27.2.2017
ID: 3620upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Andrej Kiska opätovne nepodpísal novelu zákona o štátnej službe. Zmeny však budú platiť, keďže poslanci jeho prvé veto prelomili na februárovej schôdzi parlamentu. Kiska zákon prvýkrát vetoval, pretože podľa jeho slov narúša vyváženosť postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií.

VLÁDA

Predĺžila funkčné obdobie štyrom členom rady pre vedu, techniku a inovácie
22. februára (TASR) – Robert Redhammer, Peter Klamo, Štefan Rosina a Peter Magvaši budú členmi Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie aj druhé štvorročné obdobie. Vláda ich na svojom dnešnom zasadnutí na návrh vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) opätovne vymenovala do funkcie.

Aj dobrovoľní hasiči sa budú môcť uchádzať o dotácie MV SR
22. februára (TASR) - Dobrovoľné hasičské zbory by po novom mali dostať možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Vláda dnes odobrila novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu. Zmena legislatívy prichádza ako reakcia na požiadavky a podnety viacerých obcí a miest a taktiež niektorých občianskych združení.

Slovensko bude v roku 2017 prioritne pomáhať Afganistanu,Keni a Moldavsku
22. februára (TASR) – Hlavnou ambíciou rozvojovej spolupráce Slovenska v roku 2017 by sa malo stať odstraňovanie jej súčasnej rozdrobenosti, ďalšie rozširovanie kapacít a spôsobilostí národnej rozvojovej agentúry, vrátane postupného zvyšovania objemu zdrojov vyčleňovaných na rozvojovú spoluprácu. Návrh šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) na zamerania rozvojovej spolupráce dnes schválila vláda.

Dobrovoľná vojenská príprava sa zatraktívni, príspevok za výcvik sa zvýši
22. februára (TASR) - Zvýšenie finančného príspevku pre dobrovoľných vojakov približne o 200 eur, či skrátenie doby trvania výcviku z 12 na 11 týždňov. To prináša novela zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave, ktorú dnes odobrila vláda. Zmeny v zákone vyplynuli z analýzy pilotného projektu, do ktorej bolo zapracované aj jeho hodnotenie z pohľadu prvých úspešných absolventov. Pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ukončilo 31 absolventov.

Podporila návrh zmeny v oblasti podpory kultúry národnostných menšín
22. februára (TASR) – Finančnú podporu pre menšinovú kultúru by mala už onedlho koordinovať nová verejnoprávna inštitúcia - Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Návrh zákona o fonde dnes schválila vláda, ktorá odporučila jeho prerokovanie v Národnej rade SR.


PREZIDENT

Nepodpísal novelu zákona na sprísnenie registrácií cirkví
22. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol nepodpísať novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS. No právna úprava bude platiť aj napriek tomu, keďže poslanci prvé prezidentovo veto prelomili.

Opäť nepodpísal jasličkový zákon, platiť bude aj bez jeho podpisu
22. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol opäť nepodpísať novelu zákona o sociálnych službách, teda tzv. jasličkový zákon. Parlamentu právnu normu už raz vrátil na opätovné prerokovanie, plénum však prelomilo jeho veto a novelu opätovne schválilo 31. januára tohto roka. Novela tak bude platiť bez prezidentovho podpisu.

Opätovne nepodpísal zmeny v štátnej službe
22. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska opätovne nepodpísal novelu zákona o štátnej službe. Zmeny však budú platiť, keďže poslanci jeho prvé veto prelomili na februárovej schôdzi parlamentu. Kiska zákon prvýkrát vetoval, pretože podľa jeho slov narúša vyváženosť postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií.

Vytváranie spoločných tried v SOŠ bude ľahšie
22. februára (TASR) - Vytvorenie spoločnej triedy v strednej odbornej škole (SOŠ) pre niekoľko príbuzných študijných alebo učebných odborov bude od septembra ľahšie. Uľavenie zo súčasných zákonných podmienok vypustením minimálneho počtu žiakov na takúto triedu prináša novela školského zákona od koaličnej poslankyne Evy Smolíkovej (SNS), ktorú dnes odobril prezident SR Andrej Kiska.

Podpísal zákon o európskom príkaze na zablokovanie účtov
22. februára (TASR) – Slovenský prezident Andrej Kiska dnes podpísal zákon o európskom príkaze na zablokovanie účtov. Ten umožňuje v cezhraničných prípadoch účinne a urýchlene zablokovať finančné prostriedky na bankových účtoch v rôznych členských štátoch. Konečným cieľom opatrenia, ku ktorému Európska únia pristúpila, je zvýšiť dôveru pri obchodovaní na jednotnom trhu.

Podpísal novelu zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme
22. februára (TASR) -  Elektronické preukazy poistencov, ktoré mali byť pôvodne realitou ešte vlani, nebudú nakoniec vôbec. Termín ich zavedenia sa najprv posúval a teraz ich vydávanie ministerstvo zdravotníctva zrušilo úplne. Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorú dnes podpísal slovenský prezident Andrej Kiska.

Voľby do VÚC a komunálne voľby sa budú v roku 2022 konať súčasne
22. februára (TASR) - Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby sa v roku 2022 budú konať spoločne. Počíta s tým novela Ústavy SR, ktorú odobril prezident SR Andrej Kiska.

Vetoval jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov
23. februára (TASR) - Zmena dvojkolovej voľby predsedov samosprávnych krajov na jednokolovú sa vráti do Národnej rady SR. Prezident SR Andrej Kiska s ňou totiž nesúhlasí, oslabuje podľa neho úroveň slobodnej súťaže politických síl vo voľbách do vyšších územných celkov. Novelu volebného zákona vrátil preto poslancom na opätovné prerokovanie a navrhuje im vypustiť ustanovenia zavádzajúce jednokolovú voľbu. Informovali o tom dnes z Kancelárie prezidenta SR.


OSTATNÉ

L. ŽITŇANSKÁ: Pripravujeme zákon, ktorý zakotví práva obetí trestných činov
21. februára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pracuje na návrhu zákona, ktorý by zakotvoval práva obetí trestných činov a taktiež ich odškodňovanie. Na dnešnej odbornej konferencii venovanej právam a potrebám obetí trestných činov to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

MZ chce zjednodušiť povinnosti pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby
22. februára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje zmeny pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby. Zamestnávateľom plánuje zjednodušiť povinnosti, chce im tak znížiť finančné a administratívne zaťaženie.

Od marca sa menia pravidlá osobného bankrotu, bude dostupnejší
24. februára (TASR) – Od 1. marca tohto roku sa stane osobný bankrot dostupnejší pre viac ľudí. Zmeny prináša novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii z dielne rezortu spravodlivosti. Ministerstvo ňou chce podstatne znížiť náklady spojené so začatím konania o oddlžení. Nemajetným dlžníkom by mal s nimi pomôcť štát. Novela prináša i ochranu dlžníkov pred úplnou stratou bývania.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk