15.4.2019
ID: 4460upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu stavebného zákona z dielne trojice poslancov koaličného Smeru-SD Jaroslava Bašku, Dušana Bublavého a Petra Šucu. Objekty slúžiace na plnenie úloh troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky podľa nej budú považované za stavby pre bezpečnosť štátu.

Vláda

V cirkusoch nebudú môcť vystupovať takmer žiadne zvieratá

8. apríla (TASR) - Na Slovensku bude od 1. septembra zakázané využívať na verejné vystúpenia mačkovité šelmy, slony, delfíny, žirafy, primáty, medvede aj ďalšie zvieratá. Rovnako bude zakázané ich s týmto cieľom cvičiť. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Vybavovanie občianskeho preukazu či pasu netreba odkladať

9. apríla (TASR) – Hoci sa čakacie lehoty na vybavenie cestovných dokladov mierne zvýšili, ešte stále si ich možno vybaviť v podstate komfortne a rýchlo. Upozorňuje na to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR s odporúčaním, aby si občania túto záležitosť nenechávali na poslednú chvíľu.

Inšpekcia ukončila kontrolu pracovnoprávnych vzťahov v CPS

11. apríla (TASR) - Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR ukončil kontrolu v pracovnoprávnych vzťahoch Centra polygrafických služieb (CPS). Kontrola verejného obstarávania pokračuje. TASR o tom informovali z tlačového odboru rezortu vnútra.

M. Lajčák rokoval s generálnym tajomníkom OBSE T. Gremingerom

11. apríla (TASR) - Prezidentské voľby na Ukrajine i financovanie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli témami štvrtkového stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) v pozícii úradujúceho predsedu OBSE a generálneho tajomníka organizácie Thomasa Gremingera. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Na podporu gramotnosti žiakov pôjde viac peňazí

11. apríla (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR sa pre vysoký záujem žiadateľov o predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP) rozhodlo navýšiť pôvodnú indikatívnu výšku finančných prostriedkov z 15.000.000 eur na sumu 18.000.000 eur v dopytovo-orientovanej výzve pod názvom „Čitateľská, matematická a prírodovedná gramotnosť v základnej škole". TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu MŠVVaŠ.

V prípade lustrácií novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie

12. apríla (TASR) - V kauze lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie. TASR to potvrdili z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Doplnili, že stíhanie začala inšpekcia na základe vlastnej operatívnej činnosti.

NRSR

Do novej voľby kandidátov na sudcov ÚS sa zatiaľ prihlásilo 7 uchádzačov

12. apríla (TASR) - Do novej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR je zatiaľ prihlásených sedem uchádzačov. TASR o tom informoval predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD). Nominácie možno predkladať do pondelka 15. apríla do 16.00 h. Vypočúvanie kandidátov pred výborom sa podľa Madeja predbežne plánuje na 2. a 3. mája.

Prezident

Prezident odobril novelu,ktorá rieši neoprávnené používanie vojenských uniforiem

10. apríla (TASR) - Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl (OS) SR budú od mája hroziť sankcie až do výšky 500 eur. Počíta s tým novela zákona o ozbrojených silách, ktorú v stredu podpísal prezident. Opatrením ministerstvo obrany reaguje na problém s extrémistickými polovojenskými organizáciami.

Prezident podpísal novelu stavebného zákona, tá rieši budovy ústavných činiteľov

10. apríla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu stavebného zákona z dielne trojice poslancov koaličného Smeru-SD Jaroslava Bašku, Dušana Bublavého a Petra Šucu. Objekty slúžiace na plnenie úloh troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky podľa nej budú považované za stavby pre bezpečnosť štátu.

Prezident konzultuje, či môže vybrať sudcov ÚS z menšieho počtu kandidátov

11. apríla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska konzultuje s expertmi na ústavné právo, či môže vybrať sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR aj z menšieho počtu kandidátov. Informoval o tom Kiskov hovorca Roman Krpelan s tým, že svoje rozhodnutie k ústavným sudcom oznámi hlava štátu počas budúceho týždňa.

Ostatné

Radu prokurátorov znepokojili kontakty niektorých vedúcich prokurátorov na GP


8. apríla (TASR) - Kontakty niektorých vedúcich prokurátorov na Generálnej prokuratúre (GP) SR s osobami podozrivými zo závažnej trestnej činnosti znepokojili Radu prokurátorov SR. Tá vyzvala generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby v takýchto prípadoch prokurátorov odvolal z funkcie.

Slováci môžu v rámci programu EÚ pôsobiť ako humanitárni dobrovoľníci

8. apríla (TASR) - Humanitárni dobrovoľníci zo Slovenska môžu v rámci programu Európskej únie pomáhať ľuďom v nízkopríjmových krajinách a zároveň získavať pracovné skúsenosti. Informuje o tom organizácia ADRA Slovensko, ktorá môže, zatiaľ ako jediná na Slovensku, vysielať dobrovoľníkov pod hlavičkou "EU Aid volunteers".

Slovensko má spomedzi krajín V4 najnižší vek prvorodičiek, rodia ako 27-ročné


9. apríla (TASR) – Slovensko má spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky (V4) najnižší vek prvorodičiek. Kým Slovenky majú v priemere prvé dieťa vo veku 27 rokov, v susednom Česku, Maďarsku či Poľsku rodia ženy prvýkrát o rok neskôr. V rámci krajín Európskej únie sa vek prvorodičiek pohybuje na úrovni 29 rokov.

Niektoré strany idú do volieb do Európskeho parlamentu len s jediným kandidátom

12. apríla (TASR) - Takmer polovica politických strán, kandidujúcich vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), nenaplnila všetkých 14 miest kandidačnej listiny. Vyplýva to zo zoznamov zverejnených na webe ministerstva vnútra.

PR profesionáli chcú strážiť etické správanie na trhu, pripravili memorandum

11. apríla (TASR) - Členovia Asociácie public relations Slovenskej republiky (APRSR) iniciovali vznik memoranda Etika v digitálnej komunikácii s cieľom strážiť etické správanie na trhu. Definuje niekoľko základných zásad zostavených na základe štandardov odvetvia, skúseností z praxe, ako aj odporúčaní medzinárodnej organizácie ICCO. TASR o tom informovala Jana Šimeková z APRSR.

Cudzinci, ktorí chcú voliť v eurovoľbách v SR, sa musia zapísať do pondelka

12. apríla (TASR) - Občania členských štátov EÚ s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí sa chcú sa zúčastniť májových volieb do Európskeho parlamentu, sa musia najneskôr do pondelka (15. 4.) zapísať do voličského zoznamu v obci, kde majú trvalý pobyt. Pripomína to Ministerstvo vnútra SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk