5.11.2018
ID: 4277upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce lepšie chrániť občanov pred špekulatívnymi prevodmi majetku, a to cez úpravu inštitútu odporovateľnosti. Takisto by mala byť v sporoch lepšie chránená poškodená strana. Zmeny by mala priniesť pripravovaná novela Občianskeho zákonníka.

Vláda

Minister P. Gajdoš rokoval s Prahe s americkým rezortným kolegom 

28. októbra (TASR) - Modernizačné projekty, plnenie záväzkov voči NATO či zvyšovanie výdavkov na obranu boli témou nedeľného rokovania ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) s americkým ministrom obrany Jamesom Mattisom v Prahe. V českej metropole sa stretli pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky. TASR informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.
 
MS SR chce lepšiu ochranu ľudí pred špekulatívnymi prevodmi majetku 

28. októbra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce lepšie chrániť občanov pred špekulatívnymi prevodmi majetku, a to cez úpravu inštitútu odporovateľnosti. Takisto by mala byť v sporoch lepšie chránená poškodená strana. Zmeny by mala priniesť pripravovaná novela Občianskeho zákonníka.
 
Slovensko plánuje prijať 250 utečencov, ostať by tu mali pol roka 

29. októbra (TASR) - Slovensko by malo dočasne prijať 250 utečencov. Zostať by mali na Slovensku šesť mesiacov odo dňa ich vstupu do krajiny. Vyplýva to z návrhu dohody medzi vládou SR, Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu, ktorú v pondelok zverejnilo Ministerstvo vnútra (MV) SR. 

MO SR kupuje poľné rovnošaty, stáť by mali do ôsmich miliónov eur 

1. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR kupuje poľné rovnošaty. Zaplatiť by za ne malo do ôsmich miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z vestníka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). 

Na efektívne čerpanie eurofondov má dohliadať Sekcia koordinácie projektov 

1. novembra (TASR) - Na lepšie čerpanie eurofondov a na kvalitné a správne riadenie projektov bude dohliadať novovzniknutá Sekcia koordinácie projektov, ktorú zriadilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Má zabezpečiť, aby sa projekty koordinovali na jednom mieste a aby rezort spravodlivosti čerpal eurofondy efektívnejšie. TASR informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová.

Prezident

Prezident vrátil do NRSR zákon o politických stranách, chce širšiu diskusiu 

31. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska nepodpísal novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach a vrátil ju s pripomienkami poslancom Národnej rady (NR) SR na opätovné prerokovanie. Viaceré ustanovenia zákona podľa neho neprimerane a neodôvodnene zasahujú do ústavného práva občanov SR zakladať politické strany a politické hnutia a združovať sa v nich. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie.

Použitie umeleckých diel bude spoplatňovať len jeden ochranný zväz 

31. októbra (TASR) - Prezident Andrej Kiska v stredu podpísal novelu autorského zákona, ktorá mení pravidlá použitia umeleckých diel na verejných spoločenských podujatiach a v hotelových zariadeniach. Primerane upravuje kritériá použité pri výpočte odmeny v sadzobníkoch organizácií kolektívnej správy, ktorými sú SLOVGRAM, SOZA, LITA, OZIS a SAPA. Hotelieri nebudú musieť platiť poplatky viacerým ochranným zväzom, ale len jednému.

Novela zákona o odpadoch má zlepšiť triedený zber 

31. októbra (TASR) - Zlepšenie triedeného zberu komunálnych odpadov z obalov a komunálnych odpadov z neobalových výrobkov a zníženie množstva odpadov ukladaných na skládky má priniesť novela zákona o odpadoch, ktorú podpísal v stredu prezident Andrej Kiska.

Ukladanie odpadu na skládkach bude drahšie 

31. októbra (TASR) - Uloženie odpadu na skládkach bude drahšie. Vyplýva to z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v stredu podpísal prezident Andrej Kiska.

Prezident: Podpísal Lex Žitný ostrov 

31. októbra (TASR) - Prezident Andrej Kiska podpísal v stredu novelu zákona o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd a o zmene a doplnení niektorých zákonov, takzvaný Lex Žitný ostrov. Podľa novely bude v chránených vodohospodárskych oblastiach zakázané používať nebezpečné postreky. Okrem zákazov zákon určuje aj kompetencie jednotlivých štátnych orgánov v oblasti ochrany vody.

Novela zákona mení podmienky obchodu so živočíchmi a rastlinami 

31. októbra (TASR) - Prezident Andrej Kiska v stredu podpísal novelu zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi.

Ostatné 

Slovenský medicínsky startup získal cenu za najväčší dosah na spoločnosť 

29. októbra (TASR) - Slovensko-americký startup MultiplexDX, ktorý sa zaoberá diagnostikou rakoviny, uspel v regionálnej súťaži CESAwards v rámci Global Startup Awards. Zvíťazil v kategórii najväčší dosah na spoločnosť v rámci regiónu strednej a východnej Európy.

SR začne vyberať európskeho prokurátora,spôsob, ako na to, vstupuje do účinnosti 

30. októbra (TASR) - Slovenská republika spustí v najbližších týždňoch proces hľadania kandidátov na funkciu európskeho prokurátora. Vo štvrtok 1. novembra totiž vstupuje do účinnosti zákon o zastúpení Slovenskej republiky v orgánoch Európskej prokuratúry, ktorý hovorí, že generálny prokurátor vyhlási prvé výberové konanie najneskôr do 31. decembra 2018. Výber kandidátov na post európskeho delegovaného prokurátora sa má uskutočniť do 1. októbra 2019.

Organizácie regionálneho školstva musia byť pod väčším dohľadom ministerstva 

31. októbra (TASR) – Metodicko-pedagogické centrum (MPC), Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) a Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) musia byť pod väčším drobnohľadom ministerstva školstva. Po realizovanej kontrole to odporúča Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, podľa ktorého totiž existujú rezervy pri zabezpečovaní činností a úloh, ktoré dané organizácie realizujú. TASR o tom informoval hovorca NKÚ Marek Papajčík.

Novela Občianskeho zákonníka by mala upravovať aj zmluvy uzatvorené online 

31. októbra (TASR) - Pripravovaná novela Občianskeho zákonníka by mala vymedziť, kedy sa email môže považovať za relevantnú právnu normu a kedy sa dohodnutá úprava zmluvy považuje za platnú. Novela prináša balík zmien, ktoré majú podľa ministerstva spravodlivosti sprehľadniť právne predpisy týkajúce sa súkromných osôb.

Rozpočet súdnictva nezabezpečí fungovanie účinného systému justície 

31. októbra (TASR) - Navrhovaný rozpočet súdnictva na roky 2019 - 2021 z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR podľa Súdnej rady SR nezabezpečí vytvorenie podmienok pre fungovanie účinného justičného systému. Vyplýva to z uznesenia Súdnej rady z jej minulotýždňového zasadnutia, na ktorom návrh prerokovali. Stanovisko k návrhom rozpočtov plánuje Súdna rada predložiť aj Národnej rade (NR) SR.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk