25.3.2019
ID: 4435upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Dlžníci musia uhrádzať záväzky aj napriek diskusii o exekučnej amnestii. Politická diskusia o exekučnej amnestii či zastavovaní starých exekúcií nezbavuje občanov ich povinností a splácania záväzkov v rámci exekučného konania. Upozorňuje na to Slovenská komora exekútorov (SKE).

Vláda

Justiční zamestnanci odvolali štrajkovú pohotovosť

19. marca (TASR) - Justiční zamestnanci odvolali štrajkovú pohotovosť. Odborový zväz justície v SR tak reagoval na to, že platy justičných zamestnancov stúpli o 14 percent. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Čerpaniu eurofondov na vedu neprospievajú sústavne útoky a politizácia

20. marca (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR si plní všetky úlohy v oblasti nastavenia operačného rámca a vyhlasovania výziev. Uviedol to v reakcii na vyjadrenia poslankyne Národnej rady (NR) SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. Remišová v stredu uviedla, že Slovensko príde o milióny, ktoré mohli využiť vedci a univerzity. Podľa nej by malo ísť o 81 miliónov eur pre zlé čerpanie eurofondov.

Do predškolských zariadení budú môcť byť prijaté len zaočkované deti


20. marca (TASR) - Do predškolského zariadenia budú môcť byť v budúcnosti prijaté len deti, ktoré absolvovali povinné očkovanie. Avizuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Cieľom je prevencia a ochrana zdravia detskej populácie. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

MV SR zverejnilo životopisy uchádzačov o post policajného prezidenta

22. marca (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR zverejnilo v piatok životopisy uchádzačov o posty policajného prezidenta a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, ktorí splnili zákonné predpoklady. Výberové konanie sa podľa tlačového odboru rezortu uskutoční 2. apríla v budove ministerstva.

NRSR


Ústavnoprávny výbor odobril zrušenie súčasného kreditového príplatku

19. marca (TASR) - Súčasný kreditový príplatok pre učiteľov by sa mal zrušiť. Postupne by ho mal nahradiť príplatok za profesijný rozvoj. Vyplýva to zo zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne ministerka školstva, ktorý v utorok odobrili členovia parlamentného ústavnoprávneho výboru.

Ústavnoprávny výbor odsúhlasil novelu zákona o ozbrojených silách

19. marca (TASR) - Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl (OS) SR by mali po novom hroziť sankcie až do výšky 500 eur. Počíta s tým novela zákona o ozbrojených silách, ktorú v utorok odsúhlasili členovia parlamentného ústavnoprávneho výboru. Opatrením ministerstvo obrany reaguje na problém s extrémistickými polovojenskými organizáciami.

Ústavnoprávny výbor súhlasí s novými pojmami v zákone o štátnych symboloch

19. marca (TASR) - Štátny znak by mal mať pri používaní štátnych symbolov v zahraničí osobitné postavenie. Do zákona o štátnych symboloch by tiež mali pribudnúť nové pojmy ako "znamenie štátneho znaku", či "národný symbol". Novelu, ktorou chce SNS lepšie chrániť štátne symboly, v utorok odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR. Predkladateľ novely Anton Hrnko (SNS) avizoval, že do návrhu by mali pribudnúť zmeny, ktoré má predstaviť na Výbore NR SR pre kultúru a médiá. Zmeny majú reagovať na výhrady, ktoré odzneli k návrhu v pléne.

Výbor súhlasí s opätovným zavedením práva na odpoveď pre politikov

19. marca (TASR) - Verejní činitelia by mali mať opäť právo na odpoveď. Tento inštitút má znovu zaviesť novela tlačového zákona z dielne poslancov Smeru-SD Miroslava Číža a Dušana Jarjabka, s ktorou v utorok súhlasili členovia parlamentného ústavnoprávneho výboru.

Ústavnoprávny výbor odporučil 29 kandidátov na sudcov ÚS do novej voľby

22. marca (TASR) - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR odsúhlasili, že všetci 29 kandidáti na ústavných sudcov spĺňajú podmienky na voľbu v parlamente. Neprítomnosť troch uchádzačov na vypočúvaní vyvolala vo výbore diskusiu. Pred záverečným hlasovaním navrhovali niektorí členovia zohľadniť ich neprítomnosť.

Prezident

Prezident Kiska diskutoval so Slovákmi pôsobiacimi v Bruseli

18. marca (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska diskutoval v pondelok so Slovákmi žijúcimi a pracujúcimi v Bruseli na podujatí pod názvom „Od Tatier k Schumanu“. Hlavnou témou diskusie bola proeurópska orientácia Slovenska a hodnotové ukotvenie Slovákov. Prezident vo svojom príhovore v úvode podujatia pripomenul hlavné priority svojho päťročného obdobia vo funkcii, ktorými z pohľadu zahraničnej politiky bolo udržanie ukotvenia Slovenska v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii. V rámci domácej politiky boli podľa jeho slov prioritami situácia v zdravotníctve, školstve a súdnictve.

Prezident Kiska prevzal Európsku cenu za ľudské práva Sintov a Rómov

19. marca (TASR) - Slovenský prezident Andrej Kiska prevzal v utorok v Bruseli Európsku cenu za ľudské práva Sintov a Rómov za svoju angažovanosť v boji proti prejavom rasizmu a diskriminácie a proti vyčleňovaniu Rómov zo spoločnosti.

A. Kiska podporil kampaň, ktorá bojuje proti predsudkom pri zamestnávaní Rómov

20. marca (TASR) - Predsudky voči zamestnávaniu Rómov sú podľa prezidenta SR Andreja Kisku strašné, a preto je rád, že existuje iniciatíva, ktorá sa ich snaží odbúrať. Povedal to po prijatí zástupcov kampane Prijateľní, ktorú organizuje občianske združenie (OZ) Divé maky. To v súčasnosti vyzýva zamestnávateľov, aby sa pridali do zoznamu firiem, ktoré zamestnávajú bez predsudkov.
 
Kiska na stretnutí s rakúskym prezidentom vyzdvihol dobré vzťahy oboch krajín

21. marca (TASR) - Slovenský prezident Andrej Kiska sa vo štvrtok v obci Weiden am See pri Neziderskom jazere stretol s prezidentom Rakúskej republiky Alexandrom Van der Bellenom. Obaja štátnici sa zúčastnili na spoločnom neformálnom obede a taktiež si vymenili najvyššie štátne vyznamenania ako výraz ocenenia príspevku oboch prezidentov k rozvoju blízkych a priateľských susedských vzťahov.

Ostatné

Vplyv dezinformácií sa prejavil v prvom kole prezidentských volieb

19. marca (TASR) - Narastajúci vplyv dezinformácií a konšpiračných kanálov sa jasne prejavil vo výsledku prvého kola prezidentských volieb. V ňom získali tzv. antisystémoví kandidáti Štefan Harabin a Marian Kotleba spoločne dokopy 25 percent voličských hlasov. Vyplýva to z analýzy neziskových organizácií Globsec, MEMO98, STRATPOL a Slovenským inštitútom pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

Dlžníci musia uhrádzať záväzky aj napriek diskusii o exekučnej amnestii

19. marca (TASR) - Politická diskusia o exekučnej amnestii či zastavovaní starých exekúcií nezbavuje občanov ich povinností a splácania záväzkov v rámci exekučného konania. Upozorňuje na to Slovenská komora exekútorov (SKE).

TASR ukončila rok 2018 s konečným ziskom necelých 21.000 eur

21. marca  (TASR) - Tlačová agentúra (TA) SR ukončila rok 2018 s konečným ziskovým hospodárskym výsledkom vo výške 20.921 eur. Súhrnné náklady dosiahli za druhý polrok výšku 2.573.534 eur, celkové výnosy za toto obdobie boli 2.411.825 eur. Vyplýva to zo Správy o činnosti TASR za druhý polrok 2018, ktorú parlamentný výbor pre kultúru a médiá zobral vo štvrtok na vedomie.

Záloha by motivovala vracať PET fľaše 90 percent respondentov

21. marca (TASR) - Zálohovanie PET fliaš by motivovalo vracať do obchodov použité plastové obaly deväť z desiatich opýtaných. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu spoločnosti IPSOS. Napriek zálohovaniu by fľaše nevracalo 7 percent opýtaných, zvyšné tri percentá nevedeli odpovedať.

Komora MVO je znepokojená z útokov na občiansky sektor počas volebnej kampane

22. marca (TASR) – Komora mimovládnych organizácií (MVO) Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) vyjadruje znepokojenie z viacerých verbálnych útokov, ktoré počas prezidentskej volebnej kampane odzneli na adresu občianskeho sektora a konkrétnych MVO. TASR o tom informoval predseda Komory MVO a podpredseda Rady vlády SR pre MNO Marcel Zajac.



Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk