25.9.2017
ID: 3826upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na Slovensku je aktuálne 39 osôb monitorovaných elektronickým náramkom. Okrem toho sa elektronický monitoring využíva v pilotnej forme aj v slovenských väzniciach na pracoviskách, kde je takýmto spôsobom monitorovaných do 150 odsúdených. TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Vláda

Vláda vyčlenila finančnú pomoc pre obce postihnuté mimoriadnymi udalosťami
Bratislava 20. septembra (TASR) – Štát pomôže samosprávam v okresoch Žilina, Bytča, Rožňava, Liptovský Mikuláš a Stropkov, ktoré čelili mimoriadnym situáciám a preplatí im výdavky súvisiace so záchrannými prácami. Rozhodla o tom vláda, ktorá vyčlenila celkom 442.178 eur.

Vláda schválila novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami
20. septembra (TASR) - Emisie skleníkových plynov z dopravy, poľnohospodárstva a domácností na Slovensku klesajú. Tie prebytočné môže štát presúvať do ďalších rokov alebo ich predať iným členským štátom Európskej únie. Vláda schválila novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami z dielne envirorezortu, ktorá má nastaviť prehľadný systém obchodovania.

Vláda schválila viacero noviniek v zdravotníctve, fungovanie urgentov sa zmení
20. septembra (TASR) – Fungovanie urgentných príjmov sa má zmeniť. Majú sa rozdeliť na dva typy a zdravotné poisťovne na ne majú platiť mesačné paušály. Navrhlo to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválila vláda. Rezort si od toho sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. Novela prináša aj viacero ďalších zmien.

Preplácanie liekov zdravotnými poisťovňami bude mať nové pravidlá
20. septembra (TASR) – Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa majú zmeniť. Vláda odsúhlasila novinky v kategorizácii aj cenotvorbe liekov, ktoré priniesla reforma liekovej politiky spred šiestich rokov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si od novely zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby pre slovenských pacientov.

Minister P. Gajdoš informoval o odklade rozhodnutia o nákupe stíhačiek
20. septembra (TASR) – Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) informoval kolegov vo vláde o svojom postupe pri modernizácii nadzvukového letectva. Podľa viacerých ministrov požiadal o viac času pre definitívne rozhodnutie. To by mu mala vláda odobriť,  žiadne uznesenie v tejto veci neprijala.

M. Lajčák sa v New Yorku stretol s prezidentom USA D. Trumpom
20. septembra (TASR) - Reforma Organizácie Spojených národov (OSN), mierový proces na Blízkom východe, migrácia, ľudské práva, KĽDR, vzťahy medzi USA a Ruskom, ako aj problematika obchodu s drogami vo svete boli témami stretnutia predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka s prezidentom Spojených štátov amerických Donaldom Trumpom. Partneri sa zhodli, že OSN by sa malo zameriavať predovšetkým na ľudí.

MS SR predstavilo novelu infozákona, má zvýšiť transparentnosť verejnej správy
21. septembra (TASR) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) predložila na pripomienkovanie veľkú novelu Zákona o slobodnom prístupe k informáciám (ďalej infozákon). V poradí tretí väčší pokus zásadnejšie novelizovať právnu normu z roku 2000 podľa nej prináša výrazný posun pre žiadateľov o informácie aj pre ich poskytovateľov. Významne rozširuje okruh poskytovaných informácií aj okruh povinných osôb a ponúka jednoduché pravidlá, ktoré majú brániť zneužívaniu právnej normy.

Ochranný limit na doplatky pacientov sa má týkať aj pomôcok i potravín
21. septembra (TASR) – Ochranný limit na doplatky by sa mal po novom týkať nielen liekov, ale aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Navrhlo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o rozsahu a podmienkach ich úhrady z verejného zdravotného poistenia, ktorú v stredu (20.9.) odobrila vláda.

Za projektovú dokumentáciu k detenčnému ústavu zaplatí 1,02 milióna eur

22. septembra (TASR) - Projektovú dokumentáciu pre Detenčný ústav v Hronovciach v okrese Levice vypracuje michalovská firma Syteli. Ministerstvo zdravotníctva jej za to zaplatí vyše 1,02 milióna eur s DPH. Firma zabezpečí aj potrebné doklady pre územné rozhodnutie či stavebné povolenie. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv.


Ostatné

M. LUBYOVÁ: Nikto v EÚ nemá záujem pozastaviť eurofondy pre našu vedu a výskum
20. septembra (TASR) - Nikto v Európskej komisii (EK) nemá záujem na tom, aby Slovensko prichádzalo o alokované zdroje v rámci Operačného programu Výskum a inovácie a Slovensko ubezpečilo exekutívu EÚ, že proces nastavovania kritérií pre čerpanie eurofondov bude čo najtransparentnejší. Uviedla to ministerka školstva SR Martina Lubyová (nominantka SNS) po stretnutí s eurokomisárkou pre regionálnu politiku Corinou Cretuovou.

Slováci budú môcť od budúceho roka študovať na prestížnej univerzite v Berkeley
22. septembra (TASR) - Už od budúceho kalendárneho roka budú môcť slovenskí doktorandi alebo mladí vedeckí pracovníci zo Žilinskej univerzity študovať na jednej z najprestížnejších verejných škôl na svete - na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Memorandum o porozumení, ktoré to umožňuje podpísali podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR Peter Pellegrini (Smer-SD), prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity Jozef Ristvej a dekan Fakulty strojárstva Kalifornskej univerzity Shankar Sastry.

Na Slovensku je aktuálne 39 osôb monitorovaných elektronickým náramkom
24. septembra (TASR) – Na Slovensku je aktuálne 39 osôb monitorovaných elektronickým náramkom. Okrem toho sa elektronický monitoring využíva v pilotnej forme aj v slovenských väzniciach na pracoviskách, kde je takýmto spôsobom monitorovaných do 150 odsúdených. TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk