6.3.2017
ID: 3633upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Výber nových sudcov cez krajské hromadné výberové konania, hodnotenie sudcovskej práce profesionálnymi hodnotiacimi komisiami a efektívnejšie trestanie ich previnení. To sú hlavné novinky z balíka zmien v sudcovských zákonoch, ktorý schválila vláda.

VLÁDA

Slovenské súdnictvo prejde změnami
1. marca (TASR) – Výber nových sudcov cez krajské hromadné výberové konania, hodnotenie sudcovskej práce profesionálnymi hodnotiacimi komisiami a efektívnejšie trestanie ich previnení. To sú hlavné novinky z balíka zmien v sudcovských zákonoch, ktorý dnes schválila vláda. Novelu zákona o sudcoch a prísediacich a ďalších sudcovských kódexov pripravilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením ministerky Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Cieľom tejto sudcovskej reformy je ďalšie zefektívňovanie justície a zlepšenie prístupu k spravodlivosti.

Schválila prepojenie obchodných registrov a ďalších evidencií
1. marca (TASR) – Prepojiť systém obchodného registra v Slovenskej republike s inými obchodnými registrami alebo evidenciami. To je jeden z cieľov novely zákona o obchodnom registri, ktorú dnes schválila vláda.

Prístup verejnosti k informáciám v procese EIA sa má posilniť
1. marca (TASR) - Prístup verejnosti k informáciám týkajúcich sa rozhodovania o významných stavbách a činnostiach s vplyvom na životné prostredie sa má posilniť. Vláda SR dnes odobrila návrh ministerstva životného prostredia opäť novelizovať zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA), ktorý má transponovať európsku legislatívu. Naposledy sa menil vlani.

Odsúhlasila novelu zákona o trvalom ukladaní CO2 do zeme
1. marca (TASR) - Vláda dnes odsúhlasila novelu zákona o trvalom ukladaní oxidu uhličitého (CO2) do geologického prostredia. Zmeny sú výsledkom snahy o komplexné odstránenie nesúladu slovenskej legislatívy s európskou.

Grant určený pre študentov z prestížnych škôl ponesie meno Martina Filka
1. marca (TASR) - Grant ministerstva školstva, určený na posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe, ponesie meno bývalého hlavného ekonóma ministerstva financií a riaditeľa Inštitútu finančnej politiky Martina Filka. Rozhodla o tom vláda na svojom dnešnom rokovaní. Po novom sa grant bude volať Štipendium Martina Filka.

Schválila akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2017-2019
1. marca (TASR) – Slovensko chce aj ďalej posilňovať princípy otvoreného vládnutia. V najnovšom akčnom pláne Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR na roky 2017 až 2019 to deklaruje ministerstvo vnútra. Strategický dokument dnes schválila vláda.

Najväčším úspechom predsedníctva bolo začatie bratislavského procesu
1. marca (TASR) – Za najväčší úspech slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie možno považovať začatie bratislavského procesu, ktorým sa spustil proces reflexie o budúcom smerovaní EÚ. Vyplýva to z hodnotiacej výročnej správy o členstve SR v EÚ, ktorý dnes vláda schválila.

Posilneniu občianskej spoločnosti má pomôcť akčný plán 
1. marca (TASR) - Štát chce posilniť rozvoj občianskej spoločnosti na Slovensku, zefektívniť financovanie mimovládnych neziskových organizácií (MNO), posilniť princípy partnerstva verejnej správy a mimovládiek, otvoreného vládnutia, dobre spravovanej spoločnosti a udržateľného rozvoja. Vyplýva to z Akčného plánu Koncepcie rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku na roky 2017-2018, ktorý dnes schválila vláda.

Slovenskoje znepokojené nestabilitou na východ od svojich hraníc
1. marca (TASR) – Už tretí rok pretrváva nepriaznivá zmena vonkajšieho bezpečnostného prostredia SR. "Slovenská republika je osobitne znepokojená pokračujúcou nestabilitou na východ od svojich hraníc, ale aj celkovo v širšom európskom susedstve." Uvádza sa to v Správe o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2016 a jej zameranie na rok 2017, ktorú dnes vláda schválila.

Vymenovala nového prednostu Okresného úradu v Poprade
1. marca (TASR) – Novým prednostom Okresného úradu v Poprade sa stane Slavomír Kravčák. Do tejto funkcie ho dnes vymenovala vláda. Na tomto poste nahradí Marianu Belujskú, ktorú dnes vláda odvolala.

Proces integrovaného povoľovania sa má zjednodušiť
1. marca (TASR) - Proces integrovaného povoľovania sa má zjednodušiť. Vláda dnes odsúhlasila novelu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, ktorá zapracováva zmeny vyplývajúce z praxe. Integrované povolenia potrebujú napríklad podniky chemického priemyslu či skládky odpadov.


NRSR

Sme rodina chce zaviesť školské uniformy aj zachytávať dysláliu v škôlkach
2. marca (TASR) - Zaviesť povinné školské uniformy, ale aj umožniť materským školám pôsobenie logopéda, ktorý bude zabezpečovať odstránenie dyslálie u detí. Aj to sú ciele návrhu novely školského zákona, ktorý na marcovú schôdzu NR SR predložili poslanci Sme rodina Boris Kollár, Adriana Pčolinská, Milan Krajniak, Peter Pčolinský a Ľudovít Goga.

Opozícia žiada mimoriadne rokovanie o Kováčikovom pôsobení vo funkcii
2. marca (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR by sa mal pozrieť na činnosť špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podpisy na zvolanie mimoriadneho rokovania odovzdal poslanec za OĽaNO-NOVA Ján Marosz. Výbor zvoláva predseda. Opozícia si chce vypočuť aj stanovisko generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, preto žiada aj jeho účasť na výbore.

SNS navrhuje úpravu vzdelávania nepočujúcich detí
4. marca (TASR) - Vzdelávanie nepočujúcich detí by sa malo zlepšiť. Mali by sa učiť povinne bilingválne. Na vyšších stupňoch vzdelávania by mali mať možnosť využívať zariadenie, ktoré konvertuje orálnu reč do písomnej formy a naopak. Umožniť to má novela zákona o posunkovej reči nepočujúcich osôb, ktorú do parlamentu predložili poslanci SNS Jaroslav Paška, Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová, Tibor Bernaťák, Štefan Zelník a Dušan Tittel.

Verejní funkcionári musia do konca mesiaca podať majetkové priznania
5. marca (TASR) - Verejní činitelia majú na podanie majetkových priznaní čas do konca mesiaca. Aby sa vyhli pokutám, nemali by sa s podaním priznania omeškať ani jeden deň. Zároveň by si mali dať pozor pri vypĺňaní a na nič nezabudnúť. Upozorňuje na to predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS). Majetkové priznania má na starosti práve jeho výbor.

Smer-SD chce prísť s návrhom, aby ÚSSR mohol rozhodnúť,či sú amnestie zrušiteľné
5. marca (TASR) - Návrh, ktorý by mal umožniť Ústavnému súdu (ÚS) SR rozhodnúť, či sú Mečiarove amnestie zrušiteľné alebo nie, by mal byť hotový pred najbližšou schôdzou Národnej rady SR. Zámer TASR potvrdil poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Smer-SD). Zdôraznil, že o návrhu Smeru-SD musí rozhodnúť koaličná rada.

J. Buček chce znížiť vek na vodičský preukaz na nákladné autá a autobusy
5. marca (TASR) - Vodičské preukazy na nákladné autá a autobusy by sa na Slovensku mohli udeľovať aj v nižšom veku, ako je to v súčasnosti. Zníženie spodnej vekovej hranice navrhuje v novele zákona o cestnej premávke poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Jozef Buček.

Novela o konflikte záujmov by mohla riešiť aj zverejňovanie majetku primátorov
5. marca (TASR) - Novela zákona o konflikte záujmov, ktorú by mali poslanci Národnej rady SR pripraviť, by mala riešiť aj povinné zverejňovanie majetkových priznaní primátorov a mestských poslancov. Dosiahnuť by to chcel predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS). Plánuje o tom hovoriť s predstaviteľmi samospráv a pokúsi sa upraviť to v ústavnom zákone. Spolu s členmi výboru volá po zmenách, ktoré by odstránili viaceré diery a neaktuálnosti v roky nemenenej právnej norme.

SaS chce prísnejšie podmienky pre mimoriadne povyšovanie vojakov v zálohe
5. marca (TASR) - Podmienky pre mimoriadne povyšovanie a mimoriadne vymenovanie vojakov v zálohe by sa mali sprísniť. Myslia si to poslanci Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko a Milan Laurenčík, ktorí navrhujú prísnejšie podmienky v novele zákona o brannej povinnosti.


PREZIDENT

Vetoval protimnožiteľský zákon
2. marca (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade SR tzv. protimnožiteľský zákon, ktorý mal od mája regulovať množenie psov. Navrhol, aby ho parlament pri opätovnom prerokovaní neprijal ako celok.


OSTATNÉ

SÚDNA RADA SR: V justícii skončia poslední neaktívni sudcovia v dôchodkovom veku
27. februára (TASR) – Súdna rada navrhne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, aby odvolal z funkcie aj zvyšných piatich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov a nesúdia, nakoľko majú prerušený výkon funkcie. V tajnej voľbe o tom rozhodli členovia Rady na pondelkovom (27.2.) zasadnutí.

SÚDNA RADA: Vyjadrila znepokojenie nad zámerom poľskej vlády v oblasti justície
27. februára (TASR) – Súdna rada SR je znepokojená zámerom vlády Poľskej republiky na zmenu zloženia súdnej rady v tejto krajine. Uviedla to dnes predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Členovia rady na dnešnom zasadnutí jednohlasne prijali uznesenie, ktoré podporuje snahu poľských kolegov o zachovanie existujúceho modelu kreovania ich súdneho orgánu

Členské štáty EÚ schválili zrušenie vízovej povinnosti pre Gruzínsko
27. februára (TASR) - Zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Gruzínska dnes odhlasovali predstavitelia členských štátov EÚ. Na uvedenie nariadenia do platnosti už stačí len formálny podpis europarlamentu a Rady EÚ.

ÚV SR: Pripravujeme koncepciu odmeňovania pracovníkov vo verejnej službe
2. marca (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR v súlade s programovým vyhlásením intenzívne pripravuje koncepciu odmeňovania zamestnancov vykonávajúcich činnosti vo verejnej službe. Uviedol to dnes v reakcii na návrh opozičného poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý chce novelou zákona pracovníkom vo verejnej službe zvýšiť mzdy v priemere o 100 eur.

Slovensko má na ESĽP 160 sťažností, na zvýšenej zaťaženosti sa nepodieľa
2. marca (TASR) – Na súčasnej preťaženosti Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sa Slovensko nepodieľa. V rámci návštevy Slovenskej republiky to dnes uviedol predseda tohto súdu Guido Raimondi.

MS SR: Najlepšiu známku "výborný" získalo vlani 98 percent hodnotených sudcov
4. marca (TASR) - Kvalita práce slovenských sudcov je takmer bezchybná. Takýto záver ponúka najnovšia štatistika o výsledkoch hodnotenia sudcov, ktoré prebiehalo v roku 2016. TASR ju poskytlo ministerstvo spravodlivosti. Na sto hodnotených sudcov pripadajú dvaja, ktorí majú inú ako najlepšiu známku

Rozhodovanie súdov sa vlani spomalilo, vybavili 1,1 milióna prípadov
3. marca (TASR) – Slovenským okresným a krajským súdom sa v roku 2016 opäť podarilo znížiť množstvo agendy, ktorou sú zaťažené. Vybavili celkom 1.121.731 prípadov, čo je o 47.511 viac, ako vlani prijali. Vyplýva to zo štatistík ministerstva spravodlivosti o zaťaženosti súdov a dĺžke súdneho konania za rok 2016.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk