30.9.2019
ID: 4602upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda schválila stratifikáciu, alebo ako ju voláme „Zdravú zmenu“. Prelomová reforma nesmierne potrebná pre rezort zdravotníctva tak dostala „zelenú“. Kvalitnejšia a bezpečnejšia zdravotná starostlivosť pre pacienta to je alfa a omega, ktorú stratifikácia a jej vízia do roku 2030 ľuďom na Slovensku prinesie.

Vláda

Vízia a stratégia rozvoja SR do roku 2030
23. 09. 2019 - Rezort diplomacie na Národnom konvente zastupoval (23. septembra 2019) štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek. Národný konvent je súčasťou verejnej diskusie o prioritách a opatreniach Vízie a stratégie rozvoja Slovenskej republiky do roku 2030, ktorý zorganizoval Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu.

Takmer 30 rokov po Nežnej revolúcii, štátny tajomník rezortu diplomacie F. Ružička zdôraznil vo Washingtone historický význam roku 1989

23. 09. 2019 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička sa v pondelok (23. septembra 2019) zúčastnil na konferencii amerického think-tanku Center for European Policy Analysis (CEPA) s názvom „Transatlantic Anniversaries: Legacies and Unfinished Business.“

Predstavili víziu strategického rozvoja Slovenska, podieľalo sa na nej aj MH SR
23. 09. 2019 - Na Národnom konvente v Bratislave diskutovali členovia vlády a verejnosť o Vízii a stratégii rozvoja Slovenska do roku 2030. Ide o dokument, ktorý predstavuje možnosti ďalšieho trvalo udržateľného smerovania krajiny v najbližšom období. Zodpovedný za jeho tvorbu bol Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho, podľa ktorého ide o otvorený materiál, na príprave ktorého sa podieľali nielen jednotlivé ministerstvá, ale aj viacerí experti, zástupcovia zamestnávateľov a tretieho sektora. Na podujatí sa zúčastnil aj minister  hospodárstva Peter Žiga. Zdôraznil, že s úradom vicepremiéra aktívne spolupracoval aj rezort hospodárstva a do dokumentu sa dostali všetky základné trendy v hospodárstve.

Ekonomická diplomacia podporuje spoluprácu slovenských a ukrajinských firiem

24. 09. 2019 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek viedol slovenskú podnikateľskú misiu na Ukrajinu, ktorá sa začala Podnikateľským fórom Slovensko - Charkov. Perspektívy partnerstva. Misie sa zúčastňujú dve desiatky slovenských firiem z oblastí, akými sú elektrotechnický priemysel, energetika, potravinárstvo, farmácia, informačné technológie, turistický ruch a služby.

Kabinet uvoľnil 1,7 milióna eur na úhradu výdavkov obcí počas mimoriadnych situácií v dôsledku povodní, veterných smrští, požiarov a snehovej kalamity
25. 09. 2019 - Na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií na území okresných úradov Bardejov, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Poprad, Prievidza, Rimavská Sobota, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Tvrdošín a Žilina vláda na svojom rokovaní v stredu 25. septembra 2019  uvoľnila viac ako 1,7 milióna eur.

Sólymos dnes v New Yorku podpíše kontrakt v boji proti klimatickej zmene
25. 09. 2019 - Slovensko historicky prvýkrát prispeje do Zeleného klimatického fondu sumou 2 milióny amerických dolárov. Fond je jedným z kľúčových globálnych nástrojov na prispôsobenie sa zmene klímy v rozvojových krajinách. Zmluvu za Slovenskú republiku dnes v budove Stáleho zastúpenia SR pri OSN v New Yorku podpíše podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos a za Zelený klimatický fond jeho výkonný riaditeľ Yannick Glemarec.

Celkovo 557 stredných škôl dostalo tento týždeň údaje o pridanej hodnote vo vzdelávaní – 20 škôl je dlhodobo nadpriemerných
26.09.2019 - Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) už po piatykrát posiela stredným školám informáciu o ich pridanej hodnote vo vzdelávaní zo slovenského jazyka a literatúry. Okrem výsledkov z externej Maturity 2019 tak riaditelia stredných škôl dostávajú ďalšie externé hodnotenie, ktorým je príspevok školy k vzdelaniu ich žiakov z maturitného predmetu slovenský jazyk a literatúra. Slovenské školy tak získavajú pravidelnú spätnú väzbu, či ich príspevok k vzdelávaniu žiakov bol počas štyroch rokov štúdia nad úrovňou očakávania, v súlade s očakávaním alebo, naopak, pod úrovňou očakávania.

Jeseň prišla aj v daňovej prognóze

26. 09. 2019 - Daňová prognóza z dielne analytikov Ministerstva financií SR (MF SR) ide v šľapajách makroekonomického vývoja. Spomalenie ekonomiky a legislatívne vplyvy tak majú negatívny dopad na  daňové a odvodové príjmy. Oproti júnovej prognóze dochádza k zníženiu príjmov. V tomto roku je to o 66 mil. eur menej než Inštitútu finančnej politiky (IFP) odhadoval v júni. V ďalších rokoch je výpadok, predovšetkým kvôli očakávanému spomaleniu ekonomiky, oveľa výraznejší.

Vláda dala stratifikácii „zelenú“

27. 09. 2019 - Vláda schválila stratifikáciu, alebo ako ju voláme „Zdravú zmenu“. Prelomová reforma nesmierne potrebná pre rezort zdravotníctva tak dostala „zelenú“. Kvalitnejšia a bezpečnejšia zdravotná starostlivosť pre pacienta to je alfa a omega, ktorú stratifikácia a jej vízia do roku 2030 ľuďom na Slovensku prinesie.
 
Štátny tajomník Peter Krajňák sa zúčastnil na druhom Európskom samite o vzdelávaní v Bruseli
27.09.2019 - Celkovo 18 ministrov a štátnych tajomníkov členských štátov EÚ, 160 učiteľov i množstvo hostí z radov odbornej verejnosti sa zúčastnilo v Bruseli na druhom Európskom samite o vzdelávaní. Podujatie sa konalo z iniciatívy komisára pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport Tibora Navracsicsa a delegáciu SR viedol štátny tajomník MŠVVaŠ SR Peter Krajňák.

Proti týraniu zvierat ministerstvo vnútra v spolupráci s tretím sektorom pripravuje systémové opatrenia

27. 09. 2019 - Vo štvrtok 27. septembra 2019 sa na pôde ministerstva vnútra konalo pracovné stretnutie so zástupcami mimovládnych organizácií pôsobiacich v oblasti ochrany práv zvierat a boja proti týraniu zvierat. Ministerka vnútra Denisa Saková so zástupcami pracovísk environmentálnej kriminality Prezídia Policajného zboru SR a  prevencie kriminality Kancelárie ministra vnútra SR s hosťami diskutovali o aktuálnej situácii v tejto oblasti na Slovensku.

Rada vlády pre prevenciu kriminality podporila dotáciami 395 žiadateľov

27. 09. 2019 - Dňa 26. septembra 2019 Rada vlády SR pre prevenciu kriminality uznesením č. 1 podporila dotácie z Výzvy Rady vlády SR pre prevenciu kriminality na rok 2019 v oblasti prevencie kriminality. Na okresné úrady v sídlach krajov bolo doručených 1049 žiadostí, ktoré sa pridŕžali priorít Stratégie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v SR na roky 2016 – 2020 podľa zákona č. 583/2008 Z. z. o prevencii kriminality a inej protispoločenskej činnosti. Celková požadovaná výška dotácií bola 19 996 376,15 €.

Slovenská republika odovzdala materiálnu humanitárnu pomoc Bosne a Hercegovine

27. 09. 2019 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v spolupráci s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a Ústredím ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách Slovenskej republiky a Ozbrojených zboroch Slovenskej republiky a za súčinnosti príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky slúžiacich v mierovej misii EUFOR/ALTHEA v Bosne a Hercegovine odovzdalo v poradí 9. humanitárnu zásielku určenú pre okres Foča a mesto Čajniće.

Slovensko a Česko chcú byť lídrami v revolučnom spôsobe ukladania energie
27. 09. 2019 - Slovenská a Česká republika v Bruseli oznámili začiatok strategickej cezhraničnej spolupráce v oblasti rozvoja revolučnej technológie ukladania energie pre európsky trh. Na okraj Rady EÚ pre konkurencieschopnosť, na ktorej bola téma batérií súčasťou pracovnej agendy, o tom informovali štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Vojtech Ferencz a štátny tajomník Ministerstva hospodárstva a obchodu ČR René Nedela.

NRSR


Opozícia stiahla návrh na odvolanie premiéra z aktuálnej schôdze
25. 9. 2019 - Bratislava 25. septembra (TASR) - Opozícia stiahla z programu 49. schôdze Národnej rady (NR) SR posledný bod, ktorým bolo hlasovanie o dôvere premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). V pléne to v stredu pred hlasovaním oznámil podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) s tým, že návrh je už bezpredmetný.

Poslanci zvolili štyroch zvyšných kandidátov na sudcov ÚS
25. 9. 2019 - Národná rada SR zvolila zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Hlava štátu má z nich vybrať nových sudcov. Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher a Peter Straka. Výsledok vyhlásili v pléne po verejnej voľbe.

Prezident

Prezidentka vystúpila na Klimatickom samite OSN
23.09.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila s prejavom na úvod Klimatického samitu OSN v New Yorku. Okrem iného povedala, že žijeme v najlepších časoch v histórii, užívame si výhody pokroku, ale zabúdame platiť svoje účty - máme dlh voči našej planéte. Dnešná generácia je prvou, ktorá už pociťuje dôsledky tohto "bezohľadného konania". Podľa prezidentky je potrebná rýchla a dôkladná zmena politiky, iný spôsob podnikania, výroby energie, dopravy, investícií, ochrany biodiverzity a narábania s prírodnými zdrojmi. Musíme zmeniť náš spôsob života.

Prezidentka v OSN: Je potrebné rešpektovať pravidlá
24.09.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová prvýkrát vystúpila s prejavom na Valnom zhromaždení OSN. Okrem iného povedala, že pre našu budúcnosť je dôležité, aby sme aj na medzinárodnej úrovni rešpektovali pravidlá,pretože len tak obnovíme nalomenú dôveru. Podľa jej slov je dôležité si pripomínať, že ak jedna krajina oberie inú krajinu o územie, treba to nazvať okupáciou a nemýliť si to s mierovými aktivitami.

Prezidentka sa stretla s generálnym tajomníkom OSN
25.09.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas 74. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretla s generálnym tajomníkom organizácie Antóniom Guterresom. Poďakovala sa mu za organizáciu Klimatického samitu, aj za možnosť osobne na ňom vystúpiť. V rozhovore ocenil konkrétne záväzky Slovenska v boji proti klimatických zmenám.

Vymenovanie nových ústavných sudcov je pre prezidentku priorita
26.09.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová s potešením prijala správu o tom, že poslanci parlamentu v stredu zvolili plný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Bude tak môcť vymenovať šiestich nových sudcov. Podľa prezidentky ide o mimoriadne naliehavú záležitosť, výberom ústavných sudcov sa začne zaoberať v najbližšom období po návrate z Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk