18.12.2017
ID: 3917upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Predsedovia vyšších územných celkov (VÚC), starostovia aj primátori budú môcť naďalej vykonávať aj funkciu poslanca NR SR. Plénum NR SR v utorok 12.12. nepodporilo novelu Ústavy SR od predstaviteľov SaS, ktorí chceli zakázať kumuláciu exekutívnych funkcií v samospráve, ako aj štatutárnych funkcií vo verejnoprávnych inštitúciách s mandátom poslanca NR SR.

Vláda

MZ SR chce zabrániť špekuláciám s cenami špeciálneho zdravotníckeho materiálu

12. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva chce zabrániť umelému zvyšovaniu cien špeciálneho zdravotníckeho materiálu (ŠZM). V kategorizačnom zozname, v ktorom sú tie hradené z verejného zdravotného poistenia, majú byť preto po novom iba tie, ktoré sa na Slovensku aj naozaj používajú.

Bratislave sa venuje veľká pozornosť, rieši sa aj envirozáťaž v Ružinove

12. decembra (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR venuje veľkú pozornosť Bratislave nielen pri odstraňovaní environmentálnych záťaží, ale aj pri aktivitách, ktoré zásadným spôsobom tvoria charakter hlavného mesta. Envirorezort tvrdí, že je aj aktívny pri riešení sanácie chemickej skládky z bývalých závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni a rovnako aktívne participuje aj na sanácii zrútenia skalného podložia na Devínskej ceste, na riešení opravy cesty na dunajskej hrádzi či sanácie skládky v Ružinove.

Bratislava získa 13 miliónov eur na opravu ciest
13. decembra (TASR) – Bratislava dostane od štátu 13 miliónov eur na opravu komunikácii. V stredu to odsúhlasila vláda. Magistrát dostane z tejto sumy dotáciu 10 miliónov eur, mestská časť Staré Mesto jeden milión eur a dva milióny eur jej schválili ako návratnú finančnú výpomoc. Štát zároveň chce riešiť nutné opravy historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) a taktiež rozvoj ďalších expozícií múzea moderného umenia Danubiana v Bratislave.

Na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy sa realizujú viaceré opatrenia
13. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia prijíma podľa svojho hovorcu Tomáša Ferenčáka rôzne druhy opatrení s cieľom minimalizovať na Slovensku nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Na opatrenia smerujú peniaze z eurofondov či Environmentálneho fondu, do financovania sa zapája aj súkromný sektor.

Slovensko sa pripravuje na prvé integrované sčítanie obyvateľstva
13. decembra (TASR) – V roku 2012 sa na Slovensku uskutoční prvé integrované sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB), ktoré nahradí doterajšie tradičné sčítanie. Predpokladá to legislatívny zámer zákona, ktorý na návrh Štatistického úradu SR schválila vláda.

Odmeny obvinených a odsúdených za prácu za zvýšia

13. decembra (TASR) – Odmena za prácu pre obvinených a odsúdených sa zvýši. Vláda v stredu schválila valorizáciu ich pracovných taríf, tie sa od začiatku roka 2018 zvýšia o desať percent.

Zmenou prejde financovanie škôl s vyučovaním v jazyku národnostnej menšiny
13. decembra (TASR) – Skvalitnenie prideľovania normatívnych príspevkov zriaďovateľom škôl a školských zariadení určených na účely osobných i prevádzkových nákladov je cieľom doplneného nariadenia vlády SR, ktoré predložila v stredu na vláde ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Vláda návrh schválila.

Vláda schválila prítomnosť zahraničných vojakov na území Slovenska
13. decembra (TASR) – Príslušníci ozbrojených síl členských krajín NATO absolvujú v prvom polroku 2018 na Slovensku celkom 26 vojenských cvičení. S ich prítomnosťou na území Slovenskej republiky vyslovila v stredu súhlas vláda, ktorá zároveň odobrila vyslanie slovenských vojakov na zahraničné vojenské cvičenia.

Do Audiovizuálneho fondu pôjde z SPP finančný príspevok 1,5 mil. eur
13. decembra (TASR) - Do Audiovizuálneho fondu pôjde zo zdrojov spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s., (SPP) príspevok 1,5 milióna eur. Schválil to v stredu na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) SR vládny kabinet.

V ÚŠP vznikne oddelenie extrémistickej kriminality
13. decembra (TASR) – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa personálne posilní. Rozhodla o tom v stredu vláda, ktorá schválila návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na zvýšenie počtu osôb určených na plnenie jeho úloh.

MŽP SR zverejnilo prvú verziu envirostratégie Slovenska do roku 2030
14. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo prvý návrh Stratégie environmentálnej politiky SR do roku 2030. Dokument má priniesť systémové riešenia pre najväčšie environmentálne výzvy Slovenska, akými sú kvalita ovzdušia, odpady a lesy. Envirostratégiu 2030 pripravil Inštitút environmentálnej politiky MŽP SR na základe podnetov od 160 odborníkov a takmer 800 námetov od verejnosti.


NRSR

Zákony vplývajúce na podnikateľov majú byť účinné len od dvoch dátumov

12. decembra (TASR) - Všetky návrhy zákonov, ktoré majú vplyv na podnikateľské prostredie, by mali obligatórne nadobúdať účinnosť výlučne v dvoch termínoch v roku. Týmito dátumami by mali byť 1. január, resp. 1. júl. V novele zákona o tvorbe právnych predpisov to navrhujú opoziční poslanci z OĽaNO. O právnej norme parlament diskutuje v úvode deviateho rokovacieho dňa 23. schôdze NR SR.

Podmienky politickej reklamy a diskusií sa zjednocovať nebudú

12. decembra (TASR) - Zákon o volebnej kampani sa meniť nebude. Plénum NR SR v utorok nepodporilo novelu tejto právnej normy, ktorou chcel Jozef Viskupič (OĽaNO) umožniť vysielanie politickej reklamy aj počas volieb do orgánov územnej samosprávy tak, ako je to v súčasnosti možné v prípade volieb do NR SR a Európskeho parlamentu či pri voľbe prezidenta SR.

Ústava sa meniť nebude, šéfovia VÚC a starostovia môžu byť aj poslancami
12. decembra (TASR) - Predsedovia vyšších územných celkov (VÚC), starostovia aj primátori budú môcť naďalej vykonávať aj funkciu poslanca NR SR. Plénum NR SR v utorok nepodporilo novelu Ústavy SR od predstaviteľov SaS, ktorí chceli zakázať kumuláciu exekutívnych funkcií v samospráve, ako aj štatutárnych funkcií vo verejnoprávnych inštitúciách s mandátom poslanca NR SR.

Prísnejšie postihovanie sprejerstva plénom neprešlo

12. decembra (TASR) - Odstrániť nejednoznačnosť Trestného zákona v otázke naplnenia skutkovej podstaty trestného činu tzv. sprejerstva bolo cieľom novely zákona od poslancov SaS, ktorá dnes v pléne NR SR nezískala podporu. Predkladatelia chceli, aby páchatelia boli trestne postihovaní aj za škodu nižšiu ako 266 eur, teda v akomkoľvek prípade.

Zámer opozície posilniť demokraciu v činnosti samospráv neprešiel
12. decembra (TASR) - Prehĺbiť demokratické prvky v činnosti samosprávy, posilniť postavenie občianskej verejnosti vo vzťahu k samospráve, dosiahnuť vyváženejší vzťah medzi starostami a obecnými zastupiteľstvami, posilniť postavenie hlavných kontrolórov a zefektívniť kontrolu verejných funkcionárov. To boli ciele rozsiahleho návrhu novely zákona o obecnom zriadení z dielne poslancov SaS, OĽaNO a zo skupiny nezaradených, ktoré väčšina pléna NR SR nepodporila.

Plénum nezvolilo ani jedného kandidáta na člena Regulačnej rady
12. decembra (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR nezvolili pri utorkovom tajnom hlasovaní ani jedného kandidáta na člena Regulačnej rady. Vyberali si z troch navrhnutých - Ľubomíra Blaška, Milana Jarása a Jozefa Mihalčina.

Nového člena Súdnej rady SR poslanci nezvolili, bude nová voľba
12. decembra (TASR) - Poslancom Národnej rady SR sa v utorkovej tajnej voľbe nepodarilo zvoliť nového člena Súdnej rady SR. Jediný kandidát Allan Böhm, ktorého navrhol Ondrej Dostál (SaS), získal od 133 hlasujúcich členov snemovne len 30 hlasov. Nasledovať bude nová voľba, ktorej termín vyhlási predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Parlament schválil rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť na 0,83 % HDP

13. decembra (TASR) - Parlament schválil rozpočet verejnej správy na budúci rok. Zahlasovalo zaň 82 poslancov. Proti bolo 59 zákonodarcov.
Deficit verejných financií má v roku 2018 prvýkrát klesnúť pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má schodok znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.

Nemocnice - neziskovky, v ktorých figuruje štát, budú fungovať po novom
13. decembra (TASR) – Nemocnice, ktoré pôsobia ako neziskovky zriadené či spoluzriadené štátom, budú fungovať po novom. Zmena, ktorú pripravili poslanci Národnej rady Štefan Zelník (SNS) a Tibor Bastrnák (Most-Híd), sa dotkne viacerých menších regionálnych nemocníc aj liečebných ústavov. Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v stredu 111 hlasmi schválili poslanci.


Prezident

A. Kiska vyzval na diskusiu o právach párov rovnakého pohlavia
11. decembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vyzval na diskusiu o právnej ochrane párov rovnakého pohlavia. "Mala by skončiť prijatím konkrétnych opatrení, ktoré by odstránili najväčšie prekážky, s ktorými sa stretávajú," vyhlásil Kiska. Spravil tak po tom, čo v pondelok prijal zástupcov Iniciatívy Inakosť.

Pri Ústavnom súde je na rade vláda a parlament

13. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska ukončil spor ohľadom obsadenia uvoľnených miest sudcov Ústavného súdu SR. Tak reagovala hlava štátu na upozornenie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), že prezident nemôže vymenovať súčasne za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú, pretože obaja kandidáti boli nominovaní na jedno sudcovské miesto.

Prezident menoval za ústavných sudcov M. Duriša, J. Laššákovú a M. Mamojku
14. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska menoval na návrh Národnej rady SR za ústavných sudcov Janu Laššákovú, Mojmíra Mamojku a Miroslava Duriša. Ústavný súd (ÚS) SR bude po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení.

Nepočujúci budú mať možnosť odoslať na tiesňové číslo 112 SMS správu
14. decembra (TASR) - Nepočujúci budú mať od januára možnosť ozvať sa na tiesňové číslo 112 prostredníctvom krátkych textových správ (SMS). Zabezpečiť by sa im tak mal rovnaký prístup k tiesňovým službám. Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.


Ostatné


Aj Slovensko musí riešiť otázku zmeny klímy, pripomína analytička
12. decembra (TASR) - Napriek tomu, že následky zmeny klímy na Slovensku nebudú také závažné ako v mnohých iných krajinách, je podľa analytičky nevyhnutné, aby prispievalo k pozitívnej zmene. "Pokiaľ budú menšie krajiny v týchto iniciatívach pasívne, aktivita veľkých nebude stačiť na predchádzanie zmeny klímy," povedala pre TASR Kristína Petríková z Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) pri ministerstve životného prostredia.

ÚS SR odmietol štyri sťažnosti na novembrové voľby do VÚC
12. decembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR na utorkovom neverejnom zasadnutí pléna rozhodol o štyroch volebných sťažnostiach na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 4. novembra. Sťažnosti sa týkali volieb v Žilinskom, Trenčianskom a Bratislavskom kraji. ÚS v dvoch prípadoch sťažnosti odmietol pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí a v dvoch prípadoch ich odmietol ako zjavne neopodstatnené.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk