9.12.2019
ID: 4660upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

V zákone o konflikte záujmov sa okrem iného rozšíri okruh zástupcov štátu v dozorných a kontrolných orgánoch obchodných spoločností. Vyplýva to z novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (tzv. zákon o konflikte záujmov), ktorý vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Právnu úpravu navrhol parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Vláda

Európska diplomacia bude hovoriť (aj) slovenským hlasom
01.12.2019 - Tvárou a hlasom pri mediálnej prezentácii zahraničnej politiky Európskej únie bude slovenský diplomat. Niekdajší hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano sa po nástupe novej Európskej komisie 1. decembra stal hlavným hovorcom pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiky EÚ, ktorú v rámci svojho portfólia zastrešuje podpredseda EK a Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.
 
Kontroly potravín na celom Slovensku sme výrazne zintenzívnili
02.12.2019 - Zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriznané látky v zložení. To sú najčastejšie problémy, na ktoré narážajú potravinoví inšpektori pri celoslovenských kontrolách. Tento rok je na potravinový dozor náročnejší. Počet kontrol medziročne stúpol o viac ako 6-tisíc.

Platforma Obehové Slovensko chce prispieť k zmene nášho ekonomického modelu

02.12.2019 - Sedem partnerov z verejného, súkromného a mimovládneho sektora zakladá platformu Obehové Slovensko. Na pôde Ministerstva životného prostredia SR dnes podpísali memorandum o spolupráci. Platforma má prispieť k prechodu na obehové hospodárstvo, ktoré šetrí prírodné zdroje, minimalizuje odpad, znižuje závislosť na dovoze primárnych surovín a poskytuje nové podnikateľské príležitosti.

Nová legislatíva umožňuje požiadať o občiansky preukaz pre deti slúžiaci ako cestovný doklad
02. 12. 2019 - Od 1. decembra je účinný nový zákon č. 395/2019 o občianskych preukazoch, ktorý vychádza v ústrety elektronickému zdravotníctvu. Prináša aj množstvo noviniek, ktoré ministerstvo vnútra pripravilo na základe požiadaviek verejnosti.Jednou z nich je možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj pre dieťa mladšie ako 15 rokov.

Minister prezentoval priestory Európskeho orgánu práce
03.12.2019 - Európsky orgán práce už má k dispozícii priestory pre svoju činnosť v Bratislave. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter ich prezentoval generálnemu riaditeľovi Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Joostovi Korteovi. Pozreli si ich aj členovia správnej rady ELA.

Ministerstvo vyhlásilo výzvu na správcu zálohového systému
03.12.2019 - Zálohovanie nápojových plastových fliaš a kovových plechoviek je opäť bližšie k realite. Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na prihlásenie sa do výberu správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Prihlášky môžu záujemcova predkladať v listinnej a elektronickej forme do 7. januára 2020.

Zverejnenie výsledkov slovenských žiakov v medzinárodnej štúdii OECD PISA 2018
03.12.2019 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) zverejňujú 3. decembra 2019 výsledky, na Slovensku už v poradí šiesteho cyklu, medzinárodnej štúdie OECD PISA 2018. Na reprezentatívnej vzorke 15-ročných žiakov na všetkých typoch škôl sa sledovala úroveň ich vedomostí a zručností z matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti. Hlavnou testovanou oblasťou v tomto cykle bola čitateľská gramotnosť.

Rada pre dopravu sa dohodla na posilnení  práv pre cestujúcich vlakom a podpore zdieľanej dopravy
03. 12. 2019 - Rozvoj kvalitných digitálnych dopravných služieb, zefektívnenie povoľovacích procesov pre urýchlenie realizácie transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) a posilnenie práv cestujúcich vlakmi boli kľúčové priority decembrového zasadnutia Rady pre dopravu. Zmena nariadenia o právach a povinnostiach cestujúcich v železničnej doprave má pomôcť najmä pasažierom so zdravotným postihnutím alebo zlepšiť dostupnosť cestovných lístkov, ktoré si bude možné zakúpiť vo vlaku bez príplatku. O návrhu sa bude ešte rokovať s Európskym parlamentom.

Kontrolu právneho štátu chcú aj ministri spravodlivosti
04. 12. 2019 - V pondelok a utorok sa v Bruseli konalo zasadnutie Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci (JHA). Slovenskú delegáciu v rámci časti spravodlivosť viedol minister spravodlivosti Gábor Gál. Šéf slovenskej justície pripomenul, že hlavnými bodmi ministerských rokovaní boli digitalizácia justície v rámci EÚ, zaisťovanie osôb a alternatívne tresty, odškodňovanie obetí trestných činov a novo zavádzaný proces monitorovania princípov právneho štátu vo všetkých členských krajinách EÚ. Ministri spravodlivosti členských štátov EÚ na svojom zasadnutí prijali niekoľko rozhodnutí, ktoré pomôžu zefektívniť justičnú spoluprácu, podporili alternatívne tresty a prijali aj závery k právach obetí.

M. Lajčák sa zúčastnil na summite NATO v Londýne
04.12.2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa 3. - 4. decembra 2019 zúčastnil na summite NATO v Londýne. Delegáciu Slovenskej republiky na stretnutí hláv štátov a vlád viedla prezidentka Zuzana Čaputová. Spojenci, okrem slávnostných pripomienok 70. výročia podpisu Severoatlantickej zmluvy a 20. respektíve 15. jubilea vstupu krajín bývalého východného bloku, vyslali silný signál jednoty, odolnosti a pripravenosti pokračovať v garantovaní bezpečnosti a prosperity svojich demokratických zriadení.

Rezort obrany vyplatí zamestnancom a profesionálnym vojakom 14. platy

04.12.2019 - Ministerstvo obrany SR vyplatí zamestnancom rezortu obrany a profesionálnym vojakom za kvalitné plnenie služobných úloh, a to aj nad rámec služobného času,  14. plat, a to vo výške viac ako 50 percent z ich služobného/funkčného platu. Celkovo sa 14. plat týka cca 20.000 profesionálnych vojakov a zamestnancov rezortu obrany. Výdavky na jeho vyplatenie budú celkovo vo výške cca 14 miliónov eur.

Slovensko si stojí za svojimi záväzkami zo samitov
04.12.2019 - Slovensko si stojí za svojimi záväzkami z predchádzajúcich samitov, a preto  pokračuje v snahe o postupné navyšovanie výdavkov na obranu na úroveň 2 % HDP do roku 2024. Po dnešnom stretnutí lídrov NATO v Londýne to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

MZVEZ SR vypravilo humanitárnu pomoc do Albánska a Bosny a Hercegoviny
05.12.2019 - Generálna riaditeľka Sekcie medzinárodných organizácií, rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci MZVEZ SR Karla Wursterová dnes (5.12) za prítomnosti veľvyslankyne Albánska v Bratislave, Enkeledy Merkuri, generálneho riaditeľa sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Mariána Dritomského, generálneho riaditeľa sekcie riadenia obrany, výstavby ozbrojených síl a obranného plánovania Ministerstva obrany SR Slavomíra Staviarského, odovzdala humanitárnu pomoc pre Albánsko. SR vypraví konvoj s humanitárnou pomocou v najbližších dňoch z logistickej základne Ministerstva vnútra SR pre krízové situácie vo Vajnoroch.

Minister spravodlivosti Gábor Gál sa stretol s americkou veľvyslankyňou na Slovensku Bridget Brink
5. 12. 2019 - Zaujímala sa hlavne o aktuálne dianie v justícii v súvislosti s nedávnymi medializovanými informáciami a privítala fakt, že práve parlament rokuje o nových pravidlách predchádzania podobným situáciám. Tie vláda predložila v skrátenom pripomienkovom konaní. Veľvyslankyňa a minister otvorili aj tému obchodovania s ľuďmi, medzinárodných adopcií a extradícií.

Pomoc v informačných kanceláriách pre obete trestných činov vyhľadalo viac ako 250 osôb
05. 12. 2019 - Informačné kancelárie pre obete trestných činov, tzv. kontaktné body na klientskych centrách v každom kraji Slovenska sú zamerané na päť cieľových skupín – obete z radov seniorov, obete násilných trestných činov, nenávistných trestných činov a extrémizmu, obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže. Ich hlavnou úlohou je poskytnutie základných informácií obetiam trestných činov a sprostredkovanie poskytovania služieb v troch vybraných oblastiach – sociálne a psychologické poradenstvo, právne usmernenie a podpora.

NRSR

Športovci získali možnosť vybrať si zamestnaneckú zmluvu alebo byť SZČO

03. 12. 2019 – Profesionálni športovci získali možnosť rozhodnúť sa, či s klubmi podpíšu zamestnaneckú zmluvu alebo budú svoju činnosť vykonávať ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili novelu zákona o športe, ktorá tieto zmeny prináša. Predkladatelia návrhu a poslanci za SNS Dušan Tittel a Tibor Jančula pripomenuli, že športovci doteraz nemohli v kolektívnych športoch vykonávať svoju činnosť ako SZČO. "Aplikačná prax ukázala, že to neprimerane obmedzuje ich zmluvnú voľnosť," uviedli.

Plénum schválilo rozpočet na budúci rok, deficit má dosiahnuť 0,49 % HDP

03. 12. 2019 - Parlament schválil rozpočet verejnej správy na budúci rok. Zahlasovalo zaň 78 poslancov. Proti bolo 61 zákonodarcov z prítomných 143 poslancov. Za hlasovali všetky koaličné kluby, teda Smer-SD, SNS aj Most-Híd. Proti bola celá opozícia aj niektorí nezaradení poslanci. Slovensku sa v tomto roku nepodarí dosiahnuť vyrovnané hospodárene. Deficit verejných financií má dosiahnuť 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP). V budúcom roku by mal schodok klesnúť na úroveň 0,49 % HDP. Vyrovnané hospodárenie by malo byť od roku 2021.

Zákon o konflikte záujmov sa spresní
05. 12. 2019 – V zákone o konflikte záujmov sa okrem iného rozšíri okruh zástupcov štátu v dozorných a kontrolných orgánoch obchodných spoločností. Vyplýva to z novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (tzv. zákon o konflikte záujmov), ktorý vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Právnu úpravu navrhol parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

NRSR: Zmenia sa podmienky pri minimálnych dôchodkoch, pribudne aj nová dávka
05. 12. 2019 - Na Slovensku sa zavedie okrem doterajšej krátkodobej podoby aj  dlhodobá kategória dávky ošetrovné, a to v trvaní 90 dní. Jej krátkodobá forma sa zase predĺži z doterajších desiatich na 14 dní. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil vo štvrtok parlament. Rokoval o nej v zrýchlenom režime. V rámci novely sa upravia aj podmienky vyplácania minimálneho dôchodku podľa predchádzajúcej dohody vo vládnej koalícii.

Prezident

Magazín Forbes vyhlásil prezidentku za Osobnosť roka 2019
02.12.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa podľa slovenského vydania magazínu Forbes stala Osobnosťou roka 2019. Ocenenie si prevzala v pondelok 2. decembra 2019 počas slávnostného galavečera. Redakcia ju ocenila na znak toho, že zmena je možná a že politika sa dá robiť inak, ako sa doposiaľ robila. Zuzana Čaputová je prvou ženou, ktorá získala toto ocenenie, ktoré magazín udeľuje od roku 2014. Zuzana Čaputová sa pri tejto príležitosti poskytla rozsiahly rozhovor a stala aj tvárou obálky decembrového vydania magazínu Forbes.

Zuzanu Čaputovú zaradili medzi najvplyvnejšie osobnosti v Európe
03.12.2019 - Spravodajský server Politico zaradil prezidentku Zuzanu Čaputovú medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe.  Rebríček vedie francúzsky prezident Emmanuel Macron, sú v ňom nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin, britský premiér Boris Johnson, ale aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová či Nemka Carola Racketeová, kapitánka lode zachraňujúcej migrantov.      

Prezidentka sa prvýkrát zúčastnila na stretnutí lídrov NATO

04.12.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 4. decembra zúčastnila na stretnutí lídrov NATO, ktoré sa konalo neďaleko Londýna. Bolo podľa nej veľmi konštruktívne a otvorené. Pripomenula, že to, ako NATO dnes vyzerá, je aj výsledkom demokratických zmien v Európe pred tridsiatimi rokmi – pádu Berlínskeho múru, ale aj Nežnej revolúcie v roku 1989. Bez týchto udalostí by do dnes Európu delila Železná opona a v štátoch, kam dnes bežne cestujeme, alebo kde žijú naši príbuzní, by sme aj naďalej videli nepriateľov.

Prezidentka udelila podmienečnú milosť otcovi troch maloletých detí
05.12.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 5. decembra 2019 podmienečnú milosť 41-ročnému mužovi Ľ. H., ktorý bol v roku 2016 právoplatne odsúdený za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov.  

Prezidentka napadla predĺženie moratória na Ústavnom súde SR
05.12.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s predĺžením moratória na zverejňovanie prieskumov obrátila na Ústavný súd SR. Navrhuje, aby začal konanie o súlade právnych predpisov a zároveň pozastavil účinnosť zákona. Podanie bolo dnes odoslané na Ústavný súd SR do Košíc.

O prezidentke píše magazín The New Yorker aj ďalšie svetové médiá
06.12.2019 - Americký magazín The New Yorker zverejnil článok známej rusko-americkej novinárky a autorky viacerých ocenených kníh Mashi Gessen o prezidentke Zuzane Čaputovej. Rozprávali sa spolu krátko po oslavách 30. výročia Nežnej revolúcie v Prezidentskom paláci. Píše o nej ako o osamelom politickom hlase v mori demagógie. Server Politico tento týždeň prezidentku zaradil medzi 28 najvplyvnejších osobností v Európe a slovenská verzia magazínu Forbes vyhlásila prezidentku za Osobnosť roka 2019.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk