4.6.2018
ID: 4095upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Návrh vládnej koalície na zmenu voľby ústavných sudcov, ktorý predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) je podpriemerným riešením. Po stretnutí s iniciátormi výzvy za reformu Ústavného súdu SR to v utorok nepriamo opakovane naznačil prezident SR Andrej Kiska. Podľa neho by bolo vhodné, aby poslanci parlamentu využili návrh 38 známych slovenských právnikov, pretože otvára priestor na dobré riešenie.

Vláda

Ministerka Kalavská odmieta zlyhanie systému ambulantných pohotovostí

29. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) odmieta, že by rezort nedokázal zabezpečiť fungovanie ambulantných lekárskych pohotovostí. Rovnako nesúhlasí, že by o ich prevádzkovanie nebol záujem. Reagovala tak na utorkovú kritiku liberálov, podľa ktorých systém pohotovostí zlyhal.
 
MZ SR chce na vybudovanie celonárodnej biobanky získať prostriedky z EÚ

29. mája (TASR) – Na Slovensku je niekoľko zariadení, ktoré plnia úlohu lokálnej biobanky. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR by však chcelo vybudovať celonárodnú biobanku, ktorá by zhromažďovala materiál z celého Slovenska. Uviedol to štátny tajomník rezortu Stanislav Špánik v utorok na podujatí Life Science Innovation Day v Bratislave. Zároveň dodal, že ministerstvo chce na tento projekt získať finančné prostriedky z Európskej únie (EÚ).

Modernizácia 35 bojových vozidiel pechoty bude stáť vyše 45 miliónov eur bez DPH
29. mája (TASR) – Modernizácia Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky je prioritou pre pozemné sily, ktoré boli z dlhodobého hľadiska do určitej miery zanedbávané. Počas odovzdávania zmodernizovaných bojových vozidiel pechoty (BVP) to v utorok v Dubnici nad Váhom povedal minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).

Ministerka vnútra D. Saková vymenovala za policajného prezidenta M. Lučanského
30. mája (TASR) - Policajný zbor SR povedie Milan Lučanský. Doterajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra vymenovala v stredu do funkcie policajného prezidenta ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), ujme sa jej od 1. júna. Nahradí Tibora Gašpara, ktorý skončí na čele polície vo štvrtok (31.5.).

Envirorezort víta návrh Európskej komisie zakázať niektoré plastové výrobky
31. mája (TASR) - Návrh Európskej komisie zameraný na desať druhov jednorazových plastových výrobkov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oceánoch, envirorezort víta. Pre TASR to povedal Michal Lukáč z odboru komunikácie rezortu. Na konkrétne kroky alebo návrhy opatrení je však podľa jeho slov priskoro. "Je to téma na dlhšiu odbornú diskusiu," konštatuje.

Prezident

Prezident tvrdí, že koaličný návrh voľby sudcov ÚS SR je podpriemerným riešením
29. mája (TASR) – Návrh vládnej koalície na zmenu voľby ústavných sudcov, ktorý predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) je podpriemerným riešením. Po stretnutí s iniciátormi výzvy za reformu Ústavného súdu SR to v utorok nepriamo opakovane naznačil prezident SR Andrej Kiska. Podľa neho by bolo vhodné, aby poslanci parlamentu využili návrh 38 známych slovenských právnikov, pretože otvára priestor na dobré riešenie.

A. Kiska tvrdí, že sa s ním D. Saková o mene nového prezidenta PZ neradila
30. mája (TASR) – Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) sa s prezidentom SR Andrejom Kiskom neradila v otázke nového vedenia Policajného zboru (PZ) SR. Uviedol to Kiska po stretnutí so študentmi na jednom z bratislavských gymnázií.

Prezident odobril novú trestnoprávnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu

30. mája (TASR) - Slovensko bude mať novú trestnoprávnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu. Zmeny v Trestnom zákone odobril svojím podpisom prezident SR Andrej Kiska. Novela preberá okrem iného európske pravidlá týkajúce sa procesných záruk pre deti, ktoré sú podozrivé či obvinené v trestnom konaní. Z ich výsluchu sa má z dôvodu zabezpečenia ochrany vyhotovovať obrazovo-zvukový záznam.

Prezident SR Andrej Kiska menoval za podpredsedníčku NS J. Urbancovú
31. mája (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval vo štvrtok Jarmilu Urbancovú za podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR. Urbancová bude na tomto poste pokračovať druhé funkčné obdobie, začne 7. júna.

Ostatné

Advokátka Z. Čaputová bude kandidovať na prezidentku SR
29. mája (TASR) – Advokátka, dlhoročná občianska aktivistka a v súčasnosti podpredsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Zuzana Čaputová sa zapojí do boja o Prezidentský palác v budúcoročných prezidentských voľbách. Oznámila to na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Slovensku podľa nej treba vrátiť férovosť, slušnosť a vytvoriť podmienky na dôstojný život.

Na obnovu a vybavenie UNB ide 30 miliónov eur
29. mája (TASR) - Na obnovu a rekonštrukciu priestorov Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) ide 15 miliónov eur, rovnaká čiastka je vyčlenená na prístrojové vybavenie nemocnice. Uviedla to v utorok po prehliadke nemocničných priestorov ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Slovenskí vedci sú súčasťou prestížneho medzinárodného projektu
29. mája (TASR) - Ústav polymérov Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stal súčasťou medzinárodného projektu NANO2DAY. Vedci budú v projekte systematicky skúmať nanokompozity pre elektroniku, pokročilé konštrukčné komponenty a aplikácie v leteckom priemysle.

Slovenské súdy budú zverejňovať rozsudky aj pojednávania tak ako doteraz
29. mája (TASR) - Slovenské súdy budú zverejňovať súdne rozsudky na webových stránkach spravovaných Ministerstvom spravodlivosti SR (MS SR) naďalej tak, ako boli zverejňované doteraz. MS SR bude v súvislosti s novým nariadením Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR) postupovať na základe osobitných predpisov a vyhlášok rezortu spravodlivosti SR. Informovala v utorok TASR hovorkyňa MS SR Zuzana Drobová.

Na Slovensku je veľa startupov z oblasti biotechnológií a biomedicíny

29. mája (TASR) – Na Slovensku je veľa startupov z oblasti biotechnológií a biomedicíny. Tieto spoločnosti mali možnosť predstaviť svoje nápady na podujatí Life Science Innovation Day, ktoré sa konalo v utorok vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave za podpory Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Uviedol to Guido Glania, výkonný člen predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK), ktorá podujatie organizovala.

ÚS SR posúdi ústavnosť odmeňovania vo verejnej správe
30. mája (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu prijal na ďalšie konanie podnet na posúdenie ústavnosti časti zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Skupina opozičných poslancov NR SR, ktorá ho podala, je presvedčená, že platové tabuľky vo verejnej správe, ktorých časť je pod úrovňou minimálnej mzdy, sú v rozpore s ústavou.

Sme rodina pošle do boja o prezidentský palác Milana Krajniaka
31. mája (TASR) - Kandidátom hnutia Sme rodina v budúcoročných prezidentských voľbách bude poslanec Milan Krajniak. Oznámili to na štvrtkovej tlačovej konferencii predstavitelia Sme rodina.

Marian Kotleba ohlásil kandidatúru na prezidenta, bude zbierať podpisy občanov
31. mája (TASR) – Predseda ĽSNS a poslanec Národnej rady (NR) SR Marian Kotleba ohlásil vo štvrtok svoju kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách. Oznámil to na tlačovej konferencii v sídle strany v Banskej Bystrici.

O post prezidenta sa chce uchádzať aj Oskar Fegyveres
31. mája (TASR) - Prezidentom SR by chcel byť aj Oskar Fegyveres, svedok únosu Michala Kováča mladšieho. Informuje o tom portál Noviny.sk s tým, že Fegyveres začína zbierať podpisy občanov. Aby mohol kandidovať, potrebuje ich minimálne 15.000.

Problémom súdov sú prieťahy, niektoré konania trvajú už desaťročia

31. mája (TASR) - Najvýraznejším problémom slovenského súdnictva ostávajú aj naďalej prieťahy v súdnom konaní, a to najmä v konaniach pred všeobecnými súdmi. Potvrdili to výsledky monitorovania takýchto prípadov Ústavným súdom (ÚS) SR za roky 2009 až 2017.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk