23.7.2018
ID: 4158upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti zavádza osobitnú úpravu uplatňovania premlčaných nárokov zo spotrebiteľských zmlúv a ich zabezpečenia. Novelu Obchodného zákonníka s týmto obsahom predložilo tento týždeň do medzirezortného pripomienkovania.

Vláda

Envirorezort ide obmedzovať jednorazové plasty, návrh chce mať do konca roka 

14. júla (TASR) - Envirorezort pracuje na zákone, ktorý by mal obmedziť predaj jednorazových plastových výrobkov. V rozhovore pre TASR to povedal jeho šéf László Sólymos (Most-Híd). "Chcel by som, aby sme predbežný návrh mali pripravený do konca roka," priblížil. Ďalšie kroky zatiaľ nechcel konkretizovať.

MV SR plánuje v Policajnom zbore ďalšie personálne zmeny 
16. júla (TASR) – Ministerstvo vnútra SR plánuje vo vedení polície ďalšie personálne zmeny. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Zmeny však zatiaľ neupresnila, ministerstvo bude o nich informovať. 

P. Gajdoš poďakoval švédskej veľvyslankyni za serióznu ponuku na stíhačky 
16. júla (TASR) – Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) v pondelok poďakoval švédskej veľvyslankyni Helen Eduardsovej za serióznu ponuku švédskej vlády na obstaranie stíhacích lietadiel JAS Gripen. Ako ďalej TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, Gajdoš prijal švédsku veľvyslankyňu na pôde ministerstva.

MV SR sa opatreniami snaží zlepšovať situáciu na oddeleniach dokladov 
17. júla (TASR) – Ministerstvo vnútra SR sa snaží prostredníctvom viacerých opatrení zlepšovať situáciu na oddeleniach dokladov. Ako ďalej povedala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), situácia je však každý rok rovnaká a ľudia stoja v radoch.

Premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nebude možné vymáhať 
18. júla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti zavádza osobitnú úpravu uplatňovania premlčaných nárokov zo spotrebiteľských zmlúv a ich zabezpečenia. Novelu Obchodného zákonníka s týmto obsahom predložilo tento týždeň do medzirezortného pripomienkovania.

Gajdoš rokoval s veliteľom Mnohonárodného zboru NATO Sever – Východ 
18. júla (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) rokoval s veliteľom Mnohonárodného zboru NATO Sever – Východ Manfredom Hofmannom. Stretli sa v stredu na pôde rezortu obrany pri príležitosti ukončenia jeho pôsobenia vo funkcii. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková. 

Rezort podporil zdravšie stravovanie žiakov sumou takmer 200.000 eur 
18. júla (TASR) - Finančný príspevok od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na zdravšie stravovanie žiakov dostalo 30 projektov škôl z celého Slovenska. Rezort tak podporil školy v rámci projektu Zdravie na tanieri 2018 sumou takmer 200.000 eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

MV SR plánuje dať v auguste do pripomienkového konania novelu cestného zákona 
19. júla (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje dať začiatkom augusta do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o cestnej premávke. Ako ďalej povedala šéfka rezortu vnútra Denisa Saková (Smer-SD), predtým sa chce stretnúť s odborníkmi, ktorí novelu spracúvali.

NRSR

Najzvedavejším poslancom volebného obdobia je zatiaľ O. Dostál 
15. júla (TASR) - Najzvedavejším poslancom Národnej rady (NR) SR je od marcových volieb v roku 2016 suverénne Ondrej Dostál (SaS). Z údajov dostupných na stránke NR SR vyplýva, že v rámci parlamentného inštitútu Hodina otázok položil Dostál členom vlády zatiaľ 118 otázok. Vlani v lete viedol túto štatistiku Miroslav Beblavý (nezaradený), ktorý je aktuálne so 78 otázkami druhý.


Ostatné 

Spomedzi šéfov parlamentných strán vlani najviac zarobil Andrej Danko 
15. júla (TASR) - Najvyššie finančné príjmy v roku 2017 mal spomedzi predsedov parlamentných strán líder SNS a šéf parlamentu Andrej Danko. Z jeho majetkového priznania vyplýva, že z verejnej funkcie zarobil 30.310 eur, v rámci paušálnych náhrad 16.620 eur a 285.000 eur získal z predaja nehnuteľnosti.

Zastupiteľské úrady v zahraničí vlani Slovákom pomohli v 177.714 prípadoch 
16. júla (TASR) - Zastupiteľské úrady môžu Slovákom v zahraničí napríklad vydávať cestovné doklady, poskytovať informácie o právnych službách a zdravotnej starostlivosti alebo v prípade úmrtia informovať najbližších príbuzných. V roku 2017 konzulárnu pomoc poskytli 177.714-krát, čo je najviac za posledných päť rokov. Najväčšiu časť pomoci podľa výročnej správy rezortu diplomacie tvorili odpovede na emailové žiadosti o poskytnutie informácii. Pracovníci zastupiteľstiev ich napísali takmer 80.000.

Úrad vlády SR opäť spúšťa obľúbenú súťaž videospotov pre študentov stredných a vysokých škôl
16. júla (TASR) - Študenti, ktorých baví zachytávať kamerou zaujímavé dianie či objekty svojím originálnym pohľadom aj spracovaním a ktorí si všímajú svoje okolie a jeho zmenu k lepšiemu vďaka eurofondom, majú šancu opäť ukázať svoj talent, ale aj vynovený región či školu, kde žijú či študujú.

Došlo k pomerne veľkému počtu pochybení vo veciach farmárov 
16. júla (TASR) – Z celkovo preskúmaných 36 spisov vo veciach farmárov boli zistené pochybenia v desiatich. V deviatich prípadoch dala Generálna prokuratúra (GP) SR pokyn na začatie trestného stíhania. Výsledky preskúmania trestných vecí týkajúcich sa samostatne hospodáriacich roľníkov v pondelok predstavil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Niektoré ambulancie sa nedohodli na nových zmluvách so VšZP 
18. júla (TASR) – Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý zastupuje stovky ambulancií, sa nedohodol so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na úprave zmlúv k 1. júlu. Podľa ZAP nedošlo k dohode o nových zmluvných a cenových podmienkach najmä preto, že štátna poisťovňa nereflektuje na dlhodobé podfinancovanie sektora.

Zamestnanci SAV sú pre transformáciu v právnom vákuu, tvrdia tamojšie odbory 
18. júla (TASR) - Zamestnanci Slovenskej akadémie vied (SAV) sa od 1. júla nachádzajú v právnom vákuu, čo je spôsobené komplikáciami pri transformácii jednotlivých ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie (VVI). Po mimoriadnom zasadnutí odborového zväzu pracovníkov SAV to na tlačovej konferencii uviedol jeho predseda Andrej Rusnák. Podľa odborov bolo zamestnancom SAV sľúbené, že si prechod na VVI nikto ani nevšimne. Všimli si to však, a teraz kladú otázky.

Štyri súdy majú stanovenú dĺžku konania, projekt sa môže rozšíriť na všetky 
18. júla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti stanovilo štyrom vybraným okresným súdom, ako dlho môže trvať ich konanie. Pri rodinnoprávnej agende by nemali rozhodovať o konkrétnom spise dlhšie ako šesť mesiacov, v trestných veciach 12 mesiacov a v prípade civilných sporov bola primeraná dĺžka konania stanovená na 20 mesiacov. V stredu o tom informovala štátna tajomníčka ministerstva Mária Kolíková.

Slovensko dostalo od eurokomisie štyri formálne výzvy za porušenie práva EÚ 
19. júla (TASR) - Európska komisia (EK) zverejnila vo štvrtok pravidelný mesačný súbor rozhodnutí o prípadoch porušenia legislatívy EÚ. Slovensko dostalo od exekutívy EÚ štyri formálne výzvy, na ktoré musí zareagovať.

Medzi hlavné úlohy predsedníctva SR v OBSE patrí riešenie konfliktu na Ukrajine 
19. júla (TASR) - Je nevyhnutné, aby malo Slovensko v rámci svojho nadchádzajúceho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ako jednu z kľúčových priorít Ukrajinu. Pre TASR to vo Viedni povedal slovenský diplomat a šéf Centra OBSE pre prevenciu konfliktov Marcel Peško.

Ústavný súd priznal v 1. polroku pre prieťahy odškodné vo výške 301.750 eur 
20. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku tohto roka vyslovil v 144 nálezoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Zároveň priznal sťažovateľom v 136 nálezoch primerané finančné zadosťučinenie v celkovej sume 301.750 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk