26.11.2018
ID: 4303upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda SR na svojom utorkovom rokovaní odsúhlasila ratifikáciu Dodatkového protokolu k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu. Týka sa fenoménu cudzích bojovníkov, ktorí páchajú teroristické trestné činy.

Vláda

Slovensko prehĺbi dialóg s Nemeckom v desiatich oblastiach 

20. novembra (TASR) - Slovensko prehĺbi dialóg s Nemeckom v desiatich oblastiach vrátane digitalizácie a obrany. Vyplýva to z návrhu akčného plánu k prehĺbenému dialógu medzi SR a Nemeckom na roky 2019 - 2021, ktorý v utorok schválila vláda.

Vláda súhlasí, aby bolo použitie biologických zbraní vojnovým zločinom 

20. novembra (TASR) - Použitie biologických zbraní, laserových zbraní, ktorých účelom je spôsobiť trvalé oslepnutie a zbraní, ktorých primárnym účelom je spôsobiť poranenie úlomkami, ktoré nezachytí röntgen, by malo byť vojnovým zločinom. Vyplýva to z troch dodatkov k článku 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu, s ktorými v utorok súhlasila vláda. Vyjadriť sa k nim ešte musí Národná rada SR, následne môže prezident SR dodatky ratifikovať.

Vláda súhlasí s dodatkom Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu 

20. novembra (TASR) - Vláda SR na svojom utorkovom rokovaní odsúhlasila ratifikáciu Dodatkového protokolu k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu. Týka sa fenoménu cudzích bojovníkov, ktorí páchajú teroristické trestné činy.

Slovensko bude na klimatickej konferencii presadzovať pozíciu EÚ 

20. novembra (TASR) - Pozícia slovenskej delegácie na klimatickej konferencii v Katoviciach bude vychádzať zo záverov Rady ministrov životného prostredia EÚ. Delegáciu povedie predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) prípadne niektorý zo zástupcov, ktorých v utorok schválila vláda. Jedným z nich je aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorého úlohou je zároveň vymenovať ďalších členov delegácie.

Predprimárne vzdelávanie by malo byť povinné pre všetky päťročné deti 

20. novembra (TASR) – Od 1. septembra 2020 by malo byť predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti povinné, rozhodli o tom predstavitelia vlády na utorkovom zasadnutí. Povinnosť absolvovať predškolskú prípravu by bola zavedená rok pred začiatkom povinnej školskej dochádzky. Na presadenie tejto zmeny bude nutná novelizácia príslušnej legislatívy, TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Elektronický podpis si online vybavia cez operačný systém Linux a macOS 

21. novembra (TASR) - Získať certifikáty pre elektronický podpis prostredníctvom internetu už môžu aj používatelia operačných systémov Linux a macOS. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Obce môžu získať príspevok na zlepšenie bývania marginalizovaných komunít 

22. novembra (TASR) - Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami sa môžu uchádzať o príspevok na zlepšenie bývania svojich obyvateľov. Ministerstvo vnútra (MV) SR na tento účel vyčlenilo viac ako 50 miliónov eur z eurofondov. Informoval o tom jeho tlačový odbor.

NRSR

Výbor uľahčil možnosť odvolania policajného šéfa, MV sa na zmeny pozrie 

18. novembra (TASR) - Cesta, ako odvolať prezidenta Policajného zboru SR, by mohla byť jednoduchšia v porovnaní s tým, aké pravidlá prináša vládna novela zákona o Policajnom zbore. Tá sa aktuálne nachádza v druhom čítaní a tento týždeň o nej rokoval aj Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Práve tam prešiel pozmeňujúci návrh, ktorý podmienky zjemňuje. Posledné slovo však bude mať plénum.

Ústavnoprávny výbor súhlasí so zmenou odmeňovania obecných poslancov 

20. novembra (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR súhlasí so zmenou odmeňovania poslancov obecných zastupiteľstiev. Odobril novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú predložili poslanci z Mosta-Híd.

A. Danko zostáva vo funkcii predsedu parlamentu (3) 

21. novembra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) zostáva vo funkcii. Rozhodli o tom v stredu poslanci v tajnom hlasovaní. Za odvolanie hlasovalo 61 zákonodarcov, proti bolo 26 a zdržal sa jeden poslanec.

Prezident

Ústavní sudcovia majú byť zárukou nezávislého a nestranného rozhodovania 

20. novembra (TASR) - Je nesmierne dôležité aby bol Ústavný súd (ÚS) SR obsadený kvalitnými a čestnými sudcami, ktorí budú zárukou nezávislého a nestranného rozhodovanie. V utorok to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska. Obsadzovanie ÚS vidí ako príležitosť pre ústavných činiteľov ukázať verejnosti záujem o prinavrátenie dôvery ľudí v spravodlivosť a štát.

Ostatné 

Mimovládne organizácie pokračujú v svojpomocnom očkovaní na ulici 

19. novembra (TASR) - Na konci októbra zaočkovali mimovládne organizácie (MVO) v Bratislave 55 ľudí, ktorí by bez ich podpory k očkovaniu nemali prístup. Od začiatku roka poskytli MVO ďalšiu zdravotnú pomoc viac ako 150 ľuďom bez domova. "Plná zdravotná starostlivosť je ústavným právom všetkých občanov Slovenska," upozorňujú zástupcovia MVO.

Ochranári vítajú novelu zákona o ochrane prírody, no vidia priestor na zlepšenie 

19. novembra (TASR) - Ochranári vítajú novelu zákona o ochrane prírody, ktorú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) koncom októbra predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Odporúčajú ho však ešte vylepšiť. Prekáža im napríklad, že návrh počíta s presunom štátnych pozemkov v národných parkoch pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR od januára 2022, nie skôr.

Z možných prezidentských kandidátov by ľudia najviac volili M. Lajčáka 

19. novembra (TASR) - Ak by sa prezidentské voľby konali v novembri, ľudia by najviac volili ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, získal by 32,3 percenta. Za ním by nasledoval vedec Robert Mistrík (11,7 percenta) a sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina (10 percent). Vyplýva to z prieskumu, ktorý na vzorke 1012 respondentov robila agentúra Focus 7. až 14. novembra. Prezidentské voľby budú na jar, oficiálni kandidáti ešte nie sú známi.

Rektori sa zhodli na potrebe interdisciplinarity študijných programov 

19. novembra (TASR) - Študijné programy by mali byť interdisciplinárne a univerzity by ich mali vytvárať podľa potrieb trhu. Na konferencii, ktorú koncom minulého týždňa hostila Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, sa na tom zhodli rektori zo Siete univerzít hlavných európskych miest (UNICA). TASR o tom informovala Lenka Miller z UK.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk