15.10.2018
ID: 4256upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodli na tom, že Európska únia (EÚ) je úžasným projektom a treba ho obhajovať. Povedal to po skončení sa dvojdňového samitu na Štrbskom Plese slovenský prezident Andrej Kiska. Zároveň však konštatoval, že odmietajú akékoľvek delenie krajín EÚ na dvojrýchlostné.

Vláda 

Ministerka D. Saková ocenila policajtov, ktorí vyšetrovali vraždu novinára 

8. októbra (TASR) - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ocenila policajtov a policajtky, ktorí pracovali na objasnení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Troch mimoriadne povýšili, ostatní dostali finančné odmeny. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

MZ chce lepšiu zdravotnú starostlivosť v regiónoch, dá na to 28,37 mil.eur 

9. októbra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zverejnilo výzvu na predkladanie projektov za cieľom budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti (IZS). Vyčlenilo na to finančné prostriedky vo výške 28,37 milióna eur. Cieľom výzvy je zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v regiónoch. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Zvýšenie rozpočtu súvisí s historicky najväčšou modernizáciou armády 

9. októbra (TASR) - Zvýšenie rozpočtu pre Ministerstvo obrany (MO) SR súvisí predovšetkým s historicky najväčšou reálnou modernizáciou Ozbrojených síl (OS) SR. V reakcii na návrh štátneho rozpočtu na rok 2019 to pre TASR uviedla hovorkyňa MO Danka Capáková.

Prvý elektronický zber údajov na financovanie škôl dopadol podľa MŠVVaŠ úspešne 

9. októbra (TASR) - Prvý elektronický zber údajov na financovanie škôl dopadol podľa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR úspešne. Od 15. do 30. septembra prebiehal na Slovensku prvýkrát oficiálny zber údajov zo škôl a školských zariadení na účely financovania elektronicky prostredníctvom Rezortného informačného systému (RIS). Svoju povinnosť zaslať informácie o žiakoch a zamestnancoch si splnilo 99,7 percenta vzdelávacích zariadení, TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Problémy zdravotníctva nielen vnímame, ale aj riešime 

9. októbra (TASR) - Rezort zdravotníctva veľmi pozorne vníma problémy slovenského zdravotníctva a postupne ich rieši. Uvedomuje si aj personálne otázky týkajúce sa ambulantného sektora. Preto sa pri vyjednávaniach s rezortom financií snažil zabezpečiť prostriedky aj na zvýšenie miezd sestier a stredného zdravotného personálu v ambulanciách. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Modernizácia a rekonštrukcia Justičného paláca stáli viac ako 23 miliónov 

9. októbra (TASR) - Rekonštrukcia Justičného paláca stála viac ako 23 miliónov eur a trvala 39 mesiacov. Hlavnými dôvodmi rozsiahlej rekonštrukcie Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVT) a Ústavu na výkon väzby (ÚVV) na Chorvátskej ulici v Bratislave boli zlý technický stav, zastarané technológie, nedostatočné priestorové podmienky. Informoval o tom minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaných priestorov. 

MZV po stretnutí Danko-Volodin: SR je v otázke sankcií proti Rusku v súlade s EÚ 

10. októbra (TASR) - Za oficiálnu zahraničnú politiku SR zodpovedá vláda, konkrétne ministerstvo zahraničných vecí, pričom pozícia štátu v súvislosti so sankciami proti Rusku zostáva v súlade s Európskou úniou. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva Boris Gandel v reakcii na pondelkové stretnutie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) so šéfom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname EÚ.

MŽP bude môcť dopĺňať štátny program sanácie envirozáťaží 

10. októbra (TASR) - Štátny program sanácie environmentálnych záťaží na roky 2016 - 2021 sa bude môcť aktualizovať na úrovni ministerstva. Vyplýva to zo v stredu schváleného návrhu na doplnenie uznesenia vlády. S návrhom prišlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP). Podľa jeho hovorcu Tomáša Ferenčáka ide o predbežné opatrenie - v súčasnosti rezort žiadne konkrétne lokality do programu pridať nechce.

V roku 2017 klesla trestná činnosť, stúpol však počet vrážd a znásilnení 

10. októbra (TASR) – Trestná činnosť sa v roku 2017 znížila o 2672 skutkov na 61.898, medziročne klesla aj násilná trestná činnosť z 5968 na 5713 skutkov. Vyplýva to z hodnotiacej správy o plnení úloh zo Stratégie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v SR na roky 2016 – 2020 za uplynulý rok, ktorú v stredu počas rokovania vlády predniesla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Vláda hodnotiacu správu schválila.

Vláda schválila novelizáciu Štatútu Ministerstva obrany SR 

10. októbra (TASR) - Vláda SR v stredu schválila novelizáciu Štatútu Ministerstva obrany (MO) SR. Novým spôsobom tak upravuje vzťahy rezortu obrany k ostatným ministerstvám a ústredným orgánom štátnej správy, ale aj systematiku členenia hlavných úloh MO s dôrazom na platnú právnu úpravu.

Vláda schválila návrh rozpočtu, deficit má v budúcom roku klesnúť na 0,10 % HDP 

10. októbra (TASR) - Vládny kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) schválil návrh štátneho rozpočtu, ktorý počíta s poklesom dlhu aj deficitu v budúcich rokoch. V roku 2019 má deficit verejných financií prvýkrát klesnúť na úroveň 0,10 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku má byť hospodárenie štátu vyrovnané.

Digitálne pracovné prostredie zložiek ministerstva vnútra má byť modernejšie 

11. októbra (TASR) - Polícia, hasiči a okresné úrady majú mať modernejšie a efektívnejšie digitálne pracovné prostredie. Menej byrokracie, lepšiu kontrolu činností vykonávaných na okresných a obvodných úradoch, rýchlejšie vybavovanie požiadaviek  a odbúranie čakacích lehôt na informácie majú priniesť tri eurofondové projekty v celkovej hodnote 72,6 milióna eur. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Občiansky zákonník má prejsť najväčšou zmenou od jeho vydania 

12. októbra (TASR) - Občiansky zákonník sa má sprehľadniť. Jeho novelu predstavil v piatok minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Právne predpisy týkajúce sa súkromných osôb, ktoré doteraz figurovali aj v iných zákonníkoch, by v ňom mali byť upravené a zjednotené. Rezort avizuje, že Občiansky zákonník prejde najväčšou zmenou od jeho vydania.

NRSR

Lex Žitný ostrov ústavnoprávny výbor odobril 

9. októbra (TASR) - Používať nebezpečné postreky v chránených vodohospodárskych oblastiach má byť zakázané. Vyplýva to z návrhu zákona o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd (Lex Žitný ostrov), ktorý v utorok bez diskusie odobrili koaliční členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR, ku ktorým sa pridal aj Rastislav Schlosár z ĽSNS, a odporučili jeho schválenie na októbrovom pléne. Okrem zákazov zákon určuje aj kompetencie jednotlivých štátnych orgánov v oblasti ochrany vody.

Novely týkajúce sa odpadov dostali na výbore zelenú 

9. októbra (TASR) - Suma, ktorú obce zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, by mala závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas najbližších troch rokov sa tiež má postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v utorok odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Výborom prešla aj novela zákona o odpadoch, ktorá má odstrániť problémy vyplývajúce z praxe. O osude oboch právnych noriem definitívne rozhodne októbrové plénum.

Mimovládne neziskové organizácie majú mať vlastný register 

9. októbra (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie by mali mať od januára 2019 vlastný register. Zriadiť ho má zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií, ktorý v utorok jednohlasne odsúhlasili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. O osude právnej normy sa definitívne rozhodne na októbrovom pléne.

Podmienky použitia umeleckých diel na verejných podujatiach sa majú zmeniť 

9. októbra (TASR) - Pravidlá použitia umeleckých diel na verejných spoločenských podujatiach a v hotelových zariadeniach by sa mali zmeniť. Počíta s tým návrh novely autorského zákona, ktorý má primerane upraviť kritériá použité pri výpočte odmeny v sadzobníkoch organizácií kolektívnej správy, ktorými sú SLOVGRAM, SOZA, LITA, OZIS a SAPA. Novelu v utorok odobril Ústavnoprávny výbor NR SR.

Výbor odobril zmenu zadávania zákaziek s nízkou hodnotou 

9. októbra (TASR) - Postupy verejného obstarávania by mali byť jednoduchšie a efektívnejšie. Ustanoviť by sa mal tiež nový druh zákaziek, na ktoré sa do určitého finančného limitu nebude vzťahovať zákon o verejnom obstarávaní. V rámci zjednodušenia by sa mal upraviť postup pre zadávanie podlimitných zákaziek. Počíta s tým novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú v utorok hlasmi koaličných poslancov odobril Ústavnoprávny výbor NR SR. Posledné slovo bude mať októbrové plénum.

Výbor odobril uznesenie k definícii antisemitizmu od A. Danka 

10. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR majú povinnosť vyriešiť problém s definíciou holokaustu a antisemitizmu. Presvedčený je o tom predseda NR SR Andrej Danko (SNS), ktorý do parlamentu predložil návrh na uznesenie k definícii antisemitizmu. Jeho text v stredu takmer jednohlasne odobril Ústavnoprávny výbor NR SR, proti bol len Rastislav Schlosár z ĽSNS. Posledné slovo bude mať októbrové plénum.

Premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nemá byť možné vymáhať 

10. októbra (TASR) - Slovensko by malo zaviesť osobitnú úpravu uplatňovania premlčaných nárokov zo spotrebiteľských zmlúv a ich zabezpečenia. Novelu Občianskeho zákonníka s týmto obsahom v stredu takmer jednohlasne odobril Ústavnoprávny výbor NR SR. Posledné slovo bude mať októbrové plénum.

Ak riaditeľ školy nepodá včas priznanie majetku, nemá byť hneď odvolaný 

12. októbra (TASR) - Zákonná povinnosť odvolať riaditeľa školy či školského zariadenia, ak nepodal včas majetkové priznanie, by sa mala zmierniť. Navrhuje to poslanec Oto Žarnay (nezaradený) v novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú predložil na októbrovú schôdzu NR SR.

Prezident

Prezident A. Kiska vyzval členov EÚ na spoluprácu pri riešení problémov 

9. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v utorok vo Viedni vyzval členské krajiny Európskej únie (EÚ) na spoluprácu pri riešení jej problémov, informovala prostredníctvom Twitteru Ekonomická univerzita vo Viedni (WU).

Dôveru v políciu oslabujú kauzy 

10. októbra (TASR) - Dôvera v políciu je na Slovensku oslabovaná kauzami, ktoré sa okolo nej vlečú, povedal v stredu v Komárne po medzinárodnom protiteroristickom cvičení Atlas Common Challenge 2.0 prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu vyjadrila ľútosť nad tým, že jednotlivci v polícii, ktorá chráni vyvolených, znehodnocujú prácu svojich kolegov a oslabujú dôveru ľudí v políciu.

Prezidenti V4 vyhlásili, že migrantom treba pomáhať v krajinách ich pôvodu 

12. októbra (TASR) – Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) po dvojdňovom samite v piatok na Štrbskom Plese vyhlásili, že migrantom treba pomáhať v krajinách ich pôvodu. Zároveň upozornili na potrebu ochrany vonkajších hraníc Európskej únie (EÚ) a boj s prevádzačmi.

Prezidenti krajín V4 odmietajú akékoľvek delenie EÚ na dvojrýchlostnú 

12. októbra (TASR) – Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodli na tom, že Európska únia (EÚ) je úžasným projektom a treba ho obhajovať. Povedal to po skončení sa dvojdňového samitu na Štrbskom Plese slovenský prezident Andrej Kiska. Zároveň však konštatoval, že odmietajú akékoľvek delenie krajín EÚ na dvojrýchlostné. 

A. Kiska upozornil, že Nord Stream II je aj politický projekt 

12. októbra – Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa stretli na dvojdňovom samite na Štrbskom Plese, kde hovorili o viacerých témach, ako situácia s migráciou v Európe, automatizácia spoločnosti a jej vplyv na pracovné miesta či starnutie populácie. Vyvrcholením rokovania poľského prezidenta Andrzeja Dudu, českej hlavy štátu Miloša Zemana, maďarského prezidenta Jánosa Ádera a slovenského prezidenta Andreja Kisku bola spoločná tlačová konferencia, kde okrem iného reagovali aj na otázku v súvislosti s projektom Nord Stream II. 

Ostatné

Študenti, učitelia a vedci sa môžu uchádzať o štipendiá v Rakúsku 

9. októbra (TASR) - Vysokoškoláci, doktorandi, vysokoškolskí učitelia a vedeckí pracovníci slovenských štátnych a verejných vysokých škôl a zo Slovenskej akadémie vied sa môžu uchádzať o štipendiá Akcie Rakúsko – Slovensko na štúdium a výskum v Rakúsku. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA). 

Masové zneužívanie mestských novín ohrozuje férovú kampaň 

9. októbra (TASR) – Veľká časť úradujúcich primátorov a starostov je pred novembrovými komunálnymi voľbami vo výhode, pretože ovládli radničné noviny, ktoré za obecné peniaze šíria ich propagandu. Vyplýva to z výsledkov hodnotenia užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávnosti radničných novín, ktoré skúmalo Transparency International Slovensko (TIS) a v utorok ich na tlačovej konferencii v Bratislave predstavilo.

Najvyšší súd zamietol sťažnosti obvinených v prípade vraždy J. Kuciaka 

9. októbra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zamietol sťažnosti troch obvinených voči väzbe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice ako nedôvodné. TASR informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Účasť na európskych voľbách má pomôcť zvýšiť iniciatíva Tentoraz idem voliť 

9. októbra (TASR) - Na májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa plánuje zúčastniť 14 percent Slovákov. V rámci Európskej únie tak Slovensku patrí predposledná priečka. Naznačil to najnovší prieskum Eurobarometer, ktorého výsledky v utorok prezentoval riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel. Predstavil tiež iniciatívu Tentoraz idem voliť (This Time I am Voting), ktorá má pomôcť zvýšiť účasť na májových voľbách.

Justiční zamestnanci nevstúpia do štrajku, platy im stúpnu o 24 percent 

9. októbra (TASR) - Justiční zamestnanci nevstúpia do ostrého štrajku. S ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) dohodli sociálny zmier. Vyhlásil to šéf rezortu po utorkovom rokovaní so zástupcami Odborového zväzu Justície v SR. Od nového roka sa dohodli na zvýšení platov justičných zamestnancov o 24 percent.

Proti občanom SR sa nevedie vyšetrovanie vo veci únosu Vietnamca 

10. októbra (TASR) - Nemecké orgány nevedú v kauze uneseného vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha vyšetrovanie proti žiadnemu členovi slovenskej vlády ani iným občanom Slovenskej republiky. Tamojšia spolková vláda nemá žiadne poznatky o tom, či a do akej miery mohli členovia vlády SR vedieť o plánovaní alebo realizácii únosu.

Veľvyslanec USA v SR po prvý raz odovzdal ceny Woodrowa Wilsona 

10. októbra (TASR) - Pri príležitosti 25. výročia diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a USA americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling udelil v stredu prvýkrát ceny Woodrowa Wilsona šiestim inštitúciám a jednotlivcom, ktorí významne prispeli k rozvoju slovensko-amerických vzťahov.

Ponechanie súčasného minimálneho veku sudcov ÚS je pozitívna zmena 

11. októbra (TASR) - Ponechanie minimálneho veku kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR vo výške 40 rokov by bola pozitívna zmena. Uviedol to právnik Peter Wilfling z Via Iuris v reakcii na pozmeňujúci návrh schválený Ústavnoprávnym výborom NR SR. Jeho predseda Róbert Madej (Smer-SD) takmer jednohlasne presadil zmenu, aby sa tento vek nezvyšoval na 45 rokov tak, ako s tým počíta vládny návrh, ale ostal na súčasných 40.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk