2.10.2017
ID: 3831upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Historicky prvými hromadnými výberovými konaniami bude slovenská justícia vyberať celkom 125 kandidátov na budúcich sudcov. Súdnej rade to 25. septembra oznámila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka Mostu-Híd). Rada informáciu prerokovala s tým, že k nej nemala pripomienku.

Vláda

Slovenskí občania nebudú po odchode Británie z EÚ poškodení
26. septembra (TASR) - Slovenskí občania nebudú po odchode Veľkej Británie z Európskej únie poškodení. Uviedol to premiér Robert Fico po stretnutí s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom v Bratislave.

Vláda aktualizovala vojenské zastúpenie Slovenska v NATO

27. septembra (TASR) – Vojenské zastúpenie Slovenska v orgánoch a vojenských štruktúrach NATO bude širšie. Vláda schválila ďalšie nové posty, slovenskí vojenskí dôstojníci budú pôsobiť v Poľsku a Lotyšsku. Celkové mandátové počty príslušníkov Ozbrojených síl SR vo vojenskom zastúpení mimo územia Slovenska sa nezvyšujú.

Podpredsedníčkou Správnej rady ÚDZS bude Martina Malá

27. septembra (TASR) - Správna rada Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude mať iné personálne obsadenie. Návrh ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) na jej nových členov schválila vláda.

Limit výdavkov Envirofondu sa pre požiadavky obcí zvýši o 700.000 eur

27. septembra (TASR) - Limit výdavkov Environmentálneho fondu na tento rok sa pre požiadavky obcí zvýši o 700.000 eur. Návrh envirorezortu odsúhlasila vláda.

Na výskum a inovácie pôjde z eurofondov menej
27. septembra (TASR) - Vláda odsúhlasila zmenu operačného programu Výskum a inovácie na programové obdobie 2014 – 2020. Celková alokácia sa tak zníži o 35,7 milióna eur. Dôvodom je rozhodnutie Európskej komisie o znížení finančnej obálky SR pre politiku súdržnosti pre dobré ekonomické výsledky Slovenska.

P. Plavčan bude na ministerstve ako poradca pôsobiť do konca roku
27. septembra (TASR) - Bývalý minister školstva Peter Plavčan ostane v rezorte ako poradca pôsobiť do konca tohto roku. Po rokovaní vlády to potvrdila jeho nástupkyňa Martina Lubyová (nominantka SNS).


NRSR

Nový riaditeľ TASR V. Puchala predstavil poslancom budúcnosť agentúry
26. septembra (TASR) – Agentúra TASR chce lepšie preniknúť do slovenských regiónov. Taký je jeden z plánov nového generálneho riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie Vladimíra Puchalu, ktoré predstavil členom Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Poslanci prerokovali a zobrali na vedomie jeho správu o činnosti TASR za prvý polrok roku 2017.


Prezident

Víťazstvo A. Merkelovej je dôležitý výsledok pre stabilitu v Európe

25. septembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska zagratuloval nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu vo voľbách. "Je to dôležitý výsledok pre stabilitu a bezpečnosť v Európe," povedal prezident.

Prezident dal zelenú transformácii ústavov SAV na verejné inštitúcie
28. septembra (TASR) - Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zmenia na verejné inštitúcie, upraví sa aj ich financovanie. Umožní to zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý prezident SR Andrej Kiska podpísal.

Prezident odobril vyššie príspevky účastníkom národného boja za oslobodenie
28. septembra (TASR) - Účastníci národného boja za oslobodenie a vdovy a vdovci po týchto osobách dostanú vyššie príspevky. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal novelu zákona o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách z dielne poslancov SNS Antona Hrnka, Jaroslava Pašku a Tibora Bernaťáka a poslanca Smeru-SD Dušana Čaploviča.

Prezident odobril zmeny v používaní finančnej náhrady za výrub drevín

28. septembra (TASR) – Finančnú náhradu za výrub drevín budú môcť obce použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na ich území. Po novom ich budú môcť použiť napríklad na terénny prieskum či na zelené parky a strechy. Umožní to zákon, ktorý podpísal prezident Andrej Kiska.


Ostatné

V prvých hromadných výberových konaniach sa bude vyberať 125 sudcov

25. septembra (TASR) – Historicky prvými hromadnými výberovými konaniami bude slovenská justícia vyberať celkom 125 kandidátov na budúcich sudcov. Súdnej rade to dnes oznámila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka Mostu-Híd). Rada informáciu prerokovala s tým, že k nej nemala pripomienku.

Krajiny V4 chcú posilniť váhu národných parlamentov v rámci politiky EÚ

25. septembra (TASR) - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) chcú dosiahnuť posilnenie váhy národných parlamentov v rámci politiky Európskej únie. Vyplýva to zo záverečného uznesenia schôdzky parlamentných výborov pre európske záležitosti krajín V4 v maďarskom mestečku Sárospatak v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe.

Prvý hromadný výber sudcov sa uskutoční 27. novembra
26. septembra (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková vyhlásila historicky prvé hromadné výberové konanie na funkciu sudcu. Jeho termín určila na 27. novembra. Vo všetkých slovenských krajoch sa uskutoční jeho písomná časť jednotne v tento deň so začiatkom o 8.30 h. Vyhlásenie hromadného výberu oznámila Súdna rada prostredníctvom tlačovej správy.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk