18.3.2019
ID: 4432upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Niektoré súdne poplatky sa dajú po novom uhradiť aj elektronicky

Súdne poplatky na exekučné a upomínacie konanie je možné po novom zaplatiť aj elektronicky. Nevyhnutnosťou je mať elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie. Informuje o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Vláda

Na podporu environmentálneho vzdelávania pôjde ďalších 171.000 eur

13. marca (TASR) - Bezmála 171.000 eur si v rámci druhého ročníka Zeleného vzdelávacieho fondu rozdelia organizácie tretieho sektora na rozvoj environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Tento projekt vznikol z iniciatívy ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd). Spravuje ho Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) a spája súkromný, štátny a neziskový sektor. Peniaze venovali do fondu súkromné spoločnosti, jedna súkromná osoba a rezort životného prostredia.
 
Vláda súhlasí s návštevou rumunskej premiérky V. Dancilaovej v SR

13. marca (TASR) - Koncom marca Slovensko oficiálne navštívi delegácia rumunskej vlády pod vedením premiérky Viorice Dancilaovej. V stredu to odsúhlasila vláda. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) rumunskú predsedníčku vlády prijme v Banskej Bystrici.

Niektoré súdne poplatky sa dajú po novom uhradiť aj elektronicky

14. marca (TASR) - Súdne poplatky na exekučné a upomínacie konanie je možné po novom zaplatiť aj elektronicky. Nevyhnutnosťou je mať elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie. Informuje o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Prezident

Vstup troch krajín V4 do NATO otvoril cestu do Aliancie i Slovensku

12. marca (TASR) - Vstup troch krajín Vyšehradskej štvorky (V4) do NATO otvoril cestu do Aliancie tiež pre Slovensko. Vo svojom prejave pri príležitosti osláv 20 rokov členstva Česka v NATO to v utorok v Prahe vyhlásil slovenský prezident Andrej Kiska. Informovala o tom spravodajská televízna stanica ČT24.
 
Odmietnutie finančnej pomoci z USA je absurdné

12. marca (TASR) - Odmietanie finančnej pomoci z USA na opravu vojenských letísk v situácii, keď sú na Slovensku rozbité cesty, nemocnice a školy, považuje prezident SR Andrej Kiska za absurdné. Uviedol to jeho hovorca Roman Krpelan v reakcii na rozhodnutie Ministerstva obrany (MO) SR nezúčastňovať sa ďalej na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci s USA.

Prezident SR A. Kiska vymenoval za nového guvernéra NBS P. Kažimíra

13. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra (Smer-SD), ktorý bol od roku 2012 ministrom financií. Do kresla zasadne od 1. júna tohto roka.

Ostatné

Európska komisia poukázala na nízke vnímanie nezávislosti súdnictva na Slovensku

12. marca (TASR) – Slovensko je stále posledné spomedzi členských štátov EÚ, pokiaľ ide o vnímanie nezávislosti súdnictva. Konštatuje to Európska komisia (EK) v správe o stave Slovenska. Podľa EK pretrvávajú problémy týkajúce sa efektívnosti, nezávislosti a kvality justičného systému. "Obavy týkajúce sa nezávislosti súdnictva zostávajú prevažne nezmenené a nezdá sa, že by sa riešili," uviedla komisia v správe.

Experti OBSE zisťovali kompetencie NS SR v súvislosti s prezidentskými voľbami

12. marca (TASR) - Volební experti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v utorok navštívili Najvyšší súd (NS) SR. Zaujímali ich kompetencie a rozhodovacia činnosť NS SR vo volebných záležitostiach. Ich návšteva súvisí s hodnotením príprav a monitorovaním nadchádzajúcich prezidentských volieb na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Vo volebnej kampani na internete sa využívali aj dezinformácie, tvrdia analytici

13. marca (TASR) - Príspevky prezidentských kandidátov na sociálnej sieti v rámci volebnej kampane boli prevažne pozitívne, niektoré stránky uverejňovali aj zavádzajúce informácie v snahe propagovať kandidátov. Vyplýva to z analýzy neziskových organizácií Globsec, Memo 98, Stratpol a Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI). Hlavní favoriti získali podľa odborníkov aj porovnateľný priestor v spravodajstve celoplošných televízií.

EÚ by nemala legitimizovať chov zvierat na kožušiny

13. marca (TASR) - Európska únia by nemala legitimizovať chov divo žijúcich zvierat na kožušiny tým, že sa mu bude venovať v rámci druhého referenčného centra pre welfare zvierat. Myslí si to občianske združenie Sloboda zvierat, ktoré v tejto súvislosti vyzýva na podpísanie petície adresovanej eurokomisárovi pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisovi Andriukaitisovi.

USA si v správe o ľudských právach v SR všímajú vraždu Kuciaka a stav justície

14. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo v stredu výročnú správu o ľudských právach vo svete, v ktorej bod po bode vecne hodnotí situáciu v jednotlivých krajinách a 30 strán venuje aj Slovenskej republike. V správe si ministerstvo všíma vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, únos Vietnamca, vraždu Filipínca v Bratislave, situáciu Rómov a stav justície.

Občania budú piaty raz voliť hlavu štátu, túto možnosť majú už 20 rokov

14. marca (TASR) - V sobotu 16. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že v ňom žiadny z uchádzačov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa druhé kolo konať 30. marca. Návrhy kandidátov bolo možné doručiť do 31. januára do polnoci.

Vedecká konferencia približuje základné súradnice Slovenského štátu

14. marca (TASR) - Priblížiť pohľady na vznik, existenciu i tragické okolnosti, ktoré sprevádzajú obdobie Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny je cieľom štvrtkovej konferencie, ktorá sa koná na pôde Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave. Pod názvom 80 rokov po – Slovenský štát v základných súradniciach ponúka prehľad najdôležitejších aspektov fungovania režimu v rokoch 1939-1945.

Súd rozhodol, že MV SR diskriminovalo Nový odborový zväz polície

14. marca (TASR) - Okresný súd Košice II v stredu (13. 3.) rozhodol o tom, že Ministerstvo vnútra SR diskriminovalo Nový odborový zväz polície (NOZP). MV SR (žalovaný) je podľa rozsudku povinné zdržať sa konania, ktoré by diskriminovalo NOZP (žalobca) a jeho členov a porušovalo zásadu rovnakého zaobchádzania. TASR o tom informoval predseda NOZP Vojtech Klučarovský. "Veríme, že hanbu, ktorú si Ministerstvo vnútra SR privodilo, ešte nezväčší nezmyselným odvolávaním sa voči rozhodnutiu," uviedol Klučarovský.

Stredné a malé nemocnice chcú od VšZP viac peňazí, inak hrozia vypovedaním zmlúv

14. marca (TASR) - Stredné a malé nemocnice hrozia vypovedaním zmlúv Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Od štátnej poisťovne chcú viac peňazí. Ak k dohode nedôjde do konca apríla, Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) odporučí svojim členom vypovedať zmluvy.

Výsledky prezidentských volieb zverejnia podrobnejšie ako v minulosti


15. marca (TASR) – Súčasťou zverejnenia oficiálnych výsledkov prezidentských volieb budú oproti predchádzajúcim voľbám po prvýkrát dáta až na úroveň volebných okrskov. Priebežné výsledky sa zverejnia v sobotu (16. 3.) po 22. hodine a aktualizované budú približne v desaťminútových intervaloch. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek.

Ústavný súd SR bude môcť riešiť volebné sťažnosti až po doplnení pléna

15. marca (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR bude môcť rozhodovať o prípadných sťažnostiach na nezákonnosť a neústavnosť volieb prezidenta SR až po doplnení jeho pléna, ktoré je v súčasnosti pre chýbajúcich sudcov nefunkčné. TASR to potvrdila ústavná sudkyňa Jana Baricová vykonávajúca úlohy predsedu ÚS.

ESĽP v minulom roku vydal niekoľko rozsudkov v prípadoch vedených proti SR

15. marca (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu rozhodol v minulom roku v 44 prípadoch týkajúcich sa Slovenska. Vo ôsmich rozsudkoch, ktoré zahŕňali 15 sťažností, súd konštatoval, že SR porušila Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Vyplýva to zo správy o činnosti zástupkyne SR Marice Pirošíkovej pred týmto súdom za rok 2018.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk