16.4.2018
ID: 4050upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda schválila kandidatúru SR na Predsedníctvo Rady OECD. Slovensko bude kandidovať na Predsedníctvo Rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na ministerskej úrovni (MCM). Preto personálne posilní svoju stálu misiu pri OECD a riadiaci odbor, ktorý pokrýva agendu OECD v ústredí. Zároveň vytvorí medzirezortný orgán, ktorý bude predsedníctvo koordinovať. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Vláda

Použitie chemických zbraní Slovensko kategoricky odsudzuje

10. apríla (TASR) - Údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii poukazuje na urgentnú potrebu, aby Bezpečnostná rada Organizácie spojených národov (BR OSN) obnovila mandát Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Myslí si to slovenský rezort diplomacie, za ktorý sa vyjadril jeho hovorca Peter Susko.

Slovensko kandiduje na predsedníctvo v Rade OECD
11. apríla (TASR) – Slovensko chce byť v roku 2019 krajinou, ktorá na ministerskej úrovni predsedá Rade Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Kandidatúru musí odobriť vláda, ktorá to má v programe stredajšej schôdze. V poradí tretia významná kandidatúra Slovenska za sebou je podľa ministerstva zahraničných vecí potvrdením záujmu byť aktívnou krajinou na medzinárodnej scéne.

Slovensko chce bilaterálnymi dohodami bojovať proti dvojitému zdaneniu
11. apríla (TASR) - Slovenskou prioritou v oblasti bilaterálnych medzinárodných zmlúv je zamedzenie dvojitého zdanenia slovenských podnikateľov aj zahraničných investorov a ochrana investícií v krajinách mimo EÚ. Vyplýva to z materiálu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Slovensko nezaznamenalo za posledné roky nedobrovoľné zmiznutie
11. apríla (TASR) – Od ratifikácie Medzinárodného dohovoru o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím v decembri 2014 nezaznamenalo Slovensko žiaden trestný čin nedobrovoľného zmiznutia. Skonštatovalo to ministerstvo spravodlivosti vo východiskovej správe k tomuto dohovoru, ktorú v stredu schválila vláda.

SR nedostatočne využíva potenciál členstva v medzinárodných organizáciách
11. apríla (TASR) - Slovensko je kapacitne a finančne poddimenzované na to, aby sa plnohodnotne zapojilo do spolupráce v rámci medzinárodných organizácií. Výsledkom je, že sa na mnohých aktivitách podieľa len pasívne. Uvádza sa to v materiáli z dielne slovenského rezortu diplomacie, ktorý v stredu schválila vláda.

Vláda schválila vyslanie slovenských vojakov do zahraničia
11. apríla (TASR) – Vládny kabinet schválil na svojom stredajšom rokovaní vyslanie slovenských vojakov do zahraničia. Ozbrojené sily SR sa od 16. do 25. apríla zúčastnia na vojenskom cvičení v Lipníku nad Bečvou v Českej republike.

Piatim organizáciám vlani odobrali uznanie národného športového zväzu
11. apríla (TASR) – Piatim organizáciám vlani odobrali uznanie národného športového zväzu. Uvádza sa to v Správe z činnosti hlavného kontrolóra športu z roku 2017. Počas stredajšieho rokovania vlády o tom informovala hlavná kontrolórka športu Alica Fisterová. Kabinet vzal správu na vedomie.

Slovensko vlani prehralo 12 sporov na Európskom súde pre ľudské práva
11. apríla (TASR) – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu rozhodol v roku 2017 celkovo v 41 prípadoch týkajúcich sa Slovenska. V 12 rozsudkoch, ktoré zahŕňali celkom 18 sťažností konštatoval, že SR porušila Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informuje o tom zástupkyňa SR pred týmto súdom Marica Pirošíková, jej správu vzala vláda v stredu na vedomie.

V minulom roku bolo obvinených 114 policajtov
11. apríla (TASR) – V uplynulom roku bolo na Slovensku vznesené obvinenie 114 policajtom, čo je o päť obvinení viac ako v roku 2016. V správe o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru (PZ) SR, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda, to uvádza Ministerstvo vnútra (MV) SR. Z dlhodobého hľadiska má podľa rezortu počet obvinených policajtov klesajúcu tendenciu.
 

NRSR

Spomedzi exministrov zatiaľ eviduje poslaneckého asistenta len M. Maďarič
10. apríla (TASR) - Spomedzi bývalých členov vlády, ktorí sa nedávno vrátili do Národnej rady (NR) SR uplatňovať svoj mandát, má poslaneckého asistenta evidovaného len exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). V zákonodarnom zbore mu pomáha jeho exhovorca z rezortu Jozef Bednár za 2078 eur mesačne.
 

Prezident

Krajina bude ekonomicky úspešná, ak investuje do vzdelania
10. apríla (TASR) –  Na to, aby krajina patrila k najvyspelejším ekonomikám sveta, je potrebná investícia do vzdelania, do mladých ľudí a do inovácií. Prezident SR Andrej Kiska tak reagoval na otázku, o čom sa s juhokórejským partnerom Mun Če-inom počas stretnutia rozprávali.
 

Ostatné

Náhodné prideľovanie exekútorov neprinieslo vážnejšie problémy
10. apríla (TASR) – Obavy zo zavedenia náhodného prideľovania súdneho exekútora sa nenaplnili. Po roku účinnosti veľkej novely Exekučného poriadku, ktorú presadila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), to skonštatovala poradenská skupina v oblasti práva a financií HMG Advisory Group. Podľa nej však zvýšený nárok na spôsob výkonu exekučnej činnosti a nové povinnosti súdnych exekútorov prispeli k tomu, že za rok účinnosti novely ukončilo činnosť 26 exekútorov, pričom v roku 2016 to bolo len päť.

Štát naďalej rokuje s Európskou komisiu o DPH pri dopravných projektoch
12. apríla (TASR) - Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu rokuje so zástupcami Európskej komisie, aby DPH pri eurofondových dopravných projektoch v Bratislave a v Košiciach bola naďalej považovaná za oprávnený náklad a bola komisiou preplácaná. Pre TASR to potvrdil samotný úrad. Bratislava totiž môže prísť pre tento nový spôsob účtovania DPH až o 76 miliónov eur. Košice už museli vrátiť 14,5 milióna eur.

Slováci podali vlani 702 sťažností na súdnych exekútorov,opodstatnená bola jedna
13. apríla (TASR) – Na činnosť súdnych exekútorov podali vlani Slováci 702 sťažností. Z nich bola podľa Slovenskej komory exekútorov (SKE) opodstatnená len jedna, ktorá sa skončila návrhom na disciplinárne konanie daného exekútora. Ďalších jedenásť bolo vyhodnotených ako čiastočne opodstatnených a komora ich vyriešila upozornením.

 

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.



© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk