29.7.2019
ID: 4553upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci NR SR predložili na rokovanie parlamentu v júni novelu zákona, ktorou sa vykonáva ústavné právo na maximálny vek odchodu do dôchodku a právo ženy na jeho zníženie z dôvodu výchovy dieťaťa. Tento návrh je plne v súlade s doteraz platnou legislatívou a poslanci ho už schválili v prvom čítaní.

Matečná: Slovenskí spotrebitelia budú môcť nakupovať slovenskú zeleninu a ovocie stabilnejšie počas celého roka
19. 07. 2019 - Bratislava, 19. júla 2019 – Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyhlásila výzvu na skladovacie kapacity pre plodiny špeciálnej rastlinnej výroby. V rámci tohto opatrenia podporí agrorezort slovenských poľnohospodárov z Programu rozvoja vidieka sumou 15 miliónov EUR.

Ako dobre poznáte vašu pracovnú zmluvu?
22. 07. 2019 - Jednou z hlavných tém odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR je problematika obchodovanie s ľuďmi. Aj práve preto sme sa v rámci šírenia povedomia o fenoméne nachytávania ľudí za účelom obchodovania s ľuďmi rozhodli v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR vytvoriť svieži vizuál letnej komunikačnej kampane.

Stanovisko MF SR k hodnoteniu plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte za rok 2018

22.07.2019 - Hodnotenie plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte za rok 2018, ktoré MF SR zverejnilo v predchádzajúcich týždňoch sa od správy RRZ líši. Tento rozdiel prirodzene vyplýva z rozdielneho prístupu oboch inštitúcií. Postup MF SR zohľadňuje rovnako ako RRZ národné špecifiká, ale zároveň je silnejšie previazaný s  európskymi fiškálnymi pravidlami. V rámci štandardného postupu zverejní MF SR podrobnejšie stanovisko k hodnoteniu RRZ začiatkom augusta.

Ministerstvo preverilo stav voľných miest

23.07.2019 - Hoci úrady práce evidujú viac ako 136-tisíc záujemcov, ktorí sú ihneď pripravení nastúpiť do práce, zamestnávatelia majú problém s obsadzovaním voľných pozícií. Tých dokonca mesiac čo mesiac pribúda. Preverili sme preto, či sú všetky hlásené voľné miesta reálne a ako úrady spolupracujú pri ich obsadzovaní.

Rezort zdravotníctva prostredníctvom „Zdravých regiónov“ odštartoval osvetu hygienických návykov
23. 07. 2019 - Ministerstvu zdravotníctva záleží na tom, aby sa zdravotný stav zlepšoval vo všetkých oblastiach a pre všetky skupiny obyvateľstva. Prostredníctvom svojej príspevkovej organizácie Zdravé regióny rezort  počas letných prázdnin odštartoval osvetové aktivity na upevňovanie hygienických návykov.

Hokejové MS výrazne pomohli cestovnému ruchu

23. 07. 2019 - Májové čísla cestovného ruchu lámu rekordy. Počet turistov v máji prelomil rekord a na Slovensku bolo 550 tisíc návštevníkov, ktorí u nás dokopy strávili takmer 1,5 milióna nocí. Prispeli k tomu aj hokejoví fanúšikovia, keďže v Košiciach narástol počet prenocovaní v máji medziročne o 20 tisíc a v Bratislave dokonca o 30 tisíc.

Na boj s biologicky rozložiteľným odpadom pôjde ďalších 15 miliónov eur z fondov EÚ
24.07.2019 - Vytvoriť nové kapacity na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, jedální, reštaurácií, či obchodu a znižovať tak jeho skládkovanie. To je cieľom v poradí už 51. výzvy v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorú dnes 24. júla 2019 vyhlási Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky.

Reťazce znova zvyšovali ceny – potraviny v júni u nás zdraželi najviac v EÚ
24. 07. 2019 - Slovensko predbehlo rastom cien potravín v júni celú skupinu V4. Aj keď obchodníci ženú ceny nahor, slovenskí potravinári čelia neustálemu tlaku dodávať im za nižšie ceny. Ceny potravín na Slovensku rástli v júni najvyššie z krajín V4. Najviac sme si priplatili za bravčové mäso a ovocie. Zo zvýšených cien pre spotrebiteľov znova profitujú obchodníci, dodávateľom viac nezaplatili

Na pôde OSN sa diskutovalo o lesoch: Zásadný význam pre udržateľný rozvoj
24. 07. 2019 - Ochrana životného prostredia vrátane klímy, zabezpečenie potravín pre rastúcu populáciu ľudstva, udržateľný a inkluzívny hospodársky rast, odstránenie chudoby a zvyšujúcich sa ekonomických a sociálnych nerovností, ako aj rešpektovanie ľudských práv sú komplexné a navzájom súvisiace výzvy. Zhodli sa na tom členovia Politického fóra na vysokej úrovni pre udržateľný rozvoj (HLPF), ktorí v New Yorku na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) diskutovali o lesoch.

Zohľadňovanie výchovy detí pri odchode do dôchodku

25. 07. 2019 - Poslanci NR SR predložili na rokovanie parlamentu v júni novelu zákona, ktorou sa vykonáva ústavné právo na maximálny vek odchodu do dôchodku a právo ženy na jeho zníženie z dôvodu výchovy dieťaťa. Tento návrh je plne v súlade s doteraz platnou legislatívou a poslanci ho už schválili v prvom čítaní.

Zmierniť prehrievanie miest pomôže zelená infraštruktúra

26. 07. 2019 - Extrémne teploty, ktorým v súčasnosti čelia najmä obyvatelia miest, dokáže zmierniť budovanie prvkov zelenej infraštruktúry a podpora ekologickejšej dopravy. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za uplynulé tri roky podporilo približne dve stovky konkrétnych riešení po celom Slovensku za desiatky miliónov eur.

Rozhodnutie ESĽP v prospech Slovenskej republiky v prípade Jarkovský proti Slovenskej republike

26. 07. 2019 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) 25. júla 2019 zverejnil svoje rozhodnutie z 2. júla 2019, ktorým v prípade Jarkovský proti Slovenskej republike rozhodol v prospech Slovenskej republiky.

Zamestnancov do ELA nevyberá ministerstvo
26.07.2019 - Záujemcovia o prácu v Európskom orgáne práce, ktorý bude sídliť Bratislave, nájdu ponuku na voľné pracovné pozície na oficiálnom webovom sídle European Labour Authority. Hoci agentúra bude sídliť na Slovensku, je orgánom Únie s vlastnou právnou subjektivitou a Slovenská republika nemôže vstupovať do procesu výberu jej budúcich zamestnancov. Ministerstvo preto žiadosti o prijatie do zamestnania neprijíma.

Prezident


Prezidentka prijala predsedníčku Najvyššieho súdu

22.07.2019 - Stav disciplinárneho súdnictva na Slovensku je nedostatočný, napriek tomu, že ide o jednu zo základných podmienok nezávislého súdnictva. Prezidentka Zuzana Čaputová to vyhlásila po stretnutí s predsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Danielou Švecovou. Tá uviedla, že nevie, prečo sú disciplinárne senáty nefunkčné, nejde totiž o právomoc NS SR.

Macron o prezidentke: Symbol zjednotenej Európy
24.07.2019 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorú v stredu v Paríži prijal francúzsky prezident Emmanuel Macron, na spoločnom tlačovom vyhlásení označila Francúzsko za blízkeho partnera a spojenca v Európskej únii a NATO a zdôraznila, že krajiny zdieľajú spoločné hodnoty. Macron zopakoval svoje vyhlásenie z vlaňajšej návštevy Bratislavy, že Slovensko už v súčasnosti je v jadre EÚ a prejavom toho je aj zvolenie Čaputovej za hlavu štátu.


Zdroje:

  • Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
  • Ministerstvo financií Slovenskej republiky
  • Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky,
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
  • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
  • Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
  • Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
  • https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
  • https://www.nrsr.sk/web/
  • https://www.prezident.sk/press-room/1/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk