1.4.2019
ID: 4439upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili návrh zákona, ktorým upravuje pomocou prechodných ustanovení viacero zákonov pre prípad tvrdého brexitu. Za návrh zákona hlasovalo všetkých 139 prítomných poslancov.

Vláda

Pri tendri za 1,3 milióna eur porušilo MO SR zákon, vyplýva z kontroly ÚVO

26. marca (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR porušilo zákon o verejnom obstarávaní v prípade tendra za 1,3 milióna eur. Zákazku na dodávku systému pre letectvo zadalo ministerstvo napriamo, a to bez preukázania splnenia zákonných podmienok. Vyplýva to z kontroly Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ministerstvo jej výsledky akceptuje.
 
Správu hraníc s Maďarskom bude mať v kompetencii slovenská delegácia

27. marca (TASR) - Úlohy pri správe slovensko-maďarskej štátnej hranice budú spadať pod slovenskú delegáciu Slovensko-maďarskej hraničnej komisie. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila aj návrh na vymenovanie jej nového predsedu, ktorým bude Peter Šlahor.

Vláda odsúhlasila novelizované znenie štatútu ústredného krízového štábu

27. marca (TASR) - Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila novelizovaný štatút ústredného krízového štábu. Ministerstvo vnútra (MV) SR návrhom reagovalo na legislatívne zmeny, ktorým došlo v uplynulých rokoch.
 
Vláda súhlasila so zmenami vo vyslaní slovenských ozbrojených síl do zahraničia

27. marca (TASR) – Vládny kabinet v stredu súhlasil so zmenami vo vyslaní Ozbrojených síl SR do zahraničia a s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska na účel vojenských cvičení v prvom polroku tohto roka.

Vláda vzala na vedomie správu o plnení úloh koncepcie väzenstva za rok 2018

27. marca (TASR) - Zhodnotiť napĺňanie priorít Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) bolo cieľom Správy o plnení úloh vyplývajúcich z Aktualizovanej koncepcie väzenstva SR na roky 2011 až 2020 za rok 2018. Materiál vzala vláda v stredu na vedomie.

Predsedom komisií pre voľbu šéfov polície a inšpekcie bude J. Szabó z GP

28. marca (TASR) - Predsedom výberových komisií pre voľbu policajného prezidenta a šéfa Úradu inšpekčnej služby bude Jozef Szabó z Generálnej prokuratúry (GP) SR. Obe komisie na svojom prvom stretnutí vo štvrtok schválili rokovacie poriadky. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

NRSR

Poslanci nebudú voliť kandidátov na ÚS skôr, voľba má byť 3. apríla


26. marca (TASR) - Národná rada (NR) SR nebude voliť kandidátov na ústavných sudcov skôr, ako má v pláne. Plénum totiž odmietlo návrh Ondreja Dostála z klubu SaS, aby sa volilo už 27. marca, a nie až 3. apríla.
 
Za neoprávnené používanie vojenskej uniformy budú pokuty

27. marca (TASR) - Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl (OS) SR budú od mája hroziť sankcie až do výšky 500 eur. Počíta s tým novela zákona o ozbrojených silách, ktorú parlament schválil. Opatrením ministerstvo obrany reaguje na problém s extrémistickými polovojenskými organizáciami.

Trh s tabakovými výrobkami bude pod väčším dohľadom

27. marca (TASR) - Trh s tabakovými výrobkami bude od 20. apríla 2019 pod väčším drobnohľadom. Vyplýva to z novely zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov, ktorú v stredu 97 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci schválili legislatívu pre prípad tvrdého brexitu

27. marca (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili návrh zákona, ktorým upravuje pomocou prechodných ustanovení viacero zákonov pre prípad tvrdého brexitu. Za návrh zákona hlasovalo všetkých 139 prítomných poslancov.

Budovy najvyšších ústavných činiteľov budú objektmi bezpečnosti štátu


27. marca (TASR) - Objekty slúžiace na plnenie úloh troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky budú považované za stavby pre bezpečnosť štátu. Parlament schválil novelu stavebného zákona, ktorú predložila trojica poslancov koaličného Smeru-SD Jaroslav Baška, Dušan Bublavý a Peter Šuca.

Do zákona pribúdajú "znamenie štátneho znaku" či "národný symbol"

27. marca (TASR) - Štátny znak bude mať pri používaní štátnych symbolov v zahraničí osobitné postavenie. Do zákona o štátnych symboloch totiž pribúdajú nové pojmy ako "znamenie štátneho znaku" či "národný symbol". Zavádza ich novela, ktorou chce SNS lepšie chrániť štátne symboly. Národná rada SR ju schválila.

Dôchodkový vek na Slovensku sa zastropuje na 64 rokov

28. marca (TASR) – Dôchodkový vek na Slovensku sa ústavne zastropuje na 64 rokov. Ženy majú ísť do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa. Parlament schválil vo štvrtok 91 hlasmi návrh ústavného zákona z dielne koaličného Smeru-SD. Ústavný zákon má nadobudnúť účinnosť od 1. júla tohto roka.

Prezident


Ak bude zlyhávať fungovanie vlády, predčasné voľby by boli prínosom


25. marca (TASR) - Občania našej krajiny dali v posledných parlamentných voľbách mandát tomuto parlamentu, ktorý si vytvoril vládnu koalíciu. A občania by očakávali, že parlament bude fungovať na obdobie, na ktoré bol zvolený. Novinárom to v pondelok povedal prezident SR Andrej Kiska na margo témy predčasných volieb, o ktorých sa v poslednom čase v koalícii hovorí.

Prezident A. Kiska vymenoval do funkcie 25 nových profesorov


27. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v stredu vymenoval 25 nových profesorov. TASR o tom informovali z kancelárie prezidenta. Medzi vymenovanými sú Ľubica Argalášová v odbore hygiena, Vladimír Danielik v odbore anorganická technológia a materiály, Marek Fabrika v odbore hospodárska úprava lesov a Alena Furdová v odbore oftalmológia.

Prezident podpísal legislatívu pre prípad tvrdého brexitu


28. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal vo štvrtok zákon pre prípad tvrdého brexitu, ktorý v stredu (27. 3.) v skrátenom legislatívnom konaní schválila Národná rada (NR) SR. Informoval o tom Martin Lipták z prezidentskej kancelárie. Zákon pomocou prechodných ustanovení upravuje viacero zákonov pre prípad, že by Spojené kráľovstvo odišlo z EÚ bez dohody. Za návrh zákona v stredu hlasovalo všetkých 139 prítomných poslancov.

Ostatné


Lekári môžu zapísať údaje do systému ezdravie aj počas výpadkov


25. marca (TASR) - Lekári môžu v systéme elektronického zdravotníctva pracovať aj počas výpadkov. V reakcii na marcové výpadky to vysvetlilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) treba problémy ezdravia riešiť komplexne.

Súdna rada chce upraviť odmeny predsedov a členov disciplinárnych senátov


26. marca (TASR) - Súdna rada SR chce vyrovnať odmeny predsedom a členom disciplinárnych senátov. Podnet, ktorý obsahuje návrh na legislatívnu úpravu, adresuje ministerstvu spravodlivosti.

SOZA predstavila historicky prvú Správu o slovenskom hudobnom priemysle

26. marca (TASR) - Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) v utorok prezentoval Správu o slovenskom hudobnom priemysle. Historicky prvá publikácia, ktorá skúma oblasť hudby ako súčasti kultúry resp. hudobného, v širšom slova zmysle kreatívneho priemyslu, vznikala viac ako štyri roky. Správu osobne v Bratislave predstavil jej autor Daniel Antal, maďarský analytik a ekonomický konzultant, ktorý v súčasnosti pôsobí v Holandsku.

ZMOS nesúhlasí s navrhovanými zmenami vo financovaní sociálnych služieb

27. marca (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta zmeny financovania neverejných poskytovateľov sociálnych služieb z rozpočtov samospráv. K novele zákona z dielne ministerstiev zdravotníctva a práce, ktorá zmeny prináša, preto v rámci medzirezortného pripomienkové konania predložilo svoje výhrady.

Slovenské i svetové dominanty 30. marca opäť zhasnú

27. marca (TASR) - Dominanty ako Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Bojnický zámok, Spišský hrad, Trenčiansky aj Nitriansky hrad, hrad v Starej Ľubovni, Hodinová veža v Banskej Bystrici či Mariánsky stĺp v Chrenovci-Brusne sa v sobotu 30. marca o 20.30 h na hodinu zahalia do tmy. Zapoja sa tak do najväčšej celosvetovej environmentálnej akcie, ktorá varuje, že súčasná generácia je možno posledná, ktorá môže zachrániť planétu. TASR o tom informovala Andrea Settey Hajduchová z Danube-Carpathian Programme Slovakia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Právnici vyzývajú poslancov, aby si pri voľbe sudcov ÚS splnili svoju povinnosť


28. marca (TASR) - Takmer 100 právnikov vrátane niektorých bývalých sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, sudcov Najvyššieho súdu SR, predstaviteľov akademickej obce a verejnej ochrankyne práv vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby k voľbe kandidátov na sudcov ÚS pristúpili zodpovedne a opäť obnovili funkčnosť Ústavného súdu. Informovala o tom jedna z podpísaných Lucia Berdisová.

Nedostatok sudcov sa odráža v nevybavených podaniach a dĺžke konania

28. marca (TASR) – Absencia deviatich z 13 sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR značne ovplyvňuje počet nevybavených podaní a priemernú dĺžku jedného konania pred ÚS. Na základe doterajších štatistických údajov na to vo štvrtok poukázala ústavná sudkyňa Jana Baricová, vykonávajúca úlohu predsedníčky ÚS.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk