28.3.2017
ID: 3650upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Občania Slovenskej republiky budú mať od júna možnosť domáhať sa svojich práv už aj elektronicky podanou sťažnosťou. Rozšírenie možností prináša novela zákona o sťažnostiach, ktorú 101 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

VLÁDA

Podporila zmeny v používaní jazyka v konaní pred súdmi
22. marca (TASR) - Preklad podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní by mal zabezpečovať súd. Trovy prekladu a tlmočenia by mal hradiť štát. Návrh poslancov Mosta-Híd novelizovať zákony o Správnom súdnom poriadku aj o Civilnom sporovom poriadku dnes podporila vláda.

Plénum vzalo na vedomie poslednú výročnú správu J. Dubovcovej
22. marca (TASR) - Väčšina pléna Národnej rady (NR) SR dnes 78 hlasmi vzala na vedomie výročnú správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej za rok 2016. Za jej referát zahlasovali opozičné strany okrem ĽSNS, poslanci Mosta-Híd, väčšina klubu SNS a päť poslancov Smeru-SD.

Na Slovensku sa masívne rozšíril predaj falšovaných liekov cez web
22. marca (TASR) - Novým fenoménom pri distribúcii drog je takzvaný Darknet, teda šedý internet. Nelegálne aktivity na ňom sa ťažko sledujú, pretože sa neustále menia IP adresy účastníkov obchodu. Jednou z najpoužívanejších virtuálnych mien pri takýchto obchodoch je Bitcoin, píše sa v správe, ktorá sa zaoberá protidrogovou problematikou na Slovensku za roky 2013 až 2016. Vláda dnes informácie z nej vzala na vedomie.

Rekonštrukcia Slovenskej národnej galéria sa predĺži o pol roka
22. marca (TASR) – Prestavba Slovenskej národnej galérie (SNG) sa posunie o šesť mesiacov. Predĺženie časového harmonogramu na rekonštrukciu a modernizáciu areálu v Bratislave dnes schválila vláda. Podľa nového termínu by mala byť ukončená do 30. júna 2019.

Počet najmenej rozvinutých okresov v SR by sa mohol rozšíriť
22. marca (TASR) - Počet okresov zahrnutých do programu rozvoja najmenej rozvinutých okresov (NRO) by sa mohol rozšíriť. Vyplýva to z Informácie o stave podpory NRO, ktorý dnes prerokoval a vzal na vedomie vládny kabinet. Rokovanie minulý týždeň prerušil, aby sa dotknutí ministri mohli lepšie pripraviť na diskusiu o riešeniach pre tieto regióny. Jedným z hlavných cieľov podpornej schémy je podľa materiálu okrem personálneho posilnenia kapacít na strane štátu aj rozšírenie počtu najmenej rozvinutých okresov.

Rímsky summit zavŕši proces reflexie o budúcnosti EÚ
22. marca (TASR) – Rímsky summit, ktorý sa bude konať 25. marca, z obsahového hľadiska zavŕši proces reflexie o budúcnosti EÚ, ktorý odštartoval bratislavský summit. Uskutoční sa pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico (Smer-SD), schválila to dnes vláda.


NRSR

Prezident A. Kiska uspel s vetom, protimnožiteľský zákon od SaS neprešiel
21. marca (TASR) – Zákon od SaS, ktorý mal od mája regulovať množenie psov, sa do praxe zavádzať nebude. Poslanci Národnej rady SR dnes neprelomili veto prezidenta Andreja Kisku, čím právnu normu stopli. Po tom, ako zákon vo februári najskôr poslanci s podporou opozície a niektorých koaličných poslancov schválili, sa zástupcovia Mostu-Híd aj ministerstva pôdohospodárstva obrátili na Kisku, aby právnu normu vetoval. Na prelomenie verdiktu prezidenta by bolo potrebných aspoň 76 hlasov, protimnožiteľský zákon dnes podporilo len 31 poslancov.

Poslanci prelomili Kiskovo veto, šéfov krajov budeme voliť v jednom kole
21. marca (TASR) - Dvojkolová voľba predsedov samosprávnych krajov sa napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku zmení na jednokolovú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli prezidentovo veto a opätovne schválili novelu volebného zákona.

Rodičovský príspevok vzrastie na 213,20 eura
23. marca (TASR) - Od 1. mája tohto roka vzrastie na Slovensku rodičovský príspevok. Zvýši sa zo súčasnej úrovne 203,20 eura na 213,20 eura. Vyplýva to z novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorú dnes definitívne schválil parlament.

Dobrovoľní hasiči majú získať možnosť čerpať dotácie z MV
23. marca (TASR) - Dobrovoľné hasičské zbory by po novom mali dostať možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu. Zmena legislatívy prichádza ako reakcia na požiadavky a podnety viacerých obcí a miest a taktiež niektorých občianskych združení.

Plénum odobrilo zmeny na štátnej hranici s Maďarskom
23. marca (TASR) – Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa posunie. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, dnes 142 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Cudzinci získajú sezónnu prácu aj bez prechodného pobytu
23. marca (TASR) – Cudzinci z krajín mimo Európskej únie (EÚ) budú môcť od mája na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu. Vyplýva to z vládnej novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú dnes 94 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právnou normou sa predovšetkým preberajú do slovenskej legislatívy európske smernice o sezónnych pracovníkoch a vnútropodnikovom presune a zapracované sú v ňom aj požiadavky aplikačnej praxe zákona.

Zvýšenie príspevku pre dobrovoľných vojakov je v druhom čítaní
23. marca (TASR) - Zvýšenie finančného príspevku pre dobrovoľných vojakov približne o 200 eur, či skrátenie trvania výcviku z 12 na 11 týždňov. To prináša návrh novely zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Zmeny v právnej norme vyplynuli z analýzy pilotného projektu, do ktorej bolo zapracované aj jeho hodnotenie z pohľadu prvých úspešných absolventov. Pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ukončilo 31 absolventov.

Poslanci schválili spoplatnenie plastových tašiek
23. marca (TASR) - Spotreba plastových tašiek sa má znížiť. Počíta s tým vládna novela zákona o odpadoch, ktorá prináša ich spoplatnenie. Právnu normu dnes 123 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Obchodníci tak od roku 2019 nebudú môcť dávať tašky k nákupom zadarmo a zároveň budú musieť viesť aj evidenciu.

Novela zákona o trvalom ukladaní CO2 do zeme je v druhom čítaní
23. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes do druhého čítania posunuli návrh novely zákona o trvalom ukladaní oxidu uhličitého (CO2) do geologického prostredia. Zmeny sú výsledkom snahy o komplexné odstránenie nesúladu slovenskej legislatívy s európskou.

Zjednodušenie procesu integrovaného povoľovania je v druhom čítaní
23. marca (TASR) - Proces integrovaného povoľovania sa má od júla zjednodušiť. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, ktorá zapracováva zmeny vyplývajúce z praxe. Integrované povolenia potrebujú napríklad podniky chemického priemyslu či skládky odpadov.

Prístup verejnosti k informáciám v procese EIA sa má posilniť
23. marca (TASR) - Prístup verejnosti k informáciám týkajúcich sa rozhodovania o významných stavbách a činnostiach s vplyvom na životné prostredie sa má posilniť. Poslanci Národnej rady SR dnes posunuli do druhého čítania návrh ministerstva životného prostredia opäť novelizovať zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA), ktorý má transponovať európsku legislatívu. Naposledy sa menil vlani.

Výbor odobril zrýchlený režim procesu rušenia amnestií V. Mečiara
23. marca (TASR) - Rozhodovanie o tom, či Národná rada (NR) SR dostane možnosť rušiť prezidentské amnestie alebo individuálne milosti ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu a o tom, či Ústavný súd (ÚS) SR dostane kompetenciu posudzovať ich rušenie, by malo prebiehať v skrátenom legislatívnom konaní. Zrýchlený postup pri zmene Ústavy SR dnes na návrh vlády odporučil plénu Ústavnoprávny výbor NR SR hlasmi koaličných poslancov. Opozícia skrátené konanie odmieta, na jeho presadenie však koalícii stačia vlastné hlasy.

Sťažnosti bude možné od júna podávať už aj elektronicky
23. marca (TASR) – Občania Slovenskej republiky budú mať od júna možnosť domáhať sa svojich práv už aj elektronicky podanou sťažnosťou. Rozšírenie možností prináša novela zákona o sťažnostiach, ktorú dnes 101 hlasmi schválili poslanci Národnej rady  SR.

Zmeny v slovenskej justícii poslanci posunuli do druhého čítania
23. marca (TASR) – Výber nových sudcov cez krajské hromadné výberové konania, hodnotenie sudcovskej práce profesionálnymi hodnotiacimi komisiami a efektívnejšie trestanie ich previnení. To sú hlavné novinky z balíka zmien v sudcovských zákonoch, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Prepojenie obchodných registrov a ďalších evidencií je v druhom čítaní
23. marca (TASR) – Prepojiť systém obchodného registra v Slovenskej republike s inými obchodnými registrami alebo evidenciami. To je jeden z cieľov návrhu novely zákona o obchodnom registri, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.


PREZIDENT

Jednokolové voľby do VÚC ostanú bez podpisu A. Kisku
24. marca (TASR) - Zmena zákona, ktorá priniesla jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov, ostane bez podpisu Andreja Kisku. Keďže parlament už raz veto hlavy štátu prelomil, Kiskovo rozhodnutie už zákon nezastaví a vstúpi tak do účinnosti.


OSTATNÉ

SÚDNA RADA SR: Voľby ôsmich členov Rady volených sudcami sa uskutočnia 23. mája
20. marca (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková vyhlásila voľbu ôsmich členov Rady, ktorí sú volení sudcami. Uskutoční sa 23. mája od 9.00 do 19.00 h. Voľby sa uskutočnia na zhromaždeniach sudcov v obvodoch jednotlivých volebných komisií.

ÚS: Obmedzenie práva voliť pre odsúdených za závažné zločiny je protiústavné
22. marca (TASR) – Ustanovenia volebného zákona, ktoré neumožňujú voliť väzňom odsúdeným za spáchanie obzvlášť závažných zločinov, ako aj osobám pozbaveným spôsobilosti na právne úkony, nie sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd (ÚS) SR.

ÚS: Vzdelanostná podmienka pre starostov je v rozpore s Ústavou SR
22. marca (TASR) – Ustanovenia volebného zákona zavádzajúce podmienku minimálne stredoškolského vzdelania pre kandidátov na starostov a primátorov nie sú v súlade s Ústavou SR. Na neverejnom zasadnutí o tom dnes rozhodol Ústavný súd (ÚS) SR.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk