23.4.2019
ID: 4466upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Novela Trestného zákona má priniesť viacero zmien. Trest domáceho väzenia sa bude dať uložiť aj pri niektorých zločinoch, o väčšom počte prípadov budú rozhodovať samosudcovia a doživotne odsúdení získajú možnosť podmienečného prepustenia. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkami Legislatívnej rady vlády SR. Viaceré opatrenia reagujú na európsku legislatívu.

Vláda

Z. Kubovičová sa stala novou riaditeľkou Centra právnej pomoci

15. apríla (TASR) - Novou riaditeľkou Centra právnej pomoci (CPP) sa v pondelok stala Zuzana Kubovičová. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Zuzana Drobová. Do funkcie ju vymenoval šéf rezortu spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) na základe výsledkov výberového konania. Kubovičová doteraz pracovala v centre ako tajomníčka a zástupkyňa riaditeľa CPP, predtým aj ako vedúca kancelárie a samostatná právnička.

A. Kalavská podpísala revíziu úhrad liekov, usporiť by mala 35 mil. eur

15. apríla (TASR) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) v pondelok podpísala revíziu úhrad liekov. Podľa rezortu tento krok vedie k efektívnemu nakladaniu s financiami. V systéme sa zásluhou revízie úhrad usporí približne 35 miliónov eur. Proces sa podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v žiadnom prípade nedotkne pacienta.

MZ SR predstavilo projekt stratifikácie slovenských nemocníc

15. apríla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v pondelok na tlačovej konferencii na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR predstavili podrobnosti stratifikácie slovenských nemocníc. Tá by mala priniesť jednu z najväčších zmien zdravotníctva v SR, t. j. kvalitnejšiu a bezpečnejšiu starostlivosť pre pacienta, nižší počet opakovaných operácií a hospitalizácií či zlepšenie dostupnosti nemocníc.

Nová mobilná aplikácia 155.sk pomôže zachraňovať ľudské životy

16. apríla (TASR) – Pri zachraňovaní ľudských životov pomáha od utorka nová mobilná aplikácia 155.sk. Pripravilo ju Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR. Aplikácia dokáže lokalizovať miesto, kde sa volajúci nachádza. Pre nepočujúcich ponúka možnosť zaslať núdzovú správu. Predstavili ju v utorok na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Za člena Rady vlády pre prevenciu kriminality vymenovala vláda M. Bagačku

17. apríla (TASR) - Štátneho tajomníka Ministerstva vnútra (MV) SR Michala Bagačku vymenovala vláda do funkcie stáleho člena Rady vlády SR pre prevenciu kriminality. Urobila tak na svojom stredajšom rokovaní.

Do funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby MV vymenovala vláda A. Szabóa

17. apríla (TASR) - Do funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR vláda v stredu vymenovala Adriána Szabóa. Súčasný riaditeľ úradu tak bude pokračovať v jeho vedení aj v nasledujúcom období od 1. mája.

Spätné dotácie na podporu audiovizuálneho priemyslu sa majú zvýšiť o 13 %

17. apríla (TASR) – Podpora audiovizuálneho priemyslu na Slovensku by mala byť v budúcnosti štedrejšia. Podľa návrhu novely zákona o Audiovizuálnom fonde (AvF) budú môcť producenti žiadať o refundáciu 33 percent prostriedkov, ktoré pri výrobe filmových a televíznych diel investovali na Slovensku. Ide o 13-percentný nárast oproti súčasnosti. Návrh legislatívnej zmeny, ktorú predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR, v stredu schválila vláda.

MŠVVaŠ aktualizovalo metodiku výchovy a vzdelávania finančnej gramotnosti


17. apríla (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) schválilo pre tento školský rok aktualizovanú metodiku výchovy a vzdelávania v oblasti rozvoja finančnej gramotnosti. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu.

Zásady využívania služieb advokátov štátnymi orgánmi sa majú upraviť

17. apríla (TASR) - Transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania sa majú upraviť. Vyplýva to z návrhu pravidiel upravujúcich tieto zásady, ktoré v stredu schválila vláda.

Integrované sčítanie v roku 2021 má znížiť administratívu a spresniť údaje

17. apríla (TASR) – Blížiace sa sčítanie obyvateľov, domov a bytov na Slovensku bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR realizovať v období od 1. júna 2020 do 31. marca 2021. V prípade sčítania obyvateľov sa zber dát uskutoční od 15. februára do 31. marca 2021, zber dát v prípade sčítania domov a bytov sa začne už 1. júna 2020 a bude trvať do 12. februára 2021. Vyplýva to z návrhu zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkami.

Inštitút hosťujúceho sudcu má riešiť dočasnú absenciu sudcov

17. apríla (TASR) - Na súdoch sa má zaviesť inštitút hosťujúceho sudcu. Vyriešila by sa tým negatívna situácia na súdoch z dôvodu dočasnej absencie zákonného sudcu. Návrh prináša novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú v stredu schválila vláda s legislatívno-technickými pripomienkami.

Novela Trestného zákona má priniesť viacero zmien

17. apríla (TASR) - Trest domáceho väzenia sa bude dať uložiť aj pri niektorých zločinoch, o väčšom počte prípadov budú rozhodovať samosudcovia a doživotne odsúdení získajú možnosť podmienečného prepustenia. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkami Legislatívnej rady vlády SR. Viaceré opatrenia reagujú na európsku legislatívu.

MVSR rozdá takmer šesť miliónov z eurofondov pre komunitné centrá

17. apríla (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva obce, mestá a neziskový sektor na predkladanie žiadostí na financovanie modernizácie komunitných centier pre marginalizované rómske komunity. TASR o tom informoval hovorca rezortu Petar Lazarov.

Administratívna záťaž pre podnikateľov sa zníži

18. apríla (TASR) – Podnikateľom a právnickým osobám by sa od budúceho roka mala znížiť administratívna záťaž. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripravili opatrenia, ktorými chcú vyjsť v ústrety podnikateľskej obci na Slovensku. Okrem úpravy byrokracie by malo dôjsť aj k úspore finančných nákladov. Zmena by sa mala dotknúť 11.580 prevádzok.

Prezident


Kiska uistil Ádera, že nástup novej prezidentky SR prinesie hodnotovú kontinuitu

16. apríla (TASR) - Smerovanie Slovenska po nástupe novej prezidentky SR Zuzany Čaputovej bolo jednou z tém utorňajšej schôdzky slovenského prezidenta Andreja Kisku v meste Pannonhalma v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe, kde sa v rámci série rozlúčkových ciest Kiska neformálne stretol s maďarským prezidentom Jánosom Áderom.

A. Kiska vymenoval predsedu, podpredsedu a nových sudcov ÚS

17. apríla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v stredu vymenoval Ivana Fiačana za predsedu Ústavného súdu (ÚS) SR a Ľuboša Szigetiho za jeho podpredsedu.
Urobil tak pri vymenovaní troch nových ústavných sudcov. Okrem Fiačana a Szigetiho vymenoval za sudcu ÚS Petra Molnára. Prezident vybral troch sudcov ÚS z ôsmich kandidátov, ktorých zvolila Národná rada SR.

Prezident súhlasí s úpravou poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu

18. apríla (TASR) - Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom sa upraví. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska 17. apríla.

Prezident vetoval novelu Civilného mimosporového poriadku

18. apríla (TASR) – Prezident SR v stredu (17. 4.) vrátil Národnej rade SR novelu Civilného mimosporového poriadku. TASR o tom vo štvrtok informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Prezident vetoval zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch

18. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vetoval zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. TASR o tom vo štvrtok informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Ostatné

Slovenskí vedci si myslia, že ich práca nie je docenená

16. apríla (TASR) – Vedcov na Slovensku trápi ich nedocenenie a prehliadanie významu vedy. Vyplýva to z prieskumu medzi vedcami z Bratislavy a Košíc, ktorý zrealizovala agentúra 2muse.

UK v Bratislave vybuduje Centrum aktívneho starnutia na podporu zdravia seniorov


16. apríla (TASR) - Priaznivé účinky pohybovej aktivity seniorov, ktorí patria medzi najpasívnejšiu skupinu obyvateľstva, chce implementovať nový projekt Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Vychádza pritom z doterajších výsledkov výskumu.

Najlepším súdnym rozhodnutím minulého roka sa stal "nástenkový tender"

16. apríla (TASR) - Najlepším súdnym rozhodnutím minulého roka sa stal "nástenkový tender". Rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze zmanipulovaného obstarávania získal ocenenie Judikát roka. TASR o tom informoval Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu. Cenu každoročne udeľuje týždenník Trend v spolupráci s nezávislou iniciatívou Sudcovia Za otvorenú justíciu (ZOJ). Tento rok sa k organizátorom pridala aj Nadácia Zastavme korupciu.

Z kandidátov na prezidenta spomínali dezinformácie na Facebooku hlavne Harabina

17. apríla (TASR) – Najčastejšie spomínaným prezidentským kandidátom na dezinformačných stránkach využívajúcich Facebook bol pred prvým kolom volieb Štefan Harabin, nasledovaný Zuzanou Čaputovou. Kým Harabin bol prezentovaný ako preferovaný, pozitívne vnímaný kandidát, Čaputová bola zobrazovaná najnegatívnejšie zo všetkých uchádzačov o post hlavy štátu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu neziskovej organizácie Globsec, ktorá sa zamerala na vplyv konšpirácií a dezinformácií na sociálnych sieťach na slovenské prezidentské voľby.

Mnohí pacienti nevedia, ako sa domáhať svojich práv

18. apríla (TASR) - Pacienti často nepoznajú svoje práva a ak aj nadobudnú pocit, že im nebola adekvátne poskytnutá zdravotná starostlivosť, nevedia čo robiť. Pri príležitosti Európskeho dňa práv pacientov (18. apríla) na to upozorňuje Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP), ktorá by chcela v tejto súvislosti vytvoriť sieť pacientskych poradní. Vyzýva tiež na vytvorenie samostatného inštitútu pacientskeho ombudsmana.

Šéfovia diplomacie krajín V4 a Francúzska rokovali najmä o európskych témach

18. apríla (TASR) - Voľby do Európskeho parlamentu, nadchádzajúci samit v Sibiu, brexit aj zahraničnopolitické otázky boli témami stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Francúzska. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a poľský šéf diplomacie Jacek Czaputowicz počas stretnutia zdôrazňovali potrebu zachovania voľného trhu a konkurencieschopnosti v Európskej únii (EÚ). Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian je, naopak, presvedčený, že ochrana a konkurencieschopnosť sa nevylučujú.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk