19.8.2019
ID: 4564upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Nakupovanie bez obalov a podpora bezobalových výrobkov naberá na popularite nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Práve bezobalové obchody obmedzujú používanie nerecyklovateľných jednorazových plastových obalov. Úrad verejného zdravotníctva SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR pripravil metodickú pomôcku pre prevádzkovateľov bezobalových predajní potravín.

Vláda

Vyhlásenie MZVEZ SR k 70. výročiu podpísania Ženevských dohovorov
12. 08. 2019 - Uplynulo presne 70 rokov od podpísania Ženevských dohovorov. Tieto základné normy medzinárodného humanitárneho práva sú naďalej viac než aktuálne, keďže zaručujú ochranu obetiam ozbrojených konfliktov, či už sú to civilisti, ranení, alebo chorí a upravujú zásady ochrany poskytovania humanitárnej pomoci, vzdelania či zdravotnej starostlivosti a tomu slúžiacich objektov počas ozbrojených konfliktov. Napriek tomu, že tieto pravidlá boli všeobecne prijaté medzinárodným spoločenstvom, sme často svedkami ich flagrantného porušovania zo strany rôznych aktérov ozbrojených konfliktov.

Opäť o krok bližšie k novej univerzitnej nemocnici v Bratislave

13. 08. 2019 - Na bratislavských Rázsochách sa oficiálne začali búracie práce. Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská a predseda vlády SR Peter Pellegrini oficiálne odštartovali odstraňovanie skeletu. Je to prvý krok, ktorého cieľovou stanicou bude nová špičková univerzitná nemocnica v hlavnom meste.

Minister financií vyzval ostatných ministrov, aby začali šetriť: Prichádzajú zlé správy

14. 08. 2019 - Za spomalením rastu slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roka sú podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) najmä externé faktory. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) však spomalil výraznejšie, než rezort očakával. Ak aktuálne spomalenie bude pokračovať v druhom polroku, situácia bude podľa ministra vážna. Pripustil aj ohrozenie cieľa vyrovnaného rozpočtu v tomto roku. Vyzýva preto ministrov, aby začali šetriť.

Envirorezort podporuje bezobalové obchody
14. 08. 2019 - Nakupovanie bez obalov a podpora bezobalových výrobkov naberá na popularite nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Práve bezobalové obchody obmedzujú používanie nerecyklovateľných jednorazových plastových obalov. Úrad verejného zdravotníctva SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR pripravil metodickú pomôcku pre prevádzkovateľov bezobalových predajní potravín.

Celoštátne oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania
15. 08. 2019 - Úrad vlády SR, Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo obrany SR, mesto Banská Bystrica a Múzeum Slovenského národného povstania pripravujú celoštátne oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Policajní a vojenskí špecialisti zintenzívnia spoluprácu
16. 08. 2019 - Policajní a vojenskí špecialisti zintenzívnia spoluprácu, najmä v oblasti výcviku a vzdelávania. V piatok to podpisom dohody potvrdili zástupcovia rezortov obrany a vnútra. TASR o tom informoval hovorca Síl pre špeciálne operácie Mário Pažický. Medzirezortná dohoda podľa jeho slov bližšie a detailnejšie špecifikuje oblasti spolupráce špeciálnych jednotiek a je nadstavbou zmluvy o vzájomnej spolupráci platnej od roku 2007.

NRSR


Andrej Danko o medializovaných informáciách: Žiadne podklady, žiadne tykanie si, žiadne stretávania!
15. 8. 2019 - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky a Slovenskej národnej strany Andrej Danko rázne odmieta akékoľvek spájanie s trojicou obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka. Praje si, aby boli všetci, ktorí prispeli k tejto tragickej smrti, právom potrestaní a skončili za mrežami. Zásadne nesúhlasí so spájaním s osobou Petra Tótha. Taktiež vyjadril želanie, aby novinári a verejnosť objektívne vyhodnocovali informácie, ktoré nie sú žiadnym spôsobom overené.

Prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová si vo Švajčiarsku prevzala významnú cenu za politickú kultúru
10. 08. 2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v sobotu 10. augusta 2019 vo švajčiarskom meste Ascona prevzala Európsku cenu za politickú kultúru. „V prvom rade sa chcem poďakovať za udelenú cenu, ktorú vnímam ako prejav dôvery a zároveň ako záväzok. Zoznam ocenených za minulé roky je impozantný a je mi veľkou cťou a zadosťučinením, že k nim pribudne tiež moje meno. Nesmierne si to vážim a ďakujem Vám!

Je dôležité, aby sa základné práva a slobody dodržiavali

13. 08. 2019 - Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú a ocenila jej prácu. Prezidentka zdôraznila, že považuje za dôležité, aby sa základné práva a slobody v republike dodržiavali. Činnosť ombudsmanky podľa nej prispieva k väčšej miere dôvery ľudí v štát a jeho orgány, s čím máme podľa Zuzany Čaputovej na Slovensku veľký problém. Úrad Verejnej ochrankyne práv je najvyššou autoritou v štáte, ktorá posudzuje, či orgány verejnej správy svojou činnosťou (alebo nečinnosťou) porušili základné práva a slobody fyzických alebo právnických  osôb.

Prezidentka prijala ministra spravodlivosti

14.08.2019 - Zuzana Čaputová prijala v stredu v Prezidentskom paláci ministra spravodlivosti Gábora Gála. "Spravodlivosť musí fungovať rovnako pre všetkých. Keď ľudia cítia, že štát nehrá fér, napríklad v otázke vymožiteľnosti práva, prirodzene strácajú dôveru v hodnotu rovnosti, na ktorej stojí každá demokracia. Práve preto vnímam tému spravodlivosti v štáte ako kľúčovú súčasť zmeny k lepšiemu.  


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk