3.4.2018
ID: 4040upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

MSSR zverejnilo pravidlá výberu kandidátov pre Európsku prokuratúru. Výber slovenských kandidátov na posty európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora bude mať na starosti Generálna prokuratúra SR. Predpokladá to návrh zákona o zastúpení Slovenskej republiky v orgánoch Európskej prokuratúry, ktorý predložilo do pripomienkového konania ministerstvo spravodlivosti. Ide o posledný legislatívny krok ministerstva pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

Vláda

Jednou z priorít rezortu MZVaEZ ostáva proeurópska a proatlantická orientácia
26. marca (TASR) - Rezort diplomacie chce v novej vláde aj naďalej pružne reagovať na zahraničné príležitosti a výzvy a zachovávať kontinuitu v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Prioritou je aj prebiehajúce predsedníctvo Valného zhromaždenia OSN a príprava na predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Pre TASR to potvrdil hovorca rezortu Peter Susko.

V súvislosti s kauzou Skripaľ predvolalo MZVaEZ ruského veľvyslanca v SR
26. marca (TASR) - Slovenský rezort diplomacie sa rozhodol bezodkladne predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať ho o vysvetlenie k prípadu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného v Británii.

SR sa minulý rok zúčastnila 20 aktivít v oblasti medzinárodných kríz
28. marca (TASR) - Slovenskí vojaci, policajti a ďalší experti sa v roku 2017 zúčastnili 20 aktivít v oblasti medzinárodného krízového manažmentu. Najviac z nich vyplývalo z členstva v EÚ a Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ďalšie organizovalo NATO a OSN. Informuje o tom správa, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie.

SR súhlasí s navýšením rozpočtu EÚ, chce však zjednodušiť pravidlá
28. marca (TASR) - Slovensko súhlasí, aby všetky členské štáty prispievali do rozpočtu EÚ viac ako v súčasnosti. Bude sa však zasadzovať o to, aby sa pravidlá pre realizáciu projektov spolufinancovaných z rozpočtu EÚ zjednodušili. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Slovensko povolá veľvyslanca z Ruska domov na konzultácie

28. marca (TASR) - Slovensko povolá svojho veľvyslanca v Rusku domov na konzultácie. Po stredajšom rokovaní vlády to oznámil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Podľa jeho slov ide o vážny diplomatický akt.

MV SR obnoví vyplácanie výsluhových dôchodkov niektorým hasičom
29. marca (TASR) – Ministerstvo vnútra po rokovaniach so Sociálnou poisťovňou rozhodlo, že obnoví vyplácanie výsluhových dôchodkov hasičom, ktorí ukončili služobný pomer v priebehu rokov 2008 až 2010. Tie im budú doplatené aj spätne.

Pacienti s Parkinsonom už nebudú potrebovať výnimku na dôležitý liek
29. marca (TASR) - Pacienti s Parkinsonovou chorobou už nebudú potrebovať takzvanú výnimku na liek Duodopa, bude hradený z verejného zdravotného poistenia, informuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

NRSR

Vláda P. Pellegriniho získala dôveru, podporilo ju 81 poslancov
26. marca (TASR) - Nová vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) má dôveru poslancov Národnej rady SR. Za jej Programové vyhlásenie, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 81 členov snemovne zo 144 prítomných.

Prezident

A. Kiska udelil bývalému nemeckému prezidentovi štátne vyznamenanie
26. marca (TASR) - Slovenský prezident Andrej Kiska v pondelok udelil bývalému nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Spolkovou republikou Nemecko a Slovenskou republikou.

Ostatné

Mimovládky odmietajú tvrdenia o pochybnom financovaní či vplyvu zo zahraničia
26. marca (TASR) - Slovenské mimovládne organizácie (MVO) odmietajú tvrdenia o ich netransparentnom financovaní a vplyvu zahraničia na ich fungovanie. Uvádza to vyše 30 predstaviteľov tretieho sektora v písomnom stanovisku s tým, že sa ohradzujú voči takýmto informáciám zo strany niektorých politikov či konšpiračných médií.

Súdna rada odložila rozhodovanie o etike výrokov sudcu Š. Harabina
6. marca (TASR) – Súdna rada ani na svojom marcovom zasadnutí nerozhodla o tom, či sudca Najvyššieho súdu (NS) Štefan Harabin porušil svojimi výrokmi pravidlá etického správania sa sudcu. Päťčlenná etická komisia zriadená pre tento prípad v decembri minulého roka už pripravila návrh uznesenia, Súdna rada však na pondelkovom zasadnutí o ňom napokon nehlasovala.

Mimovládne organizácie žiadajú reformy polície, prokuratúry a ústavného súdu
28. marca (TASR) – Zriadenie samostatného a nezávislého Policajného zboru, zmena procesu výberu policajného prezidenta, zmena systému voľby kandidátov na ústavných sudcov či uskutočnenie personálnych zmien. To sú opatrenia, ktoré vláde predkladajú viaceré mimovládne organizácie s cieľom prispieť k obnoveniu dôveryhodnosti polície, prokuratúry a ústavného súdu. TASR o tom informoval Juraj Rizman z organizácie Via Iuris.

Ministri obrany CEDC: Stredná Európa je v téme bezpečnosti jednotná

28. marca (TASR) - Krajiny regiónu strednej Európy sú v téme obrany a bezpečnosti jednotné, zaznelo v stredu v Budapešti na rokovaní ministrov obrany krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC).

Doterajšími opatreniami sa nepodarilo dosiahnuť ciele v kvalite ovzdušia
29. marca (TASR) – Slovenská republika v minulosti prijala viacero strategických materiálov súvisiacich s ochranou ovzdušia. Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR ukázala, že v období rokov 2014 - 2016 Slovensku chýbala ucelená stratégia a nebol vypracovaný národný program znižovania emisií základných znečisťujúcich látok do roku 2020 ani do roku 2030. TASR o tom informovala SR hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Pojednávanie v prípade zákazu hazardu v Bratislave odročili na jún
29. marca (TASR) – Krajský súd (KS) v Bratislave vo štvrtok odročil pojednávanie v prípade žaloby, ktorú na mesto podala ešte minulý rok Krajská prokuratúra v Bratislave z dôvodu nesúladu všeobecne záväzného nariadenia o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste so zákonom. Ďalšie pojednávanie v tejto veci sa uskutoční 7. júna tohto roka.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.



© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk