22.10.2018
ID: 4262upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Bezpečnosť SR v roku 2017 bola zachovaná, pričom pretrvávala väčšina hrozieb a faktorov, ktoré ovplyvňovali bezpečnostnú situáciu Slovenska v niekoľkých predchádzajúcich rokoch. Uvádza sa to v správe o bezpečnosti SR za minulý rok, ktorý v stredu odobrila vláda.

Vláda

Slovenskí vojaci sa zúčastnia najväčšieho vojenského cvičenia NATO 

16. októbra (TASR) - Slovenskí vojaci sa v nadchádzajúcich týždňoch zapoja do najväčšieho vojenského cvičenia NATO. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. Podľa nej ide o najrozsiahlejšie cvičenie Aliancie od konca studenej vojny. Zúčastní sa na ňom do 45.000 vojakov.

Ministri vnútra krajín V4 sa dohodli na užších vzájomných rokovaniach 

16. októbra (TASR) - Ministri vnútra krajín V4 sa dohodli na zdieľaní informácií a diskusiách o postupoch či súhlase s nariadeniami Európskej komisie. Uviedla to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) po utorkovom rokovaní s rezortnými kolegami z krajín V4 a Rakúska v Bratislave. Venovali sa novému nariadeniu o európskej pohraničnej a pobrežnej stráži a tiež koordinácii vysielaní policajtov do krajín západného Balkánu.

Vojenská polícia má mať nové úlohy, jej policajti dostanú viac právomocí 

17. októbra (TASR) - Nové úlohy Vojenskej polície prináša návrh novely zákona o jej fungovaní, ktorý v stredu schválila vláda. Ide napríklad o ochranu lietadiel vo vojenských službách, riadenie premávky vozidiel zahraničných ozbrojených síl na území SR a plnenie úloh na základe medzinárodných zmlúv. Ministerstvo obrany chce vytvoriť podmienky na jej kvalitnejšiu a efektívnejšiu činnosť.

Vláda schválila aktualizovanú stratégiu adaptácie SR na zmenu klímy 


Bratislava 17. októbra (TASR) - Aktualizovaná stratégia adaptácie SR na zmenu klímy sa snaží prepojiť scenáre a možné dôsledky zmeny klímy s návrhmi vhodných adaptačných opatrení. V stredu ju schválila vláda. Úlohou materiálu je najmä pre tieto opatrenia ustanoviť inštitucionálny rámec a zabezpečiť koordinačný mechanizmus.

Ozbrojené sily SR budú zvyšovať počet vojakov 

17. októbra (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR by mali mať ku koncu roka 2019 celkovo 21.860 zamestnancov a vojakov. Vláda schválila v stredu predložený materiál Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý navrhuje okrem počtu vojakov aj počet vojenských zbraní, systémov a bojovej techniky v OS SR k 31. decembru 2019.

Bezpečnosť SR bola v roku 2017 zachovaná 

17. októbra (TASR) - Bezpečnosť SR v roku 2017 bola zachovaná, pričom pretrvávala väčšina hrozieb a faktorov, ktoré ovplyvňovali bezpečnostnú situáciu Slovenska v niekoľkých predchádzajúcich rokoch. Uvádza sa to v správe o bezpečnosti SR za minulý rok, ktorý v stredu odobrila vláda.

Prípravy štandardov pokračujú, 19 je pripravených na zavedenie do praxe 

18. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pokračuje v príprave štandardných diagnostických a terapeutických postupov (ŠDTP). Devätnásť štandardov je aktuálne pripravených na implementáciu, napríklad z odboru psychiatria, ošetrovateľstvo či radiačná onkológia. Ide o jednotný systém prevencie, diagnostiky aj liečby.

NRSR

Ľudia sa o svoje osobné údaje zaujímajú, badať posun k informovanosti 

16. októbra (TASR) - Povedomie širokej verejnosti o osobných údajoch a ich ochrane sa razantne posunulo. Ľudia sa zaujímajú o svoje osobné údaje, chránia si ich a prevádzkovateľov sa pýtajú, ako a prečo ich osobné údaje spracúvajú. Vyplýva to zo správy o stave ochrany osobných údajov od 1. januára 2017 do 24. mája 2018 vypracovanej Úradom na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR. Dokument v utorok jednohlasne zobral na vedomie Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Politické strany dostanú limity na počet členov, upraví sa ich fungovanie 

16. októbra (TASR) - Politické strany dostanú limity na počet členov, upraví sa aj ich fungovanie. Parlament totiž 78 hlasmi schválil novelu zákona o politických stranách, ktorú iniciovala koaličná SNS.

Podmienky použitia umeleckých diel na verejných podujatiach sa zmenia 

16. októbra (TASR) - Pravidlá použitia umeleckých diel na verejných spoločenských podujatiach a v hotelových zariadeniach sa zmenia. Počíta s tým novela autorského zákona, ktorá primerane upravuje kritériá použité pri výpočte odmeny v sadzobníkoch organizácií kolektívnej správy, ktorými sú SLOVGRAM, SOZA, LITA, OZIS a SAPA. Právnu normu schválil parlament.

Majiteľom vzácnych živočíchov sa zmenia administratívne povinnosti 

17. októbra (TASR) - Majiteľom vzácnych živočíchov sa zmenia administratívne povinnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona CITES o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý v stredu poslanci schválili.

Poplatky za skládkovanie sa zvýšia 

17. októbra (TASR) - Suma, ktorú obce zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, bude závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas najbližších troch rokov sa bude postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v stredu schválil parlament. Novelizuje sa aj zákon o odpadoch, ktorý tiež plénum odobrilo. Cieľom zmien je odstrániť problémy, ktoré vyplynuli z praxe.

Ostatné 

Šéfka rozhlasového spravodajstva RTVS P. Stano Maťašovská rezignovala 

15. októbra (TASR) - Vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS Petra Stano Maťašovská v pondelok rezignovala zo svojej funkcie. "Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník jej rezignáciu prijal," informovala ďalej TASR hovorkyňa telerozhlasu Erika Rusnáková.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestuje na návštevu Slovenska 

16. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestuje na budúci týždeň, v piatok 26. októbra na pracovnú návštevu Slovenska. Pre TASR to potvrdila Kancelária prezidenta SR.

Vylepšené aplikácie zobrazujú majetok a prepojenia politikov 

17. októbra (TASR) - Platforma verejne.digital, ktorú vytvorilo občianske združenie (OZ) Chcemvediet.sk, spúšťa nové verzie svojich aplikácií Profil a Prepojenia. Umožňujú zobraziť verejne dostupné informácie o poslancoch Národnej rady SR a ďalších funkcionárov z rôznych štátnych registrov (napríklad obchodného registra, registra právnických osôb, registra partnerov verejného sektora) na jednom mieste.

Možnosť vybaviť si e-podpis cez internet využilo za dva týždne takmer 4000 ľudí 

17. októbra (TASR) - Počas prvého a druhého týždňa fungovania možnosti na tvorbu elektronického podpisu prostredníctvom internetu ju využilo 3850 žiadateľov, čo predstavuje 53 percent žiadostí za tento čas. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Notári ponúknu bezplatné konzultácie v rámci Európskeho dňa justície 

19. októbra (TASR) - Notári ponúknu bezplatné online konzultácie v rámci Európskeho dňa justície. V týždni od pondelka (22. 10.) sa budú môcť občania obrátiť na Notársku komoru SR s otázkami týkajúcimi sa dedenia, rodinnej alebo majetkovej situácie.

Francúzsky prezident E. Macron bude v Bratislave diskutovať s verejnosťou 

19. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas svojej piatkovej (26. 10.) návštevy Slovenska stretne aj so slovenskou verejnosťou. Na podujatí s názvom "Formovanie budúcnosti Európy" vystúpi s krátkym prejavom a následne bude diskutovať s prítomnými občanmi, najmä mladou generáciou. Informuje o tom GLOBSEC, ktorý diskusiu organizuje.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk