4.9.2017
ID: 3804upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Krajský súd v Bratislave môže v polovici septembra definitívne rozhodnúť v prípade bývalého ministra školstva Lászlóa Sz., ktorý bol obžalovaný zo zločinu subvenčného podvodu v roku 2006. Verejné zasadnutie v jeho veci je naplánované na 14. septembra tohto roka. O termíne informuje Ministerstvo spravodlivosti SR na svojej internetovej stránke.

Vláda

S novým školským rokom prichádzajú do škôl aj aktualizované učebnice
28. augusta (TASR) - S príchodom nového školského roka distribuuje ministerstvo školstva aktualizované učebnice do škôl. Do nákupu 1,1 milióna kusov nových učebníc investovalo 3,74 milióna eur. Učitelia budú mať k dispozícii aj viacero titulov priamo v elektronickej verzii. Zástupcovia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR informovali o nákupe a časovom dodaní učebníc osobne aj priamo jednotlivých členov Združenia základných škôl Slovenska.

Pri ceste do Chorvátska môžu Slováci dostať pokutu až 1200 eur na osobu
28. augusta (TASR) - Veľvyslanectvo SR v Ľubľane upozorňuje Slovákov, aby pri cestovaní do Chorvátska cez územie Slovinska a späť využívali hraničné priechody určené pre medzinárodnú dopravu a pre cestujúcich. V opačnom prípade im hrozí pokuta až do výšky 1200 eur na osobu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) o tom informuje na svojej internetovej stránke.

T. Drucker opäť hľadá šéfov viacerých nemocníc, vyhlásil výberové konanie
28. augusta (TASR) – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) opäť hľadá vedenie do viacerých štátnych nemocníc. Ide o fakultné nemocnice v Nitre, Žiline či Trenčíne. Výberové konanie vyhlásil aj na vedúce funkcie v Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch, Národnej transfúznej službe SR v Bratislave a Záchrannej službe Košice. Rezort zdravotníctva o tom informuje na svojom webe.

Rezort diplomacie pripomína, na čo nezabudnúť pri cestovaní s maloletými
29. augusta (TASR) – Každý občan vrátane maloletého dieťaťa môže vycestovať do zahraničia len s platným cestovným dokladom. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Aj v ďalších štátnych nemocniciach ostávajú ich doterajší riaditelia
29. augusta (TASR) - Aj v ďalších štátnych nemocniciach ostávajú na čele ich doterajší generálni riaditelia. Potvrdili to výsledky výberových konaní, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. V júli obhájili svoje posty viacerí šéfovia fakultných nemocníc.

Ministerstvo školstva od septembra dočasne povedie G. Matečná
30. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR od 1. septembra dočasne povedie ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Poverí ju prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok (31. augusta) po tom, čo prijme od súčasného ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) demisiu.

Na Slovensku má pribudnúť 170 nových území európskeho významu

30. augusta (TASR) - Na Slovensku má pribudnúť 170 nových chránených lokalít - území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Slovensko pre ich nedostatočné vyhlásenie čelí konaniu zo strany Európskej komisie (EK). Ministerstvo životného prostredia preto predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh na doplnenie ich národného zoznamu.

Na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie si vybrala M. Hliváka

30. augusta (TASR) - Vláda SR si vybrala ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka. Zvolila si ho spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula a posunie ho na definitívne schválenie Národnou radou (NS) SR, pravdepodobne už na najbližšiu septembrovú schôdzu.

Novými členmi Rady ÚVO budú M. Vladár a N. Nerušilová
30. augusta (TASR) - Novými členmi Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) budú s účinnosťou od 28. septembra Marek Vladár a Nina Nerušilová.

ÚV SR zrušil dotačnú výzvu na podporu rozvoja športu

30. augusta (TASR) - Úrad vlády SR zrušil dotačnú výzvu v programe Podpora rozvoja športu na rok 2017. Dôvodom je nedostatočné krytie na podporu projektov, ktoré splnili hodnotiace kritériá.

Platy učiteľov porastú zatiaľ len o 6 percent, rozhodli lídri koaličných strán
31. augusta (TASR) – Lídri vládnych strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) berú na vedomie rozhodnutie školských odborárov nepodpísať memorandum o sociálnom zmieri. Tým bolo podmienené zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020. Vláda preto platy učiteľov upraví len o prvých plánovaných šesť percent, pričom garancie ďalšieho zvyšovania nie sú.


Ostatné

NBÚ obstaral komunikačný systém za takmer 1,5 milióna eur
28. augusta (TASR) – Vládni činitelia budú komunikovať bezpečnejšie vďaka systému za takmer 1,5 milióna eur bez DPH. Vyplýva to z oznámenia o výsledku verejného obstarávania, ktoré na stránke Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zverejnil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

Proces s bývalým predsedom Matice slovenskej je vytýčený na 6. septembra

29. augusta (TASR) - Proces s bývalým predsedom Matice slovenskej (MS) Jozefom M. - odvolacie konanie je na Krajskom súde (KS) v Bratislave naplánované na stredu 6. septembra. "V tejto chvíli odvolací Krajský súd neeviduje prekážku v predmetnom trestnom konaní," uviedol pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Exminister školstva László Sz. sa pred súd postaví v polovici septembra
29. augusta (TASR) – Krajský súd v Bratislave môže v polovici septembra definitívne rozhodnúť v prípade bývalého ministra školstva Lászlóa Sz., ktorý bol obžalovaný zo zločinu subvenčného podvodu v roku 2006. Verejné zasadnutie v jeho veci je naplánované na 14. septembra tohto roka. O termíne informuje Ministerstvo spravodlivosti SR na svojej internetovej stránke.

Zahraniční experti z CEPEJ už majú prvé zistenia o stave slovenského súdnictva
29. augusta (TASR) – Experti z medzinárodnej organizácie CEPEJ (The European Commission for Efficiency of Justice - Európska komisia pre efektívnu justíciu) ponúkli závery ohľadom slovenských súdov. Ministerstvu spravodlivosti (MS) SR predložili prvú verziu správy, ktorá má sformulovať odporúčania na zlepšenie fungovania súdnictva.

ÚS SR zverejní na sociálnej sieti články Ilustrovanej Ústavy SR
31. augusta (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR bude od pondelka 4. septembra pravidelne zverejňovať jednotlivé články "Ilustrovanej Ústavy Slovenskej republiky", ktorá tento rok oslávi prvé narodeniny, na svojej facebookovej stránke. Na minuloročnom Dni otvorených dverí ÚS túto prvú ilustrovanú publikáciu svojho druhu na Slovensku predstavila verejnosti predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk