31.7.2017
ID: 3766upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 15 sudcov bez časového obmedzenia. Sudcovia si prevzali dekrét o vymenovaní a do rúk prezidenta zložili slávnostný sľub. "Verím, že všetky vaše budúce rozhodnutia budú v prvom rade zákonné, nespochybniteľné a spravodlivé, ale že budú aj predvídateľné, čitateľné a zrozumiteľné," povedal Kiska vo svojom príhovore k vymenovaným sudcom.

Vláda

Parlament po vlaňajšej pauze opäť privíta verejnosť, chystá sa i úprava okolia
24. júla (TASR) - Parlament sa po minuloročnej prestávke opäť chystá otvoriť brány verejnosti, a to tradične 1. septembra, na výročie podpísania Ústavy Slovenskej republiky (1.9.). Ľudia si budú môcť okrem priestorov Národnej rady (NR) SR prezrieť i reprezentačné miestnosti Bratislavského hradu, pripravený je pre nich aj kultúrny program. Informoval o tom komunikačný odbor parlamentu.

Tretia zbraňová amnestia je spracovaná na viac ako 96 percent
24. júla (TASR) - K 21. júlu je tretia zbraňová amnestia spracovaná na 96,5 percenta. Doteraz nebolo zistené spáchanie trestného činu odovzdanými zbraňami," uviedla pre TASR Lucia Kirinovičová z Tlačového odboru Kancelárie Ministerstva vnútra SR.

Polovica akcioviek ministerstva zdravotníctva vykázala za minulý rok zisk
24. júla (TASR) – Štyri z ôsmich akciových spoločností Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR hospodárili vlani so ziskom, zvyšné boli v mínuse. Vyplýva to zo správy rezortu, ktorá informuje o hospodárení akcioviek so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v jeho pôsobnosti. Vláda ju vzala na vedomie.

Lekárom hrozí za nepovolené vyberanie úhrad pokuta do výšky 16.596 eur
24. júla (TASR) – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce doladiť pravidlá pri vyberaní poplatkov. Za tie nepovolené hrozí vysokými sankciami, tvrdí, že nemieni rešpektovať vyberanie úhrad za služby, ktoré sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Pokutu do výšky 16.596 eur môžu dostať ambulancie, ktoré sa za poplatok rozhodnú objednať pacienta na presný čas v rámci ordinačných hodín, vyplýva z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú schválila vláda SR, ešte tak bude musieť urobiť parlament.

Zo zdravotných poisťovní skončila vlani v mínuse len štátna VšZP
24. júla (TASR) – Záporné hospodárenie mala vlani len štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), súkromné Dôvera a Union ZP skončili v pluse. Informuje o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý sa pozrel na hospodárenie zdravotných poisťovní v roku 2016. Vláda túto informáciu vzala na vedomie.

P. Plavčan dá na obnovu športovej infraštruktúry vyše 27,6 milióna eur
24. júla (TASR) – Ministerstvo školstva plánuje investovať do výstavby, modernizácie a rekonštrukcie športovej infraštruktúry 27.650.000 eur. Vyplýva to z materiálu Výstavba, modernizácia a rekonštrukcia športovej infraštruktúry národného významu, ktorý schválila vláda.

SR má zapracovať odporúčania OSN i v oblasti rastúcej radikalizácie
24. júla (TASR) – Vláda SR vzala na vedomie Záverečné odporúčania Výboru OSN pre ľudské práva a súhlasila s návrhom zodpovedných subjektov na ich realizáciu. Slovenská republika prerokovala 17. a 18. októbra 2016 na pôde Výboru OSN pre ľudské práva v Ženeve svoju štvrtú správu o implementácii Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach na Slovensku. Delegáciu Slovenska viedol stály predstaviteľ SR pri OSN v Ženeve, veľvyslanec Fedor Rosocha.

Zamestnávateľom by sa mali znížiť náklady pri pracovnej zdravotnej službe
24. júla (TASR) – Zamestnávateľom by sa mali znížiť finančné náklady pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby. Po novom by ju pre väčšinu zamestnancov nemuseli zaobstarať trvalým zmluvným vzťahom tak ako doteraz, vyplýva z novely zákona o ochrane a podpore verejného zdravia, ktorú schválila vláda SR. Ide o jedno z 34 opatrení, ktoré majú na Slovensku zjednodušiť podnikanie.


Prezident

Prezident A. Kiska vymenoval 15 sudcov bez časového obmedzenia
26. júla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 15 sudcov bez časového obmedzenia. Sudcovia si prevzali dekrét o vymenovaní a do rúk prezidenta zložili slávnostný sľub. "Verím, že všetky vaše budúce rozhodnutia budú v prvom rade zákonné, nespochybniteľné a spravodlivé, ale že budú aj predvídateľné, čitateľné a zrozumiteľné," povedal Kiska vo svojom príhovore k vymenovaným sudcom.


Ostatné

Na Najvyššom súde SR klesol počet nevybavených vecí
24. júla (TASR) - Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) vybavil v prvom polroku 2017 celkovo o 4077 vecí viac ako v prvom polroku 2016. Počet nevybavených vecí tak výrazne klesol. TASR informoval hovorca NS SR Boris Urbančík.

Súdny dvor EÚ navrhol zamietnuť žalobu Slovenska a Maďarska na utečenecké kvóty
26. júla (TASR) - Generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu navrhol zamietnuť žalobu Slovenska a Maďarska proti mechanizmu Európskej únie (EÚ) na prerozdeľovanie utečencov. Informovala o tom agentúra DPA.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk