23.9.2019
ID: 4594upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pracujúcim sa zvýši rodičovský príspevok na 370 eur. Rodičovský príspevok od budúceho roka vzrastie. Na vyššiu dávku majú nárok tí rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali. Im sa rodičovský príspevok zvýši na 370 eur, ostatným rodičom, ktorí pracovali len krátkodobo alebo dočasne a nepoberali materské, stúpne na 270 eur.

Vláda

Pekárstvo je poznačené neférovými praktikami obchodníkov

18. 09. 2019 - Pekárstvo je poznačené neférovými praktikami obchodníkov, ktorými trpia nielen pekári, ale aj kvalita pečiva. Najväčšej slovenskej pekárni pod jednou strechou Vamex v Košiciach sa napriek veľkému tlaku reťazcov podarilo zachovať tradičné receptúry výrobkov. Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode z dielne agrorezortu, ktorý v súčasnosti čelí sťažnostiam obchodníkov, považuje Vamex za zásadný krok k zlepšeniu vyjednávacieho postavenia pekárov na Slovensku.

Agrorezort rozširuje opatrenia proti africkému moru ošípaných

18. 09. 2019 - Od prvého prípadu pozitívneho nálezu afrického moru ošípaných (AMO) na území Slovenskej republiky uplynuli takmer dvmesiace. Za posledné 2 týždne však neevidujeme nový pozitívny nález nákazy. Ani stavy ošípaných na Slovensku neklesajú. Dôvod na paniku nie je, hrozba však klope na dvere. Riziko šírenia nákaz je vysoké, o čom svedčí situácia v zahraničí a hrozba migrácie diviačej zveri po kosbe kukurice v aktuálnych dňoch. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR preto upozorňuje na opatrnosť a rozširuje preventívne opatrenia.

Začal sa zber štatistických údajov zo škôl prostredníctvom Rezortného informačného systému
19.09.2019 - Od nedele 15. septembra 2019 môžu školy zadávať do Rezortného informačného systému (RIS) štatistické údaje o žiakoch a zamestnancoch. Ide už o druhý rok tohto zberu, ktorý sa realizuje elektronickou formou. Pre školy prináša zníženie byrokracie a adresnejšie financovanie. Zber údajov sa realizuje v období od 15. do 30. septembra 2019. Po spracovaní sa tieto údaje stanú podkladom pre financovanie škôl a školských zariadení, pričom Rezortný informačný systém bude slúžiť ako referenčný register.

Posilňovanie slovensko-bieloruských obchodných vzťahov
19. 09. 2019 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek slávnostne otvoril 18. septembra 2019 slovensko-bieloruské podnikateľské fórum v Minsku. Podujatie, ktoré zorganizovalo Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Minsku v spolupráci s Bieloruskou obchodno-priemyselnou komorou sa uskutočnilo na okraj výstavy Tech-Inno-Prom. Zúčastnila sa na ňom početná podnikateľská slovenská misia, ktorú zastrešila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu.
 
Skupine expertov EÚ pre oblasť mládeže spolupredsedá aj zástupca Slovenska
20. 09. 2019 - V dňoch 18.-19. septembra 2019 na prvom zasadnutí Skupiny expertov pre ukazovatele EÚ v oblasti mládeže bol zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Dean Reš zvolený za jej spolupredsedu. Cieľom a výstupom činnosti expertnej skupiny budú kvantitatívne a kvalitatívne politické ukazovatele a referenčné hodnoty prispôsobené potrebám zapojených členských štátov a odvetví, ako prostriedok porovnávania najlepších postupov a monitorovania vykonávania stratégie pre mládež.

Tohtoročná misia našich policajtov v Chorvátsku splnená a ukončená
20. 09. 2019 - Slovenskí policajti sa aj toto leto starali o bezpečnosť turistov v Chorvátsku. Za 11 rokov sa naši policajti zdokonalili v cudzích jazykoch, chorvátskych predpisoch, rozšírila sa oblasť ich pôsobenia, pomáhajú na súši aj na mori, slúžia na označených policajných autách, čo sa stretáva s pozitívnymi ohlasmi verejnosti. Novinkou bolo, na žiadosť partnerskej polície, predĺženie lehoty pôsobenia, a to už od 15. júna až do 15. septembra.
 
Nový zákon o občianskych preukazoch na rokovaní parlamentu
20. 09. 2019 - Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok 19. septembra 2019 prerokovali návrh  nového znenia zákona upravujúceho problematiku občianskych preukazov.  Nový zákon vypracovalo ministerstvo vnútra s prvoradým zámerom zabezpečiť, aby každý náš občan s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky mal do konca roku  2021 elektronický občiansky preukaz s čipom.

Rezort dopravy vychováva žiakov k ekologickej doprave
20. 09. 2019 - Do tohtoročného Európskeho týždňa mobility sa  aktívne zapojil aj rezort dopravy. Ministerstvo dopravy a výstavby SR pripravilo na vlastnom parkovisku už po druhý raz podujatie pod názvom Detský deň mobility. Žiakom materských a základných škôl sa predstavili ekologické alternatívy k individuálnej automobilovej doprave. Súčasne táto akcia bola aj dobrou príležitosťou na prediskutovanie tém o udržateľných formách dopravy a vzťahu mobility s kvalitou ovzdušia.     
 
NRSR

Ústavnoprávny výbor odobril všetkých 16 kandidátov na ústavných sudcov
16. 09. 2019 - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR v pondelok odobril všetkých 16 uchádzačov o post sudcu Ústavného súdu SR. Parlament má kandidátov voliť na aktuálnej septembrovej schôdzi. Pôjde už o piatu voľbu. Všetci uchádzači, okrem štyroch, sa o post ústavného sudcu uchádzajú opätovne. Kandidátmi na sudcov ÚS SR sú Anton Dulak, Štefan Kseňák, Ladislav Juszkó, Peter Melicher, Boris Gerbery, Peter Kohút, Slavomír Trnkócy, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Peter Straka, Ladislav Duditš, Zuzana Pitoňáková, Michal Matulník a Robert Šorl, Robert Štefánik. Juszkó, Kohút, Trnkócy a Štefánik sú novými uchádzačmi.

Politici majú mať právo na odpoveď,plénum schválilo novelu tlačového zákona
17. 09. 2019 - Politici majú mať opäť právo na odpoveď. Tento inštitút znovu zavádza novela tlačového zákona z dielne poslanca koaličného Smeru-SD Dušana Jarjabka, ktorú v utorok schválilo plénum. Návrh podporilo 86 poslancov, proti hlasovalo 51 zákonodarcov. Právo na odpoveď aj pre verejných funkcionárov bolo do slovenského právneho poriadku zavedené od 1. júna 2008, teda v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). V roku 2011 počas kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Jarjabek to vracia do pôvodného stavu.

Koncesionárske poplatky pre seniorov sa zrušia

17. 09. 2019 – Koncesionárske poplatky pre seniorov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi sa zrušia. Plénum schválilo novelu zákona z dielne SNS o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS).

Daň z pridanej hodnoty na denníky sa zníži na 10 %

17. 09. 2019 – Na Slovensku sa zníži daň z pridanej hodnoty (DPH) na denníky. Novelu zákona z dielne SNS v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Plénum schválilo pozmeňujúci návrh poslanca SNS Karola Farkašovského, podľa ktorého sa zúži skupina tovarov, ktoré majú podliehať zníženej sadzbe DPH. "Sadzbe dane 10 % by tak podliehali len denníky, čo predstavuje zníženie príjmov DPH o 6 miliónov eur ročne," skonštatoval poslanec s tým, že sa tým berú do úvahy vplyvy na štátny rozpočet.

Vysoký predstaviteľ NATO zavítal na pôdu Národnej rady SR
17. 09. 2019 - Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko na parlamentnej pôde prijal veliteľa Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu NATO generála Andrého Lanatu. Hovorili o rozvoji Ozbrojených síl (OS) SR, ale aj o výzvach kolektívnej obrany. Generál Lanata Slovensko navštívil na pozvanie náčelníka generálneho štábu OS SR generála Daniela Zmeka.

Plénum schválilo zmeny pri dôchodkovom veku za výchovu dieťaťa
17. 09. 2019 - Určovanie dôchodkového veku na základe automatu sa zruší v dôsledku ústavného zastropovania dôchodkového veku na 64 rokov. Presne každý ročník sa dozvie svoj dôchodkový vek za výchovu dieťaťa z tabuľky, ktorá je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení. Parlament v utorok právnu normu schválil spolu s pozmeňujúcim návrhom z výborov.

Zamestnanci získajú možnosť požiadať o športové poukazy pre deti

18. 09. 2019 – Zamestnanci budú mať možnosť požiadať o príspevok na pravidelnú športovú činnosť dieťaťa od zamestnávateľa. Jeho výška má byť limitovaná na 55 percent oprávnených výdavkov zamestnanca, najviac však v sume 275 eur za rok pre zamestnanca. Návrh na doplnenie Zákonníka práce z dielne SNS poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili

Pracujúcim sa zvýši rodičovský príspevok na 370 eur
18. 09. 2019 - Rodičovský príspevok od budúceho roka vzrastie. Na vyššiu dávku majú nárok tí rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali. Im sa rodičovský príspevok zvýši na 370 eur, ostatným rodičom, ktorí pracovali len krátkodobo alebo dočasne a nepoberali materské, stúpne na 270 eur. Plénum v stredu schválilo novelu zákona o rodičovskom príspevku z dielne koaličného Smeru-SD.

Na vybrané zdravé potraviny sa zníži DPH na 10 %
19. 09. 2019 – Na vybrané potraviny sa zníži daň z pridanej hodnoty (DPH) na 10 %. Zahŕňa to napríklad zdravé mliečne výrobky, prevažnú časť ovocia a zeleniny mierneho pásma, med či chlieb. Plénum vo štvrtok schválilo návrh zákona o DPH z dielne koaličnej SNS spolu s pozmeňujúcim návrhom poslankyne Evy Antošovej (SNS).

Prezident

Prezidentka na Ukrajine: Sme za obhajobu vašej suverenity

16. 09. 2019 - Zuzana Čaputová v pondelok v Kyjeve ocenila reformy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho snahu o konštruktívny dialóg v súvislosti s konfliktom vo východnej časti Ukrajiny. Prezidentka na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským vyjadrila podporu Ukrajine na "ceste reforiem, ale aj na európskej a euroatlantickej ceste".

Prezidentka po stretnutí s ministrom Sólymosom: Máme ambiciózne klimatické ciele
17.09.2019 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová dnes v Grasalkovičovom paláci v Bratislave prijala ministra životného prostredia László Sólymosa.  Témou rokovaní bola klimatická kríza, ochrana ovzdušia, ako aj aktuálne otázky týkajúce sa legislatívy v oblasti ochrany prírody.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk