17.12.2018
ID: 4332upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na Slovensku v pondelok pribudlo 12 nových profesorov. Menovacie dekréty im v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska. V príhovore zároveň pripomenul, že titul nie je len ocenením doterajšej práce pedagógov, ale aj záväzkom. Prezident je podľa svojich slov presvedčený, že v zvyšovaní kvality vzdelávania, vedy a výskumu na Slovensku majú profesori zásadnú a nenahraditeľnú úlohu.

Vláda

Zasadnutie Koordinačného výboru pre rozvojovú spoluprácu SR 

10. decembra (TASR) - Zástupcovia ministerstiev zapojených do rozvojovej spolupráce, predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mimovládneho sektora, podnikateľských a zamestnávateľských združení, ako aj miest a obcí sa pod vedením štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáša Parízka zúčastnili dnes (10. decembra) na zasadnutí Koordinačného výboru pre rozvojovú spoluprácu SR - poradného orgánu MZVaEZ SR v oblasti medzinárodného rozvoja.

Na zasadnutí Európskej rady bude SR reprezentovať premiér 

12. decembra (TASR) - Slovenskú delegáciu na decembrovom zasadnutí Európskej rady povedie premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý určí jej ďalších členov. V utorok o tom rozhodla vláda. Na samite sa bude hovoriť najmä o viacročnom finančnom rámci po roku 2020, jednotnom trhu, migrácii a vonkajších vzťahoch.

Vláda schválila príspevok viac ako 178.000 eur pre obce postihnuté katastrofami 

12. decembra (TASR) - Viac ako 178.000 eur poskytne vláda na preplatenie finančných nákladov obcí spojených so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie. Na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh na úhradu výdavkov z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. 

Na úhradu výdavkov súvisiacich s povodňami uvoľnila vláda vyše 1.103.604 eur 

12. decembra (TASR) – Na úhradu výdavkov spojených s povodňami v období od januára do konca júna tohto roku vyčlenila vláda na stredajšom rokovaní viac ako 1.103.604 eur z kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy. Z tejto sumy vyše 1.023.782 eur bude určených na úhradu výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác. Ďalších vyše 79.822 eur bude smerovať na úhradu výdavkov za povodňové záchranné práce. 

MŠVVaŠ nie je zamestnávateľom učiteľov, nemôže im priamo vyplácať odmeny 

12. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR nie je zamestnávateľom učiteľov, nemôže im priamo vyplácať odmeny, ani ich rušiť. Odmeny môže vyplácať ich zamestnávateľ z prostriedkov poskytnutých ministerstvom školstva. Za prvé tri kvartály roku 2018 boli takto vyplatené odmeny vo výške 30,2 milióna eur, za rovnaké obdobie predchádzajúceho roku to bolo 26,8 milióna eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Ministerstvo spravodlivosti a Odborový zväz ZVJS podpísali kolektívnu zmluvu 

12. decembra (TASR) - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) v utorok (11.12.) podpísal s predsedom Odborového zväzu Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Ivanom Cabanom kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa. Rezort o tom informoval na sociálnej sieti.

Návrh protikorupčnej politiky počíta s vytvorením rezortných koordinátorov 

12. decembra (TASR) - Vláda chce bojovať proti korupcii. V stredu schválila Návrh protikorupčnej politiky SR na roky 2019 až 2023 z dielne Úradu vlády SR. Počíta napríklad s vytvorením protikorupčných koordinátorov v rámci jednotlivých rezortov, alebo vytvorením Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. 

Prezident

Prezident A. Kiska vymenoval 12 nových vysokoškolských profesorov 

10. decembra (TASR) - Na Slovensku v pondelok pribudlo 12 nových profesorov. Menovacie dekréty im v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska. V príhovore zároveň pripomenul, že titul nie je len ocenením doterajšej práce pedagógov, ale aj záväzkom. Prezident je podľa svojich slov presvedčený, že v zvyšovaní kvality vzdelávania, vedy a výskumu na Slovensku majú profesori zásadnú a nenahraditeľnú úlohu.

A. Kiska pri odovzdávaní listín novým veľvyslancom ocenil slovenskú diplomaciu 

10. decembra (TASR) - Diplomatickú misiu v Kuvajte bude viesť Igor Hajdušek, v Kórejskej republike Ján Kuderjavý a v Etiópii Drahomír Štos. Prezident SR Andrej Kiska im v pondelok odovzdal poverovacie listiny. V príhovore vyzdvihol, že Slovensko má dobrých veľvyslancov, o čom sa presviedča aj pri stretnutiach s inými hlavami štátov.

Slovenskú políciu vyznamenal prezident Slovinska za pomoc pri migračnej kríze 

11. decembra (TASR) - Slovenskú políciu vyznamenal prezident Slovinska Borut Pahor za prínos pri zvládnutí migračnej krízy. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Prezident podpísal novelu zákona o NZIS 

12. decembra (TASR) - Do elektronickej zdravotnej knižky pacienta bude mať prístup viac osôb. Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme (NZIS) z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorú v utorok (11.12.) popísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident podpísal novelu školského zákona, kompetencie ŠŠI sa posilnia 

12. decembra (TASR) – Napĺňanie kompetencií Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) sa od januára 2019 posilní. Vyplýva to z novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú 4. decembra podpísal prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom informoval v stredu Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Prezident podpísal zákon o štátnom rozpočte na rok 2019 

12. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o štátnom rozpočte na rok 2019. Ide o prvý vyrovnaný rozpočet v histórii Slovenska.

Prezident vetoval novelu zákona o Policajnom zbore, považuje ju za nesystémovú 

12. decembra (TASR) - Prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona o Policajnom zbore. Označil ju za nesystémovú, tvrdí, že nerieši aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia prezidenta. Návrh tak prezident vrátil Národnej rade SR na prerokovanie.

Prezident podpísal novelu Trestného poriadku 

12. decembra (TASR) - Polícia a prokuratúra napokon budú musieť vybavovať aj anonymné podania, a to vtedy, ak z nich vyplýva dôvodné podozrenie, že bol spáchaný trestný čin. Vyplýva to z novely Trestného poriadku, ktorú v utorok (11.12.) podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident podpísal novelu,ktorou sa zavádzajú obedy zadarmo v školách a škôlkach 

12. decembra (TASR) - Deti v poslednom ročníku materských škôl budú mať obedy zadarmo od januára 2019 a žiaci základných škôl od septembra 2019. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident podpísal zákon posúvajúci termín posudzovania znakov závislej práce 

12. decembra (TASR) – Termín posudzovania znakov závislej práce u fyzickej osoby, ktorá odplatne vykonáva šport za športovú organizáciu, sa posunie o tri roky. Vyplýva to zo zákona z dielne koaličných poslancov za Smer-SD a SNS, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Ostatné 

Na konferenci OSN v Marrákeši schválili globálny pakt o migrácii 

10. decembra (TASR) - Na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v marockom Marrákeši schválili v pondelok zástupcovia zo 164 krajín globálny pakt o migrácii. Účastníci schválili pakt aklamáciou na začiatku dvojdňovej konferencie, uviedla agentúra AP.

Ombudsmanka poďakovala osobnostiam i projektom chrániacim ľudské práva 

10. decembra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vyjadrila v pondelok podvečer poďakovanie osobnostiam, ktoré chránia ľudské práva. Urobila tak pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv (10. 12.), ktorý bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN ako pripomienka prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Tri štvrtiny Slovákov veria informáciám z médií, ktoré sledujú 

11. decembra (TASR) - Informáciám, ktoré sú prezentované v sledovaných médiách, verí 76 percent Slovákov. Nadpolovičná väčšina (51 percent), si myslí, že verejnoprávne médiá sú objektívnejšie ako súkromné, no len štvrtina sa zaujíma o to, kto je vlastníkom médií. Preukázali to výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý pre CenPress – Centrum pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku pripravila agentúra Focus.

Ľudia by za prezidenta volili R. Mistríka, B. Bugára a Š. Harabina 

12. decembra (TASR) - Ak by sa prezidentské voľby konali v decembri, ľudia by najviac volili vedca Roberta Mistríka (16,8 percenta). Na druhom mieste by skončil predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár so 16,2 percenta a trojicu uzatvára sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin (12,8 percenta).

Slovensko pošle do Afganistanu humanitárnu pomoc vo výške viac ako 27.000 eur 

12. decembra (TASR) - Slovensko pošle do mesta Mazár-e Šaríf v Afganistane humanitárnu pomoc vo výške viac ako 27.000 eur. Konkrétne pôjde o školské uniformy pre 500 žiakov a školský nábytok. V krajine totiž podľa tlačového odboru rezortu diplomacie okrem zhoršenej bezpečnostnej situácie prudko rastie aj negramotnosť.

A. Kiska bol u pápeža, odovzdal mu vianočné gule zo Slovenska 

14. decembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v piatok absolvoval audienciu u pápeža Františka. Odovzdal mu dar zo Slovenska - štyri vianočné gule, ktoré vyrobili ľudia zo sociálne znevýhodnených skupín. Okrem toho pápeža pozval aj na návštevu SR. 


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk