30.4.2018
ID: 4064upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prioritou v najbližšom období bude zamestnanosť a znižovanie byrokracie. nižovanie nezamestnanosti, budovanie kapacít zariadení starostlivosti o deti do troch rokov, či zníženie administratívnej záťaže podnikateľov. Toto sú niektoré ciele, ktoré si na najbližšie dva roky stanovila vláda vo svojom Národnom programe reforiem. Materiál v stredu schválil kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Vláda
 
Ministerkou vnútra bude D. Saková, prezident A. Kiska si ju pozval do paláca
24. apríla (TASR) - Novou ministerkou vnútra bude štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková, ktorú nominuje Smer-SD. V utorok popoludní ju prijme prezident SR Andrej Kiska. Potvrdil to Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Minister obrany P. Gajdoš nariadil kontrolu všetkých náhradných leteckých dielov
24. apríla (TASR) – Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nariadil vykonať celkovú kontrolu náhradných dielov pre armádne vrtuľníky a lietadlá v skladových zásobách všetkých leteckých základní. V utorok o tom informoval členov Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Kontrola sa uskutoční v súvislosti s dočasným pozastavením prevádzky vrtuľníkov Mi-17, ku ktorému došlo 22. februára 2018.

Slovensko potrebuje razantnejšie zlepšovať svoje podnikateľské prostredie
25. apríla (TASR) – Ak chce Slovensko dosiahnuť viditeľné zlepšenie v rámci medzinárodných hodnotení kvality podnikateľského prostredia, potrebuje ho zlepšovať výraznejšie a razantnejšie. V Správe o stave podnikateľského prostredia v SR, ktorú v stredu prerokuje vláda, to konštatuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pod vedením Petra Žigu (Smer-SD). Podľa rezortu sú potrebné zvýšený záujem riešiť podnikateľské prostredie systémovo a aktívny prístup ústredných orgánov štátnej správy.

Slovensko vyšle vojakov do Lotyšska
25. apríla (TASR) – Vláda SR v stredu odsúhlasila vyslanie maximálne 152 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky na územie Lotyšskej republiky. Slovenskí vojaci budú pod velením Kanady s možnosťou nasadenia aj na území Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky na základe spolupráce s ich ozbrojenými silami a ozbrojenými silami iných členských krajín NATO.

Vláda schválila povýšenie plukovníka J. Štefanku do generálskej hodnosti
25. apríla (TASR) – Ozbrojené sily SR budú mať ďalšieho generála. Vláda v stredu schválila vymenovanie plukovníka Juraja Štefanku do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) predložil tiež návrh na povýšenie možného budúceho náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Daniela Zmeka do vojenskej hodnosti generálporučíka.

Vláda odvolala D. Sakovú z postu štátnej tajomníčky ministerstva vnútra
25. apríla (TASR) – Denisa Saková končí vo funkcii štátnej tajomníčky ministerstva vnútra. V stredu ju na návrh premiéra a zastupujúceho ministra vnútra Petra Pellegriniho (Smer-SD) odvolala vláda.

Prioritou v najbližšom období bude zamestnanosť a znižovanie byrokracie
25. apríla (TASR) - Znižovanie nezamestnanosti, budovanie kapacít zariadení starostlivosti o deti do troch rokov, či zníženie administratívnej záťaže podnikateľov. Toto sú niektoré ciele, ktoré si na najbližšie dva roky stanovila vláda vo svojom Národnom programe reforiem. Materiál v stredu schválil kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Inklúziu marginalizovaných rómskych komunít podporia národné projekty
25. apríla (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) a jeho úrad sa v roku 2017 venoval rozbehu štyroch národných projektov, realizujúcich opatrenia zamerané na začlenenie marginalizovaných rómskych komunít do majoritnej spoločnosti. Vyplýva to zo správy o činnosti splnomocnenca a jeho úradu v minulom roku, ktorú v stredu zobrala vláda na vedomie.

Záujemcovia o dobrovoľnú vojenskú prípravu sa môžu hlásiť do 4. mája
26. apríla (TASR) - Záujemcovia o dobrovoľnú vojenskú prípravu sa môžu hlásiť do 4. mája. Tohtoročný výcvik je naplánovaný na 2. júla až 14. septembra. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany (MO) Danka Capáková.

Prípravy štandardov pokračujú, aktuálne je ich schválených 104
27. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s odborníkmi pokračuje na tvorbe štandardných preventívnych, diagnostických a terapeutických postupov. V súčasnosti je ich schválených 104, pracuje sa na vývoji ďalšej stovky.


Prezident

Prezident nie je spokojný so Sakovej nomináciou,hovorí o premrhanej príležitosti
24. apríla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska nie je spokojný s nomináciou Denisy Sakovej na post ministerky vnútra. Vymenovať ju však musí. Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Facebook, tiež hovorí o premrhanej príležitosti.

Prezident SR A. Kiska vymenoval za ministerku vnútra Denisu Sakovú

26. apríla (TASR) - Novou ministerkou vnútra sa stala doterajšia štátna tajomníčka tohto rezortu Denisa Saková. Vo štvrtok ju do funkcie vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Sakovú navrhol za ministerku vládny Smer-SD, ktorému podľa koaličnej zmluvy patrí rezort vnútra. Post ministra vnútra sa uvoľnil po tom, čo odstúpil Tomáš Drucker, rezort dočasne viedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Drucker rezignoval, keď sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara.

A.Kiska vymenoval Daniela Zmeka za náčelníka Generálneho štábu OS SR
26. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval vo štvrtok Daniela Zmeka za náčelníka Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR. V stredu (25.4.) túto nomináciu schválila vláda. Vo funkcii nahradí Milana Maxima.


Ostatné

V jarnom hromadnom výbere sa o 95 miest sudcov uchádza 262 právnikov
24. apríla (TASR) – O celkom 95 miest sudcov okresných súdov sa v jarnom hromadnom výberovom konaní zaujíma 262 právnikov. Vyplýva to z údajov Súdnej rady, ktorá zosumarizovala žiadosti, ktoré zaslali uchádzači na jednotlivé krajské súdy.
 
Bývalý šéf GP SR D. Trnka zostáva naďalej prokurátorom
24. apríla (TASR) – Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka zostáva naďalej prokurátorom. Krajský súd v Bratislave v utorok zrušil rozhodnutie disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry (GP) SR a vec vrátil na ďalšie konanie. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov bolo protiústavné
25. apríla (TASR) – Zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov pre rok 2017 nebolo v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk