOŠ
26. januára (TASR) - Vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov by malo byť v budúcnosti ľahšie. Uľaviť zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu chce podpredsedníčka SNS Eva Smolíková novelou školského zákona. Právnu normu dnes jednohlasne schválili členovia Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a odporučili ju odobriť aj v pléne.

Výbor dal zelenú prísnejším pravidlám na bezúhonnosť pedagógov
26. januára (TASR) - Nové pravidlá pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov tak, aby aj zahladenie odsúdenia za určité trestné činy znemožňovalo ich prácu, poslanci podporujú. Členovia parlamentného školského výboru dnes jednohlasne odobrili návrh novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch od Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Juraja Drobu a Natálie Blahovej (všetci SaS) a právnu normu odporučili schváliť aj v pléne.

Výbor odobril vyslanie slovenských vojakov na výcvikovú misiu do Pobaltia
26. januára (TASR) - Slovenskí vojaci budú v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Pobaltí v tomto roku pôsobiť v Lotyšsku. Do tejto krajiny ich pôjde do 152. Vyslanie vojakov dnes odobril Zahraničný výbor NR SR, posledné slovo bude mať parlamentné plénum.

Zahraničný výbor odmietol konštatovať, že počas predsedníctva sa plýtvalo
26. januára (TASR) - Zahraničný výbor NR SR dnes odmietol konštatovať, že pri organizácii podujatí, ktoré súviseli so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ, sa plytvalo financiami. Takéto uznesenie požadoval prijať opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený), koaličná väčšina ho však nepodporila. Výbor namiesto toho odhlasoval, že berie na vedomie Správu z poslaneckého prieskumu z 1. decembra 2016 na ministerstve zahraničných vecí (MZV).

Sme rodina chce oslobodiť od doplatkov za lieky malé deti aj dôchodcov
27. januára (TASR) - Viac ako jeden a pol milióna poistencov zdravotných poisťovní by mohlo byť oslobodených od doplatkov za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Malo by ísť o mladé rodiny s malými deťmi, dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Počíta s tým novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín z dielne poslancov hnutia Sme rodina Borisa Kollára, Zuzany Šebovej, Petry Krištúfkovej a Ľudovíta Gogu.

O post verejného ochrancu práv sa uchádzajú traja kandidáti
27. januára (TASR) - O post verejného ochrancu práv sa uchádzajú traja kandidáti. Máriu Patakyovú navrhuje Most-Híd, podporu má aj u Smeru-SD a SNS. Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA navrhli Janku Šípošovú. Tretím kandidátom je Anton Čulen, nominujú ho poslanci za ĽSNS s podporou nezávislého poslanca Petra Marčeka. Oznámil to dnes odbor komunikácie Národnej rady SR po uplynutí termínu na predkladanie návrhov.

Množstvo povinne zverejňovaných informácií by sa mohlo zvýšiť
28. januára (TASR) - Množstvo povinne zverejňovaných informácií by sa mohlo zvýšiť. Navrhuje to hnutie OĽaNO-NOVA, podľa ktorého by sa mal rozšíriť okruh osôb zverejňujúcich informácie aj rozsah informácií. Zmeny by mala priniesť novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorá má byť na programe nadchádzajúcej schôdze Národnej rady SR. Zmeny hnutie navrhuje v snahe pomôcť lepšej dostupnosti informácií a otvorenému vládnutiu.

ĽSNS chce zrušiť pokuty za chov neregistrovaných hospodárskych zvierat
29. januára (TASR) - Drobní chovatelia hospodárskych zvierat pre vlastnú spotrebu by viac nemali dostať pokutu, ak si nesplnili povinnosť ich registrácie. V novele zákona o veterinárnej starostlivosti to navrhujú poslanci ĽSNS. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na najbližšej schôdzi.


OSTATNÉ

Register užívateľov konečných výhod nahradí register partnerov verejného sektora
23. januára (TASR) – Register užívateľov konečných výhod po roku a štvrť svojej existencie skončí. Nahradí ho nový register partnerov verejného sektora (RPVS). Zmena sa uskutoční 1. februára, kedy vstúpi do praxe nový zákon o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon). Starý register zanikne k 31. januáru.

Nezabudnite do konca januára na podanie priznania k dani z nehnuteľnosti
25. januára (TASR) – Ak ste v minulom roku nadobudli nehnuteľnosť alebo došlo k zmene vo vlastníckych vzťahoch oproti vlaňajšiemu roku, nezabudnite na daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Na jeho podanie máte už len niekoľko dní. Zo zákona máte totiž na to povinnosť do konca januára, a to bez ohľadu na to, či ste fyzická, alebo právnická osoba. V opačnom prípade hrozí pokuta od päť do 3000 eur podľa závažnosti priestupku.

ÚS SR: Prezident SR A. Kiska neuspel s námietkami voči sudcom I. senátu
25. januára (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska neuspel s námietkami predpojatosti voči sudcom I. senátu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorí majú rozhodnúť o sťažnosti nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov. Podľa utorkového (24.1.) rozhodnutia námietkového senátu sudcovia I. senátu Milan Ľalík, Peter Brňák a Marianna Mochnáčová nie sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v danom konaní.

NS SR: Súdneho dvora EÚ sa opýta, či môže udeliť ochranu žiadateľovi o azyl
25. januára (TASR) – Azylové konanie v prípade mladého Iránca Rezu M. bolo prerušené. V utorok (24.1.) o tom rozhodol Najvyšší súd. Ten Súdnemu dvoru EÚ predloží v tejto súvislosti na rozhodnutie dve prejudiciálne otázky. Informoval o tom dnes hovorca NS Boris Urbančík.

ÚS SR: Najvyšší súd musí opätovne rozhodnúť o dovolaní v kauze Martinské hole 
26. januára (TASR) – Najvyšší súd (ÚS) SR bude musieť opätovne rozhodnúť o mimoriadnom dovolaní podanom generálnym prokurátorom, ktoré sa týka prehratého súdneho sporu mesta Martin v kauze Martinské hole. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd SR.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk